blog

Květen, lásky a čtení čas! 6+1 tipů na zamilované knížky

Jak oslavit měsíc zamilovaných? Zalezte pod peřinu s dobrou knihou. O lásce, jak jinak! V mém výběru ale nečekejte žádnou červenou knihovnu, žádná přeslazená klišé.

Tahle zamilovaná sedmička knih, kde láska hraje prim, dokáže zahřát u srdce, ale také do něj pěkně píchnout. Takže až budete chtít vaše zlomené srdíčko zase trochu opečovat, vyzkoušejte mezi čtením náš prvomájový kvíz, kde se dozvíte, se kterým hrdinou nebo hrdinkou z romantické knihy máte nejvíce společného.

Počkej na moře | Veronika Opatřilová

Pokud se rádi s textem mazlíte, vychutnáváte si každou větu, každé slovo a užíváte si melancholickou atmosféru, sáhněte po románu Počkej na moře české spisovatelky Veroniky Opatřilové. Tohle byl pro mě loňský objev na poli české literatury a já se už nemůžu dočkat, až se začtu do její novinky Píseň L., kde by také měla být romantická linka.

Počkej na moře vypráví příběh křehké, avšak intenzivní lásky zahraničního studenta a profesora literatury. Děj se odehrává v 60. letech, kdy mladý student z Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie. Navzdory tehdejší uvolněné atmosféře by ale jejich láska mohla mít nedozírné následky.


Plavec ve tmě | Tomasz Jedrowski

Kdykoliv ve své knihovně narazím na knížku Plavec ve tmě, zamrzí mě, že už ji mám dávno přečtenou. Tak moc bych si přála ten nádherný příběh prožít zase poprvé.

Plavec ve tmě je vynikající debut o mládí, lásce a ztrátě – ideálů i blízkého člověka. Polský spisovatel Tomasz Jedrowski tu popisuje silně emotivní příběh dvou chlapců, kteří se do sebe zamilují. Jenže je začátek osmdesátých let a oni žijí v socialistickém Polsku. Takže už asi tušíte, že tady se žádný happyend konat nebude. Vybroušený jazyk (a skvělý překlad), perfektně vykreslená atmosféra doby a dokonale autentické postavy – to chcete číst!


Kleopatra a Frankenstein | Coco Mellors

Láska, New York, závislosti a jiné neřesti. Kleopatra a Frankenstein je super čtivá záležitost plná svižných dialogů, humoru a toxických vztahů. Jednou velkou láskou to tady začne a jestli i skončí, to už si musíte přečíst sami.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Prvotina Coco Mellors vás chytne od prvních stránek a pomůže vám, pokud se potřebujete rozečíst. Tohle je jedna z mála knížek, kde mě zajímaly snad všechny postavy. Jejich tu požehnaně, ale nebojte, že byste se v příběhu ztráceli. Každý tu měl svébytnou dějovou linku, která by stála za vlastní knihu. Máte-li rádi chytré vztahovky, šup pro Kleo a Franka!


Zakletý v čase | Audrey Niffenegger

Echt zamilovaný příběh a moje oblíbené feel good čtení, než se něco nepo… kazí. Román o velké osudové lásce, který bych spolu s filmem mohla prožívat pořád a pořád dokola, pracuje s motivem cestování v čase.

Henry trpí zvláštní chorobou – přemisťuje se v čase, aniž by mohl ovlivnit směr a cíl své cesty. Často je však přitahován k malé, dospívající, dospělé a později ke stárnoucí Clare. Když Clare překoná prvotní strach a se záhadným mužem se seznámí, začne se odvíjet jejich krásná romance, při které nezůstane jedno oko suché.


Normální lidi | Sally Rooney

Pamatujete si na facebooku status “je to komplikované”? Tak přesně takhle to mezi sebou mají Marianne a Connell v nejpopulárnějším románu Sally Rooney. Bavila mě jejich těžko ovladatelná přitažlivost, štvala mě jejich neschopnost komunikovat.

Irská spisovatelka nepíše jen “banální příběhy o lásce”, ale do svých děl dostává i důležitá společenská témata. Romanci Marianne a Connella rozvíjí na pozadí socioekonomických rozdílů, a tak tu najdeme řadu náznaků, které poukazují na odlišné rodinné zázemí obou hrdinů.


One Day | David Nicholls

Letos zažil tenhle pár let starý román Davida Nichollse díky Netflixu svůj velký comeback. A i když je seriál hodně povedenou adaptací, pojďme si říct, že knihu nic nepřekoná. Takže pokud vás tehdy vlna Jednoho dne minula, ideální čas se začíst teď.

Čtěte také  Nikdy, nikdy: Chytlavá mystery romantika z americké střední

Em & Dex. Dex & Em. Prožijete s nimi dvacet let, kdy je většinu času budete chtít profackovat. V knize se s nimi potkáváte vždy jediný den v roce a je jen otázka času (nepřiměřeně dlouhého na můj vkus), kdy se z jejich přátelství vyklube něco víc, než jen výroční večeře nebo telefonát.

V češtině si na knížku zkuste počíhat na Knihovrátku, ale pokud se nebojíte angličtiny, sáhněte po nejnovějším vydání se seriálovými představiteli na obálce.


Vztahy a Honza Vojtko

Na všechna bolavá srdíčka po tom traumatizujícím čtení je potřeba vzít do ruky knihy od toho nejpovolanějšího – párového terapeuta Honzy Vojtka. Vztahy a mýty, Vztahy a pasti a nejnovější Prostě vztahy vás vezmou na jeho terapeutický gauč a naučí vás, jak na mezilidské vztahy nahlížet, čemu se vyvarovat a že ty důležité vztahy v našem životě nejsou jen ty partnerské.

Barbora Maršíček

Baru už nějaký ten pátek sdílí svoje čtenářské nadšení na instagramu a knížkám se věnuje i v práci. Nejradši čte současnou beletrii, baví ji tvorba Sally Rooney, Delphine de Vigan nebo třeba Petry Soukupové. Kromě čtení si ujíždí na popkultuře 80. let a pořadu Amerika hledá topmodelku.

Příspěvky autora