blog

A brouci se rozlezou

20.05. 2013

Švábi, thajský případ Harryho Holea míří do knihkupectví

Jsou věci viditelné a věci, které tak úplně nevidíme… Švábi žijí ve skrytu, ale když se rozlezou, dokážou způsobit pěknou paseku. Jo Nesbø použil toto symbolické označení pro zločinecké skupiny, a dostalo se dokonce do názvu titulu, který nyní vychází. Jedná se o druhý díl krimi série o detektivovi Harrym Holeovi. Česky vychází poprvé, opět v Knize Zlín v překladu Kateřiny Krištůfkové.

Navazuje na předchozí díl Netopýr a znovu se zde kromě zločinu objeví snaha o to postihnout palčivé problémy tohoto světa, v centru pozornosti je řešení vraždy, která je spjata s pedofilií.

Harry Hole se dostává do Thajska, kde je zabit norský velvyslanec. Postupně pátrá po různých nitkách případu. A stejně jako v předchozích knihách následuje několik falešných stop, za nimiž policista běží jako hladový pes, aby si nakonec uvědomil, kdo je vrah.

Na celé knize není ani tak zajímavý příběh, protože Nesbø opakuje postup, jenž použije ve svých románech ještě několikrát. Pozornosti nesmí ujít prostor, v němž se příběh odehrává. Thajsko, konkrétně Bangkok. Kromě toho, že je patrné, že Nesbø město navštívil a zanechalo v něm nějaký dojem, čtenář může město také cítit.

Smrad, pot, zbytky jídla, lákání pouličních děvek a všude lezoucí brouci. Harry Hole zde sleduje poměrně velkou skupinu Norů, kteří zde jako švábi zalézají do stěn, aby byli neviditelní.

 

Ačkoli se snaží žít své životy, něco tají, něco kvůli čemu museli opustit Evropu a ukrýt se v hlavním thajském městě. Samozřejmě si jich všímají místní obyvatelé, neboť patří k farangům, bílým lidem.

Nesbø opět ukazuje na střet kultur, ale tentokrát jsou bílí spojeni s nebezpečím, se sobeckým chováním, které obnažuje zlotřilost jejich duší. Thajsko má také své problémy – mladé prostitutky i prostituty, kteří se snaží si vydělat na denní chléb v pochybným podnicích.

Čtěte také  Čokoládová krev: Mnohovrstevnatý román z historie s odkazem k přítomnosti

Nesbø nádherně líčí příběh thajské dívky, která se převléká do kostýmů dle přání jednotlivých kunčaftů. Ale toto obchodování s lidským tělem je součástí každodenní obživy v přelidněném městě, které je plné aut a špíny i sexuálních turistů. Taky je zde neuvěřitelné horko, a to hlavní hrdina zažívá mockrát, protože opět bojuje se svou závislostí na alkoholu. Je zajímavé, že tento detektiv nepije, když má případ, to zapne všechnu svou sílu, nevadí mu na něm páchané násilí ani pohled na různě zohavená mrtvá těla, dokonce zvládá hrát šachovou partii s vrahem.

Nesbø má velký dar postavit dobrou zápletku, dokonce ji vykonstruovat tak, že spolu s Harrym Holem odcházíte za další stopou. Dostane čtenáře přesně tam, kam potřebuje. V tom má blízko ke královně detektivky. Agatha Christie si hraje s lidmi hltajícími příběhy Hercula Poirota úplně stejně.

Nesbø je obdobně dobrý vypravěč, akorát jeho příběhy reflektují složitěji pojmenovanou současnost, v níž každý může být „švábem“.

Román je svižný, člověk sleduje příběh až do konce a oceňuje Nesbøho ironii i realistické líčení města, postav a až naturalistické popisy mrtvých těl. Z knížky opět zazní hudba a tentokrát nekoresponduje přímo s dějem, ale je dalším rozměrem, kulisou, zvukem spojeným s upocených Bangkokem. Pokud znáte postup Nesbøho psaní, možná odhalíte, kdo je vrah. Přesto však stojí zato sledovat jednotlivé detektivovy kroky. Nenudí a rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co současná detektivka produkuje.

 

Svabi (Jo Nesbo)

Švábi

Jo Nesbo  ·  Vydavatelství: Kniha Zlín, 2013

V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B12 nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu – za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo.

Čtěte také  U jezera: Kvalitní sonda do nefunkční rodiny

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.