blog

3 důvody, proč si přečíst Čtvrté křídlo Rebeccy Yarros

Pokud sledujete současnou knižní scénu, možná už jste se potkali - především na sociálních sítích - s fenoménem jménem Čtvrté křídlo a série Empyreum. O co jde a proč by mohla být kniha to pravé ořechové i pro vás?

Rebecca Yarros je nepochybně zajímavou literární figurou – autorka více než 20 knih, z nichž se většina objevila v žebříčku bestsellerů New York Times do této doby v českém prostředí nijak zvlášť nerezonovala, ačkoliv jí v českém překladu už vyšla jedna kniha, oddechová romantika Nedokončený příběh.

Je bez diskuzí, že skutečnou popularitu jí přinesla až její nejnovější série Empyreum, a to nejen v Česku, nýbrž po celém světě. Romantasy jménem Čtvrté křídlo se doslova přes noc stala hitem zejména TikToku. Ústřední hrdinkou plánované pentalogie jménem Violet Sorrengailová je popisována zejména jako “křehká” a “drobná”, ale je jasné od prvních stránek, že její charakter je z oceli.

Nedobrovolně se stane adeptkou na jezdkyni na drakovi, což je v Navařře, nemilosrdném světě, kde je válka téma číslo jedna, to nejprivilegovanější postavení. Violet plánovala stát se písařkou, místo toho ovšem bude muset každý den jeden bojovat o holý život, zjistit, jak svou duši propojit s tím správným drakem a – ano – nepodlehnout touze po jednom velmi nevhodném chlapci.

V podstatě ihned po vydání druhého dílu, který nese název Iron Flame, bylo oznámeno, že příběh získá seriálové zpracování pod záštitou Amazon Prime, a to ačkoliv druhý díl čelí velké kritice týkající se odbyté redaktorské práce na knize. Sama Yarros uznala, že druhou knihu uvedla na knižní trh příliš rychle a slíbila, že další kniha nespatří světlo světa dříve než za další rok a nakladatelství na ní bude pracovat pečlivěji.

Ať už si o Čtvrtém křídlu myslíte cokoliv, my věříme, že pokud vás zajímá, co se děje na českém knižním trhu, tuhle knihu byste neměli minout ze svého hledáčku, protože už podle předprodejů je jasné, že půjde o obrovský bestseller i co se českého překladu týče. Dostali jsme možnost přečíst si knihu s předstihem a rozhodli jsme se, že vám sepíšeme tři důvody, proč by mohla kniha zajímat i vás – i když třeba zrovna tomuhle žánru nebo stylu psaní neholdujete ⬇️


Nostalgická linka zaútočí od první stránky

Miliony čtenářů a čtenářek po celém světě dodnes vzpomínají na to, jaké to bylo, když se poprvé začetli do Harryho Pottera či Pána prstenů. Rebecca Yarros se ve svém příběhu inspiruje především ze sérií Eragon, Divergence či Hra o trůny a staví svůj příběh, který sám o sobě není příliš originální, na těchto základech, což samozřejmě tisíce a tisíce fanoušků a fanynek těchto sérií cení a s velkou nostalgií se vrací do sice nového knižního světa, ale takového, ve kterém se ukrývají prvky dobře známých fragmentů z jejich předchozích oblíbených knih. A to zkrátka funguje, že?


Ideální příběh na rozečtení se

Čtvrtému křídlu se absolutně nedá upřít čtivost ani napětí, je to nepochybně takzvaný “page-turner”, máte tedy potřebu neustále hltat další a další stránku, abyste se dozvěděli, co se stane dalšího. Díky tomu máme za to, že tahle kniha bude perfektním společníkem, pokud zrovinka trpíte čtenářskou krizí a do ničeho se vám nejde pořádně začíst – tady to rozhodně nehrozí, ba naopak, kniha vás hravě rozečte a věříme, že to může být skvělý můstek k dalším příběhům.


Uvede vás do romantasy

Pokud jste ještě nečetli žádnou knihu z takzvaného žánru romantasy, tedy romantické fantasy a rádi byste ho objevili, tohle je rozhodně perfektní kniha pro začátek. Upřímně, určitě existují komplexnější a barvitěji vystavěné příběhy, ale pokud chcete oddechovku, u které se pobavíte a vypnete, tohle by mohlo být to pravé ořechové. A pokud se vám Čtvrté křídlo bude zamlouvat, zvesela se můžete pustit do dalšího romantasy čtení, my doporučujeme třeba sérii Krve a popela od Jennifer L. Armentrout nebo Převorství u pomerančovníku od Samanthy Shannon.

Čtěte také  Kvíz: Jak dobře znáte sérii Romantických útěků od Julie Caplin?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora