blog

Kvíz: Poznáš světovou klasiku podle jmen postav?

Dějiny literatury jsou lemovány klasikami, tj. knihami, které jsou pro její vývoj klíčové a které přežily až do současnosti. Náš knihomolský život bohužel není tak dlouhý, abychom načetli vše od Gutenbergovy bible, přes Beowulfa až k Pokání, tomu rozumíme!

Zařazujete je do svého čtecího plánu? Nebo je necháváte stranou? Tak schválně! Poznáte knihy podle postav, které v nich vystupují? Otestujte se v našem kvízu – třeba v něm najdete i svoje knižní oblíbence, nebo najdete oblíbence nové. 

Začneme pěkně zlehka, a to jedním z největších dramatiků všech dob – Williamem Shakespearem. Vzpomenete si, ve které z jeho her se objevil Paris, Merkucio a Benvolio?

Correct! Wrong!

V jaké knize vystupuje romantická hrdinka křestním jménem Taťána, která napsala svému milému dopis začínající slovy: „Já píši vám, co mohu více“?

Correct! Wrong!

V jedné ze světových klasik s mořskou tématikou figuruje muž jménem Santiago. Ve které?

Correct! Wrong!

Postavy Molièrových her často ztělesňují nějakou nectnost. V jedné z nich se objevuje nerudný Harpagon, a ta se jmenuje…

Correct! Wrong!

Elizabeth Bennetová je chytrá a temperamentní žena, která zazářila v románu:

Correct! Wrong!

Pojmenování Esmeralda je některým z nás povědomé díky populární telenovele z devadesátých let. Kráska s tímto jménem nicméně vystupuje i v jednom známém francouzském díle. Jak zní jeho název?

Correct! Wrong!

Jak se jmenuje text, v němž najdete například Boxera, Napoleona nebo Majora?

Correct! Wrong!

Tahle knížka se z velké části odehrává na pustém ostrově a vyskytuje se tu domorodec s neobvyklým jménem Pátek. O který román jde?

Correct! Wrong!

Ve kterém z románů Fjodora Michajloviče Dostojevského se objevuje Myškin?

Correct! Wrong!

O Meursaultovi vám prozradíme, že v úvodu známého příběhu pohřbívá svou matku, kterou měl rád, ale její smrt v něm neprobouzí lítost. O jakou knihu se jedná?

Correct! Wrong!

Dolores Hazeová je mladá, drzá a miluje tanec. Nejen proto k ní pocítí „zakázanou“ lásku hlavní hrdina románu…

Correct! Wrong!

Vladimír a Estragon jsou postavy z jedné známé absurdní hry, která nese název:

Correct! Wrong!

Víte, ve které existenciální klasice dvacátého století vystupuje zamilovaná dvojice Chloé a Colin? Nápověda – ve filmové adaptaci hlavní hrdinku ztvárnila francouzská herečka Audrey Tautou.

Correct! Wrong!

Poznáš světovou klasiku podle jmen postav?
Výborně!
Světovou literaturu máš v malíčku! Vsadíme se, že jsi v hodinách literatury hltal(a) každé slovo. Nebo máš tolik načteno? Tím líp! Pokud tě klasiky zajímají, je čas na další sousto – co se třeba odměnit sběratelským kouskem v podobě luxusního vydání Mistra a Markétky?
Dobrý výsledek!
Máš prima přehled. Je vidět, že jsi v hodinách literatury nezahálel(a). Některá jména ti už sice vypadla, ale to se ostatně stane každému. Chceš si své znalosti kapánek osvěžit? Mrkni třeba na barevnou Knihovnu klasiků od Odeonu a vyber si knížku, která ti padne do oka!
Snahu ceníme!
Zdá se, že tvým zájmem bude spíše současná literatura než klasiky. I ve starších titulech se nicméně mohou objevit postavy, které stojí za to poznat. Co zkusit Farmu zvířat od Orwella nebo Wildův Obraz nebo Doriana Graye? Tyhle knížky se čtou skvěle a s trochou trpělivosti si získají každého!
Čtěte také  Kvíz: Jaká jsi postava z Harryho Pottera?

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora