blog

Otestujte své znalosti středověké literatury

Co si vybavíte pod pojmem středověká literatura? Vsadíme se, že něco málo vám v hlavě uvízlo... a kolik toho přesně v mozkových buňkách zůstalo se dozvíte z našeho literárního kvízu! Vyzkoušejte si jej a otestujte své znalosti.

Tenhle kvíz bude – jak jinak – o literatuře! Přeneseme se ale pár set let zpátky a zjistíme, jak jste na tom s vašimi vědomostmi ze školních lavic 😉 Ať už se chystáte do školy a rádi byste si vyzkoušeli zkušební test před tím skutečným nebo jen chcete zjistit, kolik informací vám zůstalo uložených v paměti, pusťte se do toho! 😉

Které dílo nepatří mezi hrdinské eposy?

Correct! Wrong!

Jakým jazykem byla původně napsána Kosmova kronika česká?

Correct! Wrong!

Kosmas byl v letech 1120 až 1125…

Correct! Wrong!

Kde působili minnesängeři?

Correct! Wrong!

Do původních českých skladeb v žánru milostné lyriky nepatří:

Correct! Wrong!

Do jakého žánru patří příběh Tristana a Isoldy?

Correct! Wrong!

Co má společného Chrétien de Troyes a Thomas Malory?

Correct! Wrong!

Odkud pocházeli bratři Cyril a Metoděj?

Correct! Wrong!

Jak se jmenovalo písmo, které Cyril (Konstantin) vytvořil během své misie?

Correct! Wrong!

KVÍZ: Středověká literatura
Klobouček!
Tak se nám zdá, že buď právě středověkou literaturu probíráte ve škole, nebo si po večerech čteš v Kosmově kronice české nebo… máš zkrátka skvělého pamatováka! Tak jako tak, posíláme virtuální poplácání po rameni, jsi pašák! 😊
Opraš znalosti
Úplně marné to s tebou není, leccos si pamatuješ a vsadíme se, že kdybys před začátkem kvízu nakoukl/a do svých středoškolských poznámek, zvládneš jej levou zadní. Co si budem povídat, po večerech si málokdo listuje Beowulfem a středověkými kronikami.
A jéje!
Nedá se svítit, příliš informací ze školních lavic v hlavě neuvízlo. Nic si z toho nedělej, v našem knihkupectví si snadno vyhledáš spoustu učebnic o literatuře a literární historii, takže všechny ty rytířské eposy budeš mít zmáknuté za chviličku.
Čtěte také  3 důvody proč stále čteme Pýchu a předsudek

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora