blog

Pět knižních novinek, které byste v květnu neměli minout

Duben se nám nese především ve znamení Listopádu – není taky divu, vždyť jde o jednu z nejočekávanějších knih letošního roku, o knihu, kterou napsala jedna z nejznámějších českých spisovatelek. Vsadíme se ale, že mnozí z vás už mají Listopád přečtený a netrpělivě očekávají další knižní novinky, se kterými budou moci trávit následující jarní měsíc; nechte se tedy od nás navnadit na knihy, které nám přinese měsíc květen!

Dali jsme pro vás do kupy pestrou směsici – thriller, reportáž, kuchařku… Jedno mají knihy společné: jde o očekávané novinky, které, věříme, vás přikovají ke svým stránkám a potěší vás svou čtivostí, napětí, pestrostí nebo humorem. Tak jdeme na to!

Její konec od Shari Lapeny

Thrillerová královna, tak se přezdívá Shari Lapeně, která se u nás těší velkým čtenářským úspěchům. Ti z vás, kteří aspoň občas zabrousí do žánru psychologické thrillery, si ji možná budou pamatovat třeba díky knihám Nevítaný host, Někdo cizí v domě nebo Manželé odvedle. V knize Její konec rozehrává další napínavý příběh, v jehož hlavních rolích jsou manželé, čerství rodiče dvojčat. Jedna návštěva z minulosti jim úplně zboří pevné základy jejich vztahu a vy až do poslední chvíle nebudete vědět, komu máte věřit. Pořádný šok na závěr zaručen!

Vikomt, který mě miloval od Julie Quinn

Je tu ještě vůbec někdo, koho nezasáhl obří úspěch seriálu Bridgertonovi na Netflixu? Pokud jste jej taky zhltli během jednoho víkendu a teď nevíte, co si počít, vězte, že v příběhu můžete zůstat ještě o fous déle díky původní knižní verzi. Tu napsala Julia Quinn a nyní vychází znovu; první díl Vévoda a já už je nějakou dobu k mání a v květnu vyjde znovu i druhý díl jménem Vikomt, který mě miloval. Koho baví kombinace historie + romantika má tedy o čtení postaráno!

Matla – Kuchařka plná příběhů od Romana Staši

Soutěž Masterchef je fenoménem, který se snad ani nedá úplně odignorovat. Jak už jen dobrým zvykem, po nějaké době vítězi soutěže vychází kniha – tahle je ovšem trošku jinačí, protože nejde o klasickou kuchařku. Vítěz Masterchefa 2020, Roman Staša, vypráví svůj životní příběh, který je proložený dobrým jídlem i návody a tipy, jak zvládnout při vaření všechny průšvihy.

Čtěte také  Dny v knihkupectví Morisaki: Tichý příběh v japonských kulisách

A stromy ve Vídeňském lese stále stojí od Elizabeth Asbrink

Fanoušci reportážní literatury už se jistojistě nějakou dobu třesou na vydání nové absyntovky – zpožděné vydání kvůli dlouhé dodávce papíru už se ale blíží ke svému happyendu a vypadá to, že novinka od Absyntu už tu bude cobydup. Jedná se o dílo Elisabeth Asbrink popisující mýty o Švédsku třicátých let. Proč číst další knihu o holokaustu? Protože vypráví o naší současnosti.

Hezký, ale narovnej se! od Johany Fundové

Johana Fundová, autorka knihy Devadesátky!, napsala knihu o tom, co se stane, když se třicátníci vypraví na sraz základky. Generační příběh se line od devadesátek až do roku 2020, pokud byste si tedy chtěli dopřát trochu nostalgie s čtivým českým příběhem, bude to to pravé pro vás!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora