blog

Proč byste měli číst knihy Bernarda Miniera

Světlo světa na začátku února 2021 spatřila kniha Údolí, zbrusu nový román francouzského spisovatele Bernarda Miniera. Proč byste si měli tenhle thriller přečíst a co je vlastně tak skvělého na Minierových knihách?

Světlo světa na začátku února 2021 spatřila kniha Údolí, zbrusu nový román francouzského spisovatele Bernarda Miniera. Proč byste si měli tenhle thriller přečíst a co je vlastně tak skvělého na Minierových knihách?

Původním povoláním celní úředník, který se narodil na konci léta roku 1960 ve francouzském Béziers obdivuje spisovatele Henninga Mankella a Michaela Conellyho. Sám o sobě říká, že je, co se psaní týče, jako jazzový hudebník – nemá rád pevné struktury a rád improvizuje. Proto taky u svého debutu naplánoval jen začátek a konec a zbytek ze šestisetstránkového díla Mráz vznikal spontánně.

Už jste se pustili do čtení Minierových knih? Že ještě ne? Připravili jsme si pro vás pár důvodů, proč už byste dál neměli otálet 😉

Budete mít na nějakou dobu vystaráno s tím, co máte číst.

Minier totiž patří mezi plodné autory a nejenže už u nás vyšla celá řada jeho knih, navíc jsou všechny pořádně tlusté. Chápeme, že zrovna tenhle bod je trochu sporný a právě to může někoho odradit, na druhou stranu… nemuset pořád dumat nad tím, co dalšího si přečíst a na dva tři měsíce se ponořit do skvělé série, to nám náhodou vůbec nepřipadá jako špatný nápad.

Jeho knihy můžete číst samostatně.

Pokud jsme vás prvním bodem nepřesvědčili, tak vězte, že se nemusíte bát sáhnout v podstatě po jakékoliv knize Bernarda Miniera a fakt, že se jedná o třetí nebo čtvrtý díl nebude tak překážet. Pro ten nejlepší čtenářský zážitek ale samozřejmě doporučujeme jít pěkně postupně, v sérii Martina Servaze tedy například od Mrazu až k nejnovějšímu Údolí.

Detektiv Martin Servaz!

Série se Servazem je prostě boží; nejen kvůli zajímavému charakteru hlavní postavy, ale taky kvůli své nepopiratelné čtivosti, napětí, kvůli výborně vypointovaným závěrům. Budete zkrátka napnutí jak kšandy a nebudete moct přestat knihu hltat. Kriminální příběhy mají nádech thrilleru, takže leckdy vám navíc ještě půjde mráz po zádech.

Čtěte také  Den s velkým D aneb Den dětí a tipy na dárečky

Prozkoumáte francouzskou literární scénu zase o fous víc.

Vsadíme se, že tu mezi vámi najdeme i spoustu fanoušků a fanynek současné francouzské literatury a pokud jimi nejste, jistojistě vám rezonuje alespoň jméno Delphine de Vigan 😊, ale díky Bernardu Minierovi se vám zase o krapítek víc rozšíří vaše literární obzory.

Nejde jen o vraždy.

Ačkoliv je Minier známý tím, že se při psaní nepáře s metaforami a leckdy jsou jeho vrahové známý svými krutými způsoby, nejde tam „jen“ o předhánění se v tom, jak intenzivní vraždění bude, nebo kolik mrtvých se objeví. Daleko víc se tu objevují psychologické sondy jak do duší detektiva, vraha a dalších postav, sociální otázky a v nejnovějším Údolí se rozléhá plížící se sklíčenost a úzkost spojená se sesuvem půdy, který v pyrenejské vesnici uvězní obyvatele.

 

Pustíte se s námi do čtení dalšího případu Martina Servaze? Nenechte si Údolí ujít a rozhodně si letos udělejte čas na to, abyste objevili knihy Bernarda Miniera!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora