blog

5 nejkrásnějších knihkupectví v Evropě

Dumáte nad tím, kam letos vyrazíte na výlet a taky rádi spojujete příjemné s užitečným a rádi prozkoumáváte nová knihkupectví? Pokud hledáte tip na knihomolský výlet, máme jich pro vás rovnou pět!

S oblibou si z dovolených jako suvenýry odvážíme nové knihy a vedle památek a restaurací rádi prozkoumáváme knihkupectví rozličných zemí. Vsadíme se, že se tu najdou čtenářky a čtenáři, kteří to mají podobně jako my, a právě pro vás je dnešní článek! Pokud se letos chystáte dopřát si výlet někde po Evropě, možná vás na konkrétní města navnadí naše tipy na ta nejkrásnější knihkupectví, která v okolních státech (a jedno z nich přímo v Česku) můžete najít. Pojďte si je s námi prohlédnout a navnadit se!

Atlantis Books

První zastávkou bude slunečné Řecko, konkrétně Santorini, kde se můžete probírat knížkami ve slunečních paprscích a slaném vzduchu. Tenhle veselý barevný obchůdek si otevřeli dva američtí knihomolové a najdete tu nejen řecké, ale třeba i anglické, španělské, italské nebo čínské knihy. Zkrátka pestrý knižní výběr po cestě na pláž.

Dominicanen

V Maastrichtu v Holandsku stojí dominikánský kostel z 13. století, který je napěchovaný knihami! Má několik pater, dechberoucí výhledy na police obsypané knihami i velkolepou kavárnu, kam se můžete schovat s novou knížkou. Úžasný kostelní prostor dodává tomuhle knihkupectví pořádnou dávku majestátnosti, co říkáte?

Ler Devagar

V překladu z portugalštiny znamená Ler Devagar ,,Čti pomalu” a najdete ho v bývalé tiskárně v Lisabonu. Kavárna přímo v knihkupectví je samozřejmostí, stejně jako spoustu literárních a kulturních akcí konajících se přímo uprostřed knihkupectví. Má svou osobitou atmosféru i půvab a troufli bychom si vsadit, že tady se budete chtít schovat minimálně na pár hodin.

Carturesti Carusel

V Bukurešti najdete spoustu nádherných míst a jedním z nich je nepochybně i knihkupectví, jehož název se dá volně přeložit jako ,,kolotoč světla”. Tenhle impozantní interiér určitě stojí za to vidět naživo a nejsme si tak docela jistí, jestli jde pořád ještě o knihkupectví, nebo spíš o muzeum! Čím jsme si ale nepochybně jistí je to, že tady bychom chtěli trávit všechen náš volný čas.

Martinus

A na závěr jeden tip na výlet po naší vlasti (a případně se jím můžete pokochat i ve většině velkých měst na Slovensku). Naše knihkupectví Martinus otevřelo v brněnském OC Velký Špalíček své první velké kamenné knihkupectví a my ho neskromně zařazujeme po bok těchto evropských velikánů, protože od vás máme už stovky kladných ohlasů, za které moc děkujeme! Nechybí tu tisíce knih, specializovaná dětská sekce, velká knihkavárna a spousta designových knihomolských vychytávek. Je to ideální místo na práci i na dlouhé lenošivé vysedávání s knihou a kávou.

Čtěte také  5 důvodů, proč vyzkoušet Knihovrátek

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora