blog

Strašidelné knižní tipy na Halloween

Co byste si měli přečíst o Halloweenu? Pochopitelně hned saháme do knihovny pro nějaké strašidelné tipy na knihy! Dali jsme pro vás do kupy hned pět příběhů, u kterých je zaručeno, že vám při čtení půjde mráz po zádech a jen tak snadno na ně nezapomenete.

Už je tu zas Halloween – nebo dušičky, chcete-li. Čas ranních mlh a prvních mrazíků, kdy je večer brzo světlo a pouliční lampy se rozsvěcí o fous dříve. Je to naprosto ideální doba na čtení hororových nebo thrillerových knih, pokud máte rádi, když vám při čtení semtam přeběhne mráz po zádech – přichystali jsme pro vás tedy knižní inspiraci, ke které se můžete kdykoliv vrátit. Jen varujeme, že pokud máte bujnou fantazii, je možné, že po čtení těchhle knih vás nečeká poklidný spánek 😉

Richard Ramirez: Night Stalker // Philip Carlo

Kniha, kterou autor Philip Carlo pečlivě zpracovával tři roky na základě téměř sta hodin exkluzivních rozhovorů s Richardem Ramirezem z kalifornské cely smrti, je definitivním příběhem nejobávanějšího amerického sériového vraha.

Od Ramirezových prvních střetů se zákonem přes jeho nejvražednější stalkerské výpravy až po bezprecedentní policejní a civilní hon, který výustil v jeden z nejsenzačnějších soudních procesů v dějinách Kalifornie, je jeho biografie uhrančivým a děsivým sestupem do samého nitra lidského zla. Je to nepochybně mistrovské dílo v žánru true crime – pokud tedy holdujete kriminálním podcastům a baví vás, když můžete nahlédnout do duše nebezpečného člověka, pusťte se do čtení.

Lucia // Bernard Minier

Bernarda Miniera asi netřeba nijak dlouze představovat, proto se rovnou vrhneme na představení jeho nejnovější knihy!

Skupina studentů kriminologie ze španělského města Salamanca tu odhalí existenci vraha, který své oběti aranžuje podle renesančních obrazů. Je možné, že teď znovu udeřil? Případ brutálně ukřižovaného madridského vyšetřovatele tomu nasvědčuje. Jeho parťačka Lucia Guerrero se s pomocí studentů pouští do složitého vyšetřování. Společně budou čelit svým nejhorším obavám, vlastní minulosti – a pravdě, která je ohavnější, než všechna zvěrstva z legend a mýtů.

Krysí ostrov // Jo Nesbo

Král severské detektivky čas od času navštíví i další žánry – v tomhle případě dystopické povídky! Čekají na vás mrazivé příběhy, které ukazují nedalekou budoucnost, v níž se zhroutila tradiční společnost. Spolehnout se dá už jen na rodinu a blízké přátele – a někdy ani to ne. Na co se můžete těšit?

Na pomstu a spravedlnost, lásku až za hrob a palčivou nenávist. Oko za oko, zub za zub. Vyprávění o odplatě z postpandemické Ameriky, zpověď vědce, který objevil lék proti stárnutí, střet zabijáků připomínající šachovou partii, soupeření dvou mladíků o tutéž dívku a synův boj s otcem o dědictví.

Nedokončený rukopis // Franck Thilliez

O téhle knize se říká, že jde o temný thriller, který si s vámi bude hrát jako kočka s myší. Nedaleko Grenoblu zemře během pronásledování mladý muž. V kufru jeho auta je nalezeno tělo ženy s usekanýma rukama a bez očí. Vyšetřování však dokáže, že mladík auto pouze ukradl. O stovky kilometrů jinde se Léane Morganové, úspěšné autorce thrillerů, rozpadají poslední životní jistoty. Uprostřed chaosu vyvstává jediná otázka: není lepší proměnit zničený život v nedokončený rukopis a začít jiný? Paralelní román thrilleru Černá smrt nabízí odpověď, ze které mrazí.

Všechno je definitivní // Stephen King

Co by to bylo za doporučení na strašidelné knihy, kdyby chyběl král hororu, pan Stephen King! Samozřejmě tu máme i jednu knihu z jeho stáje 😉

Čeká v ní na vás napětí, okamžitá podmanivost a Stephen King jako vždy cizeluje svou schopnost probouzet v nás strach. A to jsou jen některé atributy úžasně plodné představivosti tohohle výjimečného vypravěče. Ať už píše o setkání s mrtvými či téměř mrtvými nebo o hrůzách, které na nás číhají v běžném životě, od odvykání cigaretám až po zahradní výprodeje, představuje se vám King ve všech čtrnácti temných povídkách této sbírky ve vrcholné formě.

Čtěte také  Jak se stát jiným: Naštvané psaní se silným příběhem

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora