blog

5 tipů na letní knižní hitovky

Jaké knihy právě teď “frčí”, na které čtení knihomolové netrpělivě čekají a se kterými příběhy se lidé fotí na ty Instagramy? Mrkněte na naše tipy na parádní cool knihy, se kterými stoprocentně neuděláte chybu a budou vás bavit (nejen) letos v létě!

Na úvod se sluší a patří říct, že každý by měl číst to, co ho nejvíc baví a nehledět na to, co je zrovinka bestsellerem a hitem – důležité je, aby vás kniha bavila a od příběhu jste se nemohli odtrhnout. Bestsellery a knižní hity ale vznikají odůvodněně, tak, že je zkrátka větší množství čtenářů a čtenářek hodně chce z pochopitelných důvodů – je to parádní čtení, které stojí za to. Doporučujeme tedy zároveň, abyste se takovým “cool knihám” nevyhýbali jen z podstaty, proto, že máte pocit, že je teď zrovinka čte každý – mohli byste se tak totiž ochudit o opravdu skvělé knihy, a to by byla věčná škoda!

Dali jsme pro vás dohromady pět takových knižních kousků, které teď prožívají velký boom a čtenáře a čtenářky v našem knihkupectví hodně baví. Je to opravdu dobré čtení a věříme, že by mohlo nadchnout i vás – tak se pojďte inspirovat!

Klára a Slunce

Kazua Ishiguru asi není třeba nijak dlouze představovat. Britský spisovatel japonského původu má na kontě už pěknou řádku úspěšných titulů a Nobelovu cenu za literaturu. Jeho nejnovější počin se jmenuje Klára a Slunce a vypráví příběh umělecké inteligence Kláry, jejímž úkolem je starat se o nevyléčitelně nemocné dítě. Žánrově tedy kniha spadá do sci-fi, zároveň ale připomíná tragickou, melancholickou pohádku. Doporučujeme vám vřele tuhle literární lahůdku nevynechat a doufáme, že pro ty z vás, kteří třeba od Ishigura ještě nic nečetli, to bude parádní uvítání do světa jeho vycizelovaných příběhů.

Kde zpívají raci

Proč ono pomyslné “hype” prožívá kniha, která vyšla v češtině poprvé už dvěma roky? Nápovědou mohlo být, když ji Reese Whiterspoon zařadila do svého populárního book clubu jménem Hello, Sunshine – následně totiž příběh převzala její produkční společnost a jejími křídly vznikla další adaptace knihy od spisovatelky se silnou ženskou hrdinkou. Kde zpívají raci vítáme s nadšením v kině a nemůžeme se dočkat, až se podíváme na film! Abyste měli jaksepatří srovnání a zavnímali příběh do hloubky, doporučujeme nejdřív ze všeho sáhnout po knize a následně se vypravit do kina. Případně si můžete počkat na paperbackovou verzi, která vyjde v srpnu.

Čtěte také  Nové adaptace knih na streamovacích platformách

Knihkupec z Kábulu

Nejnovější reportáží z nakladatelství Absynt je v tuto chvíli Knihkupec z Kábulu, kterého zrovinka čteme v našem Čtenářském klubu. Ve skutečnosti je to ale vydání staronové, protože poprvé se kniha objevila v knihkupectvích už v roce 2005 díky nakladatelství Lidové noviny. Teď si prošla revizí a dostala klasický, slušivý absyntovský kabátek.

Autorce Asne Seierstad se podařilo proniknout do hloubky afghánské společnosti tak, jako žádnému jinému spisovateli předtím. Sultán Chán, knihkupec, ji nechal pozorovat život v jeho domácnosti. Sultán chápe svou práci jako životní misi – chce Afghánce vzdělávat a nechávat svobodně zaznít všechny názory. Doma ale platí jen jeho slovo. Doufáme, že tuhle absyntovku vyzkoušíte – ideální příležitostí je právě aktuální měsíc červenec, protože, jak už jsme zmínila, kniha se momentálně čte v našem Čtenářském klubu, což znamená speciální 25% slevu na tuhle reportáž až do konce měsíce!

Znamenitá mrtvola

Tahle kniha přinese pravděpodobně nejvíc šokovaných ohlasů ze všech! Jde o dystopii u nás zatím neznámé argentinské autorky Agustiny Bazztericy, která popisuje svět, v němž záhadný virus změní způsoby stravování. Vlády všech zemí rozhodnou, že zvířecí maso není pro člověka bezpečné a najdou zrůdnou alternativu, která obrátí život tak, jak jej známe my, úplně naruby. Je to skutečně hororové a děsivé čtení, které má velmi specifickou atmosféru, co vás nutí otáčet stránku za stránkou a nenechá vás vydechnout do posledního řádku.

Brno 100

A na závěr ještě jedna cool kniha na odlehčení! Lukáš Hejlík je známým tvůrcem Gastromapy, ke které teď přidává novou ediční řadu, ve které se zaměří na české regiony a všecko zajímavé, co byste v nich měli vidět, zažít a ochutnat. A začínáme v Brně! Pokud byste tedy rádi na brněnský výlet, tuhle knihu byste si rozhodně měli přibalit s sebou do batůžku, je krásná i užitečná!

Čtěte také  To nejlepší čtení k Valentýnu, ať už ho milujete nebo nesnášíte

Doufáme, že jste si v našem výběru našli to pravé čtivo pro vás! Budeme moc rádi, když budete své knižní tipy sdílet pod hashtagem #vicecasunacteni, abychom viděli, jaké knihy frčí u vás a mohli jste tak inspirovat i další čtenáře a čtenářky k tomu, aby letní měsíce využili k přečtení co nejvíce knih!

 

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora