blog

Babylon: Skvělý fantasy příběh pro začátečníky

Máme velkou radost, že naší knihou měsíce v dubnu se ve Čtenářském klubu Martinus stává fantasy kniha naší oblíbené spisovatelky R.F. Kuang. O čem kniha je a bude to to pravé i pro vás? Přečtěte si v naší podrobné recenzi!

Přiznávám se, že jsem ke knize přistupovala trochu skepticky, poněvadž fantasy není můj preferovaný žánr a stejně tak se necítím komfortně v příbězích odehrávajících se v 19. století. Babylon od R.F. Kuang jsem si ale nechtěla nechat ujít z vícero důvodů:

  • jde o spisovatelku, která se i v Česku proslavila díky fantasy sérii Maková válka – sice jsem ji nečetla, ale slyšela jsem na ni pět chválu každého, kdo knihu prožil a nepochybně jde o jednu z kvalitnějších young adult fantasy sérií;

  • četla jsem od autorky Yellowface, napínavý román z nakladatelského prostředí, který vypráví o knižním marketingu i o přivlastnění si příběhu, který nám tak docela nepatří, o rasismu a etice při psaní a nesmírně mě to bavilo;

  • hlavní téma Babylonu je překladatelství a jazyky a doufala jsem, že tu obojí bude hojně tematizované.

Už od prvních stránek bylo jasné, že mě Babylon nezklame. Ústředním tématem skutečně je překládání a cizí jazyky, je to vlastně taková poklona všem překladatelům a překladatelkám a jejich práci, což mě nesmírně těšilo (a překladatelka Daniela Orlando odvedla na knize báječnou práci). 

Příběh vypráví osudy sirotka Robina Swifta, kterého si do péče vezme tajemný profesor Lovell z Oxfordu. Samozřejmě se po čase ukáže, že jejich setkání nebylo náhodné a že Robinovy osudy byly už od narození pevně svázané právě s Oxfordem, konkrétně s prestižním Královským ústavem překladatelství. Ten je hlavním světovým střediskem cizích jazyků a především magie, takzvaného stříbrodělství.

Jde o umění zhmotňovat významy, které se leckdy ztratí v překladu, za pomoci stříbrných slitků. Tenhle objev pochopitelně přinesl Britům veškerou moc, jež nyní uplatňují při kolonizaci zemí a rozšiřování svého nekonečného impéria. Možná to teď zní poněkud abstraktně, ale věřte mi, že tahle magie rozhodně dává smysl – mnohdy větší, než v jiných vymyšlených světech – a je to především o hře se slovy, jejich významem, překlady a logikou a nakonec právě tahle magie bylo to, co mě na knize bavilo nejvíc, byť sama fantasy fanynkou nejsem.

Čtěte také  3 důvody, proč si přečíst Čtvrté křídlo Rebeccy Yarros

Na druhou stranu, jsem teď velkou fanynkou dark academia fenoménu a musím říct, že po této stránce mi Babylon dělal samou radost. Starobylá univerzita, pomalu rozplétané záhady, dlouhé debaty o překládaných významech… to si nechám líbit! V recenzích se knize občas vyčítá, že je zbytečně rozvláčná a ano, pokud máte rádi cliffhangery a akci na každé druhé stránce, možná z ní úplně nadšení nebudete. Pokud se ale rádi zavrtáte do příběhu, kde se dopodrobna rozebírají kouzla slov, vsadím se, že zklamaní nebudete.

Nemusí vás ani odrazovat ani 19. století, které je v příběhu čistě pro formu kvůli tomu, že v dnešní době by stříbrodělství jednoduše nedávalo smysl – pomáhá totiž všude tam, kde v naší realitě fungují stroje, mechanika, elektřina a fyzika. V roce 1836 jsou ovšem slitky nezbytnou součástí dopravy, výstavby i drobných potěšení jako je dokonale upečené pečivo nebo kvalitní trávník. Naopak navnadit by vás mohlo to, že se kniha velmi podrobně věnuje tématům jako je imperialismus a kolonialismus, sice v poměrně odlehčené podobě, ale srozumitelnost příběhu neškodí, ba naopak, jsem ráda, že je přístupný komukoliv.

Celkem vzato je Babylon knihou, kterou budu s radostí doporučovat ke čtení všem, kteří čas od času rádi zaboří nos do pořádné bichle a nechají se unést příběhem do trochu jiného světa. Zároveň si myslím, že je to výborný odrazový můstek pro všechny, kteří chtějí začít s light fantasy. Neodkládejte tedy nákup knihy a pořiďte si ji právě v dubnu – s kódem BABYLON máte na celou objednávku, kde je i kniha měsíce duben, poštovné zdarma!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora