blog

Ohlédnutí za Světem knihy 2023

V polovině května proběhl oblíbený knižní veletrh a festival Svět knihy a my jsme u toho nemohli chybět!

Ve dnech 11. až 14. května se pražské Výstaviště v Holešovicích proměnilo v ráj pro všechny knihomolky, knihomoly a knihomolčata. Přišlo jich tolik, že letošní návštěvnost trhala rekordy a vyšplhala se na necelých 60 tisíc lidí! Titul největšího knižního festivalu v České republice tak má Svět knihy opravdu zaslouženě. Na knižním svátku se sešlo 364 vystavovatelů a přes 600 účinkujících z více než 30 zemí a regionů. Počasí nám opět nepřálo – zatímco loni padaly teplotní rekordy, letos jsme na některých besedách pěkně vymrzli. Dost ale bylo čísel a počasí. Přeci jen jsme na knihomolském blogu, tak vám prozradím, na jaké zajímavé besedy s autory jsem zašla a jaké knihy byste si neměli nechat ujít.

Letošní program se nesl v duchu tématu Autoři bez hranic, čestným hostem se letos nestala žádná konkrétní země. Organizátoři se zaměřili na autory a autorky, kteří „překračují hranice a reagují na současnou dobu, v níž jsou hranice – nejen ty fyzické, ale i kulturní, sociální, sexuální, žánrové či politické – čím dál méně zřetelné“.

Válka je silnější než literatura

V rámci programu Válka je silnější než literatura se představil ruský spisovatel Vladimir Sorokin. Promluvil o svém postoji k současné situaci, o odsouzení války a o tom, jaká je budoucnost Ruska. Rozhovořil se také o tom, jak se pomocí svých děl snaží pochopit, kde se v ruské doktríně vzala nelidskost a teror, nebo jak se začíná stydět mluvit s přáteli na veřejnosti rusky. Jeho romány se často odehrávají v dystopické budoucnosti a pokud jste od něj zatím nic nečetli, zkuste se podívat na jeho nejslavnější knihu Den Opričníka nebo nově vydané navazující povídky Cukrový Kreml.

Na festivalu nechyběl ani v současnosti nejvýraznější ukrajinský autor Serhij Žadan. Tomu u nás nyní vychází román Internát, který je o putování mezi městy rozdělenými válkou. Mimochodem Serhij Žadan není jen spisovatel, ale i básník, překladatel a performer. V rámci programu Světa knihy si proto střihl i koncert se svou kapelou Žadan a Sobaky, jež jeho texty a básně převedla do punk-rockového provedení.

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Čerstvý vítr ze severu

Nenechala jsem si ujít ani severské autory, kteří se sešli na Severském literárním večeru, ale i v rámci dalších besed. Norský spisovatel Stein Torleif Bjella mluvil o svém románovém debutu Rybářská chata a dánský autor Jesper Clemmensen diskutoval o svém románu Uprchlíci, jenž napsal podle skutečné události o útěku Jana Ročka a jeho rodiny z Československa sevřeného železnou oponou. Finský spisovatel Kari Hotakainen nás nalákal na jeho dystopický román Příběh, ve kterém je ve městech zoufalý nedostatek bytů, a tak se spěšně ustavený tým akademicky vzdělaných lidí rozhodne, že byty budou přiděleny těm, kteří dokáží zaujmout svým příběhem života.  Švédská autorka Marit Kapla nás z přelidněného města zavedla do vesnice Osebol, ve které se narodila. Sbírka rozhovorů s téměř všemi obyvateli Osebolu v češtině (zatím!) nevyšla, ale kdo se nebojí angličtiny, tak se může těšit na zajímavé zpracování – rozhovory jsou zapsány jako básně.

Nová krimi mluví německy

A v neposlední řadě bych ráda zmínila besedu Nová krimi mluví německy, protože se zde objevil oblíbený německý spisovatel Volker Kutscher a švýcarský autor žijící na Islandu Joachim B. Schmidt. Volkera Kutschera budou mnozí znát díky jeho sérii kriminálních případů komisaře Gereona Ratha, na jejíž motivy vznikla seriálová adaptace Babylon Berlin. A novináři a spisovateli Joachimu B. Schmidtovi u nás letos vyšel román Kalmann o dobráckém šerifovi z odlehlé islandské vesnice Raufarhöfn, který si mě ihned získal.

Doufám, že jsem vás nalákala na prozkoumání zmíněných autorů, na začtení se do některých z jejich knih a na návštěvu Světa knihy 2024!

Tip na konec: Pokud jste z Plzně a okolí nebo si tam chcete udělat výlet, tak ve dnech 22. a 23. září se koná Svět knihy Plzeň. V areálu DEPO2015 se představí desítky nakladatelů a českých i zahraničních autorů.

Čtěte také  Udělejme společně z černého pátku světlý

Tereza Kreuselová

Tereza přispívá na martinusácký blog, aby své okolí tolik nezahlcovala vyprávěním o knihách, které si zaručeně musí přečíst. Miluje pozdní odpoledne s šálkem kávy a rozečtenou knihou. Nejčastěji má v ruce současnou beletrii, ale nebojí se ani klasiky nebo non-fiction. A jaké jsou její oblíbené? Neopouštěj mě, Svět podle Garpa, Anna Karenina nebo Malý život. A samozřejmě Mumini!

Příspěvky autora