blog

5 nejlepších knih letošního roku: Dárek pod stromeček i zaručeně dobré čtení pro vás

Jako každý rok pro vás i letos ti největší knihomolové a knihomolky z Martinusu dávají dohromady inspiraci na vánoční dárky (protože kniha je ten nejlepší vánoční dárek) a to nejlepší, co vyšlo v roce 2023, tu samozřejmě nemůže chybět. Rozhodli jsme se, že vybereme pět z nich a rozepíšeme se tu o nich podrobněji. Nechte se inspirovat!

Rok se s rokem sešel a v tom knižním světě za sebou zanechal slušnou kupu báječných knih. V našem výběru najdete dystopický román, memoáry americké herečky i debut českého autora. Rozhodli jsme se, že tu pět z nich rozebereme krapet podrobněji a dáme vám vědět, pro koho bude zrovna tahle knížka ideální vánoční dárek a – zároveň – povíme, proč byste si ji měli přečíst taky. Zkrátka a dobře, dozvíte se, proč je zrovna tohle creme de la creme letošního knižního roku.

Rozložíš paměť | Marek Torčík

Jde o románový debut autora, jehož předchozím dílem byla básnická sbírka. Rozložíš paměť ale není snivé čtení, spíš naopak, jde až na dřeň všech nepříjemným emocím. Ukazuje vyrůstání queer chlapce v průmyslovém Přerově, rodinné vztahy, první přátelství a lásku. Nebojí se poukázat na různé sociální bubliny a rozdílnost jejich názorů. Kniha se dobře čte, ale není to oddechovka, doporučujeme ji těm, kteří jsou připravení číst o těžkých věcech (třeba i o šikaně a násilí).


Těla | Klára Vlasáková

Tohle byste si měli přečíst, pokud hledáte svěží, citlivou a feministickou prózu, která s velkým porozuměním a empatií popisuje stárnutí, rozpad těla a jeho neviditelnost ve společnosti, těhotenství a tělesnost. Pro ty, co si rádi dopřejí kvalitní čtení z české současné literatury – a pro jistotu dodávám, že to je čtení opravdu pro každého – bych nedoporučila nic víc, než právě Těla.


U severní zdi | Petra Klabouchová

A do třetice ještě jedna česká autorka! Tentokrát se podíváme do minulosti, konkrétně do 50. let minulého století, ve které autorka zkonstruovala hned několik drobnějších příběhů, téměř by se dalo říci, že povídek, které se ale navzájem prolínají a fungují výborně pohromadě. Na stránkách na vás čeká spoustu bolesti a utrpení, které Klabouchová dovede mistrně popisovat tak, že vás z toho opravdu mrazí. Intenzivní čtení, které ale stojí za to.


Naše ztracená srdce | Celeste Ng

Populární americká spisovatelka už má na kontě dvě knihy, i v Česku velmi úspěšné. Její nejnovější je zasazena do alternativní reality Spojených států po ničivé ekonomické krizi, které vedly k zavedení zákonů na ochranu amerických hodnot. Nesmírně křehký a citlivý příběh líčí dopady diskriminačních zákonů na rodinu, na vztahy mezi dětmi a rodiči a popisuje, jaké to je, když vám někdo vezme vaše dítě – navíc z důvodů pro vás zcela nesmyslných.


Deníky | Alan Rickman

Jako poslední jsme vybrali sebrané deníky Alana Rickmana, jednoho z nejznámějších britských herců, který nás bohužel před lety opustil. Jeho životní rolí bylo nejen zhmotnění Severuse Snapea a ve svých Denících dokazuje, že mu nechyběl ani spisovatelský, nebo možná spíš pozorovatelský talent. Tohle sice není klasická kniha, protože deníky jsou často útržkovité, herec si je občas zapomíná psát a zase se k nim vrací, někdy horečně píše dlouhatánské slohy a jindy si jen dělá stručné poznámky o tom, kde a kdy má být; přesto je to velmi cenné nahlédnutí do hercovy mysli, které je ideální na prohlížení a začtení se v dlouhých zimních dnech.

Čtěte také  V Martinusu je to s anglickými knihami easy

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora