blog

Knihy na e-booky na jakoukoli dovolenou (nebo na kanape)

Všechny dovolené jsou od toho, aby na nich člověk splnil spoustu čtenářských plánů. Dovolené s jednou taškou jsou od toho, aby kvůli nim člověk oprášil čtečku knížek a zásobil ji novým báječným materiálem. Tady je výběr toho, co jsem si před desetidenní cestou na Kanáry s manželem a naší Judit pořídila já.

Spoiler alert: Všechny zmíněné knížky byly skvělé, čtivé a chytlavé od prvních řádků. Každá má něco do sebe. Jedna vás chytí za srdce, druhá pohladí po duši, další rozesměje, jiná navede k hloubání a přemýšlení… A některé zvládnou to všechno naráz! Pokud jste s nějakým titulem z mého výběru na cesty ještě neměli tu čest, seznamte se. I kdybyste se zrovna nechystali na dalekou cestu. Skvěle vám s nimi bude i na gauči či v kavárně u filtru.

Kleopatra a Frankenstein

V momentě, kdy dávám dohromady tento článek, vládne příběh o Cleo a Frankovi sociálním sítím mé instagramové bubliny. A není divu! Tento knižní debut britské autorky Coco Mellors disponuje vším, co mě (a dost možná i vás) ke knize dokáže okamžitě přišpendlit: různá společenská témata a problémy (nejen) moderní doby, humor, svižné a uvěřitelné dialogy, postavy z různých prostředí, které mě nepřivádí k šílenství a osobní příběhy, o kterých chci číst víc a víc.


Vše, co vím o lásce

Dolly Alderton, autorku tohoto skvostu, bych přirovnala ke Carrie Bradshaw. Kdyby byla Carrie reálná, překvapivě vysoká a z Británie. Dolly umí skvěle psát (ostatně si to trénovala spoustu let ve sloupcích brilantních britských novin). Vtipně, poutavě, s lehkostí a neskutečnou moudrostí. Dokáže zachytit to, co si často dívky/slečny/ženy i všichni ostatní myslí nebo k tomu postupně zrají. Tyto její memoáry jsem, jakožto správná fan-girl, četla ještě „za tepla“ v originále. Od té doby ji doporučuji všem mým milým a milovaným ženám.

Dolly se v nich rozepisuje o svých vlastních vztazích, (sebe)lásce, divokých večírcích, seriózních pracovních (ne)úspěších a hlavně o důležitosti a síle skutečných přátelství. A já si dávám re-reading, okamžitě!


Hamnet

Old but gold. Tato knížka obletěla knihomolské kruhy před rokem a něco. Já se k ní dostala až teď díky cestě za dobrodružstvím na Tenerife. Vzpomněla jsem si na ni hlavně proto, že ji kamarádka četla s velkým nadšením a chvalozpěvy při naší loňské společné cestě do Berlína. Jednou skvělá knížka na cesty, vždycky skvělá knížka na cesty! A taky že ano. Hamneta se mi ani nechtělo odkládat. Bavil mě na něm celkový styl vyprávění, zajímavé zpracování Shakespearova života i osudů jeho rodiny, poetický jazyk… Zkuste sami, pokud vás tahle část historie baví.

Čtěte také  Ferrante, Giordano, Starnone a další. Objevte kouzlo současné italské literatury

Sedm manželů Evelyn Hugo

Nebudu lhát. Obálka této knížky mě hodně odrazovala, ale naštěstí se jí to nakonec nepodařilo. Koupila jsem, přečetla jsem, doporučuji dál. Evelyn Hugo nabízí poctivých 440 stran skvělého příběhu, které stojí za to mít ve čtečce. Komu by se taky chtělo tahat takovou bichli (leč báječnou) na dovolenou? Mně by se tedy nechtělo brát ji ani cestou do práce nebo na kafe.

Příběh vás vezme do Hollywoodu, kde Evelyn Hugo, mega hvězda filmového plátna, sdílí svůj celoživotní příběh. Hlavně svoje peprné vztahy a různorodé hollywoodské techtle mechtle. Sbalte si kufry, tahle jízda vás bude bavit. 

Co dalšího na mě ve čtečce i v knihovně čeká?

Fosilie

Olive Kitteridgeová

Pravda o cukru

A z čeho e-booky čtu? Samohzřejmě z PocketBooku.

Dana Fráňová

Dáňa, čtenářka, máma, copywriterka a externí dopisovatelka martinusáckého blogu. Ve světě knih se cítí jako doma.

Příspěvky autora