blog

Najdi mě: Slibný začátek nové série

Novinka Anne Frasier, která vyšla v nakladatelství Kalibr, slibuje dle anotace mrazivý thriller o sériových vraždách. Přidejme si k tomu ženskou hlavní hrdinku s pohnutou minulostí a otce vraha. To zní lákavě, že? Pojďme se této novince podívat na zoubek a zjistit, jestli to pro vás bude to pravé čtení. Třeba na letní dovolenou!

Po více než třiceti letech se má policie konečně dozvědět, kde se nachází oběti usvědčeného sériového vraha Benjamina Fishera. Ten ale své tajemství odhalí pouze za přítomnosti své dcery Reni, kterou tehdy jako nic netušící malé děvčátko využíval k nalákání obětí. Vážně to bude takhle jednoduché? Tušíte správně, tady je toho skryto mnohem víc.

Vraha už známe. Nebo ne?

Hned mě zaujalo netradiční postavení příběhu s názvem Najdi mě, kdy je nám vrah známý už od samého počátku. Na necelých 300 stranách dostane čtenář neobvyklé schéma, napětí, spoustu akce, epickou závěrečnou scénu a několik zásadních zvratů. Z dříve jasně vyřešeného případu se nakonec stane pěkná snůška klamů a mistrně ovládnuté psychologie. Jednoho až zamrazí nad uměním manipulace některých postav.

Už tak tíživou atmosféru brilantně umocňuje nehostinné prostředí mohavské pouště, kde se velká část příběhu odehrává. Spolu se složitou povahou hlavní postavy a jejími úzkostnými stavy lze jen těžko uvěřit, že autorka Anne Frasier, vlastním jménem Theresa Weir, začínala svou kariéru psaním romancí. Na svém kontě má však již 25 knih napříč různými žánry. A je to znát.

Sympatická hlavní hrdinka

Velmi sympatizuji s hlavní hrdinkou, která přesně zapadá do stylu postav autorky. Záhadná, problémová minulost, tak trošku rebélie, nedokonalosti a naprosto jednoznačný vlastní styl. Na druhou stranu urputnost a překonání všech překážek. Reni mi tak přišla mnohem více autentická a uvěřitelná. Mám takové „rebelanty“ v příbězích moc ráda, jako třeba Lisbeth Salanderovou ze série Milénium nebo Thea Craye v sérii Naturalista.

Najdi mě je myslím skvělá thrillerová jednohubka jako vystřižená z podcastu Opravdové zločiny, kterou máte za jeden víkend u vody hravě přečtenou. Neobsahuje žádné květnaté popisy, žádné zbytečnosti navíc. Jen velmi nahuštěný děj od začátku až do konce, který do sebe zapadne jako puzzle.  

Čtěte také  Manazuru: Hluboký příběh o ztrátě a paměti

Nedořešená vedlejší dějová linka detektiva, který pracoval společně s Reni na odhalení obětí, je navíc skvěle připravenou půdou pro velmi dobře rozjetou sérii. Než se dalšího dílu dočkáme, můžete se zatím pustit do předchozí detektivní série s Jude Fontaine.

Nikola Košnářová

Knihomolka milující kafe, jejímž guilty pleasure je Lenka Lanczová. Externí recenzentka knižních novinek na martinusáckém blogu.

Příspěvky autora