blog

Červnové novinky: Čtivost, mysteriózno a prezidentka

Vsadíme se, že jste se - ostatně asi jako všichni knihomolové - pořádně zásobili knihami na letošním Světu knihy. Nicméně nakladatelé si pro nás připravili červen opravdu bohatý na spoustu skvělého čtení, takže i teď doporučujeme neváhat a pořídit báječné čtení, které právě během června vyšlo.

Léto máme spojené s dočítáním knih, na které nemáme čas během pracovních nebo školních dní, ale taky s nadšeným očekáváním knižních novinek, které si pro nás připravila nakladatelství po Světu knihy právě proto, abychom i v létě měli dostatek nových příběhů. Letošní červnový výběr rozhodně stojí za to, tak se na něj pojďme bez dalšího váhání podívat.

Tři Sekery | Kateřina Surmanová

Letošní červen bude nepochybně trochu strašidelný 👻- vedle hororu Petry Klabouchové Ignitus fatuus totiž vychází i další kniha Kateřiny Surmanové, autorky populárního Šepotu z lesa. Rozhodli jsme se, že tu doporučíme právě tuhle knihu, protože tahle autorka nemá ještě tolik pozornosti jako bestsellerová Klabouchová, byť si jí nepochybně taktéž zaslouží.

Tři Sekery jsou mysteriózním thrillerem, ve kterém na vás čeká hlavní hrdina Michal, který tráví dny i noci tím, že navštěvuje hřbitovy, opuštěné domy a místa, na kterých údajně straší. Svět ho zná jako úspěšného youtubera a „lovce zázraků“. Když se pak dozví, že kněz z jeho rodného města skončil za mřížemi za brutální vraždu, která navíc proběhla za velmi podezřelých okolností, vidí v tom dokonalou příležitost, jak získat další zástupy fanoušků.

Můžete se těšit na příběh, ze kterého vám půjde mráz po zádech, okořeněný špetkou pozlátka dnešní doby ve formě tematiky sociálních sítí.

Host | B.A. Paris

Naše oblíbená spisovatelka, která se navždy zapsala do českých thrillerových srdcí knihou Za zavřenými dveřmi, je tu s novým románem – a tentokrát nepůjde o thriller, nýbrž o vztahový román, jemuž ovšem nechybí pořád dávka napětí. O čem to bude?

Iris a Gabriel mají krásný dům na britském venkově, úspěšnou dceru a dobré přátele Laurie a Pierra, kteří žijí v Paříži. Když se však Gabriel stane svědkem tragické události v nedalekém lomu, zdánlivé štěstí se rozplyne. Ve vypjaté situaci se v jejich domácnosti objeví nečekaný host – Laurie, která přebírá Irisinu identitu a zajímá se o záhadné úmrtí. Navíc není jedinou podezřelou osobou, která se ve městě paralyzovaném strachem objeví. Ustojí manželství Iris a Gabriela všechny nástrahy?

Čtěte také  5 knih, díky kterým se ponoříte do žánru sci-fi

Pokud preferujete před klasickou romantikou čtení, ve kterých si autorka hraje se svými čtenáři jako kočka s myší a kde nikdy nevíte, jak to nakonec celé dopadne, tohle by mohlo být to pravé pro vás 😊

Poslední lanovka | John Irving

Kdo by neznal spisovatele Johna Irvinga! Modlitba za Owena Meanyho i Pravidla moštárny patří mezi naše oblíbené klasiky. Jeho patnáctý román je monumentální rodinná sága, dramatický příběh s duchařskými prvky.

V roce 1941 závodí Rachel Brewsterová v Aspenu v Coloradu na národním mistrovství ve sjezdu a slalomu. Malá Ray, jak se jí říká, neskončí ani zdaleka na stupních vítězů, ale podaří se jí otěhotnět. Doma v Nové Anglii se stane lyžařskou instruktorkou. Její syn Adam vyrůstá v rodině, která se vymyká konvencím a vyhýbá se otázkám týkajícím se pohnuté minulosti. Po mnoha letech se Adam vydá hledat odpovědi právě do Aspenu. V hotelu Jerome, kde byl počat, se setká s několika duchy. A nejsou to první ani poslední přízraky, které uvidí…

Pokud byste rádi na léto vzali na milost pořádnou bichli a chtěli se ponořit do Irvingova unikátního stylu psaní, pusťte se do toho – a klidně to může být první Irvingův příběh, který prožijete.

Vlčí píseň | TJ Klune

Pokud se vám stýská po vlkodlacích v knihách, dopřejte si první díl nové fantasy série Green Creek, která nese název Vlčí píseň 🐺

Čeká na vás spoustu akce a lámajících se kostí, ale taky romantiky a báječných komplexních postav, které si zamilujete. TJ Klune se věnuje primárně tématu rodiny a hledání sebe sama. Pokud máte náladu na poetickou fantasy oddechovku, tohle čtení bude to pravé a slibujeme, že se vám vryje do srdce.

Čtěte také  Lednové novinky: Populární fantasy, reinterpretace Lolity i epistolární román

Neztratit se sama sobě | Zuzana Čaputová, Erik Tabery

A na závěr ještě jedna non fiction kniha! Tentokrát to bude tip na rozhovorovou knihu, jak jinak, než na knihu, kde se promítá více než dvouletý knižní dialog s šéfredaktorem týdeníku Respekt Erikem Taberym a bývalou slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Co musí hlava státu zvládat v zemi zmítané pandemií covidu, v době, kdy na Ukrajině vypukla válka, nebo v situaci, kdy je společnost extrémně polarizovaná? Jaké to je ocitnout se v čele země? Na tyhle a spoustu dalších odpovídá Zuzana Čaputová – jak jsme ostatně zvyklí – s velkou pokorou a empatií a nás kniha bavila od první do poslední stránky!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora