blog

Jak jsem začala běhat se Začni běhat

2.05. 2014

Běhání je teď děsně in, všimli jste si? Všichni trénují na půlmaratony a maratony, fotí si na Instagram své nové běžecké botky, podporují se na Sports Trackeru a stahují motivační songy do svých iPodů.
Já běhání nikdy nefandila. Už od základky jsem měla pocit, že je to naprosto zbytečná součást tělocviku. Do úmoru vyčerpaná jsem se hnala po hřišti s jazykem až na kolenou, mžitky před očima. Šlo jen o to, nějak to přežít. A když se běh stal módní záležitostí, jen jsem se šklíbila a nechápala, co je na tom tak skvělého. Já běhala jen na autobus, maximálně. Co se cvičení týče, vždycky jsem měla ráda plavání, ale běh? Ani omylem.
Pak se mi do rukou dostala knížka od Matta Robertse s názvem Začni běhat. To se má tak. Jednu věc na běhu přece jen oceňuju – běhat se dá všude a kdykoliv se vám zachce. S plaváním je to horší, poslední půlrok si na něj prostě zaboha nedokážu najít čas. A tak jsem si řekla, že to teda zkusím. Běžet. Jen tak. A běda ti, Matte Robertsi, jestli to nebude tak skvělé, jak ve své knížce popisuješ.

Začni běhat je příručka pro běžecké začátečníky i pokročilé. Najdete tu všechno od dobrých běžeckých technik přes stanovení cílů a motivaci až po plány, přípravu a spoustu rad. Vzala jsem to poctivě od začátku. Matt Roberts je odborník na slovo vzatý, osobní trenér mnoha známých osobností a bývalý světový sprinter, takže se v oboru jaksepatří vyzná. Jde na to pomalu, polehounku – začne historií moderního běhu, pokračuje jeho fyziologií, mechanikou, správným dýcháním.

Ani jsem se nenadála a už jsem si nazouvala tenisky (nojo, amatérka) a zkoušela jeho cviky na protažení i relaxaci. Tréninkové plány jsem si jen prohlédla, nebudu přece tlačit na pilu. Tak fajn. Můj první dobrovolný běh. Jdu na to.

Byl to pravděpodobně nejhorší kilometr mého života, ještě horší než při těláku ve škole (protože tam jsem měla aspoň nějakou motivaci – všechny ty uhánějící spolužáky přede mnou). Už v polovině jsem myslela, že vypustím duši. Divné bylo, že když jsem doklopýtala domů, necítila jsem se hrozně. Teda jo, byla jsem k smrti unavená, ale jinak mi bylo fajn. Měla jsem dobrou náladu, dokonce jsem si ve sprše prozpěvovala. Aha, ty endorfiny!

Čtěte také  Tichý pláč: Můžete začít s detektivní sérií až od 6. dílu?

Matt Roberts hned na začátku varuje, že běh je super hlavně v tom, že jeho přičiněním se uvolňují tyhle hormony štěstí. Opravdu jsem měla ze sebe dobrý pocit, že jsem to zvládla. Hned jsem se pustila do dalšího studování téhle příručky – jaký mít správný postoj při běhu (ten můj byl samozřejmě úplně špatný, hrbila jsem se jako stařenka s elegancí hrocha), co jíst před a potom, jak vybrat správné oblečení a hlavně obutí. Páni, kvůli těm prima oblečkům a botkám bych se tomu asi fakt začala věnovat pravidelně! A to jsem vůbec netušila o všech těch vychytávkách na jídlo a pití a hudbu, když běžíte delší trasu.

I z technického hlediska je zřejmě tahle knížka opravdová studnice moudrosti, ale to já zase tolik neocením. Spíš mě nadchlo, jakou ohromnou motivaci vám dokáže Matt Roberts předat. Povídá o běhu jednoduše a srozumitelně, je to čtivé a takové milé. Je na něm vidět, že běh opravdu miluje, že je to jeho velká vášeň. V knížce nechybí ani rozhovory s běžeckými začátečníky i pokročilými, které mě nadchly snad úplně nejvíc – číst si, jak se přes těžké začátky lidé vyšphali až k maratonům je vážně povzbuzující!

Hned, jak jsem knížku dočetla, byla mi zabavena zbytkem rodiny. Maminku-zdravotní sestru nadchly podrobné popisy všech možných běžeckých zranění a jejich ošetření, můj bráška si zase hned podle Robertsových plánků začal sestavovat týdenní tréninky, aby jednou mohl uběhnout alespoň půlmaraton.

Přiznávám, že já jsem k běhání nepřilnula tolik, abych to dělala pravidelně, ale minimálně už chápu, jaké potěšení to pro někoho může být. Jo a ten design knížky? D o k o n a l ý. Jestli vás nenamotivují Robertsovy povzbudivé řeči ani ten skvělý minimalismus ve spojení s perfektními fotografiemi, tak pak už nic. : )

Čtěte také  Trápení všeho druhu: Příběhy všedního života, ve kterých pravděpodobně poznáme sami sebe i své blízké

 

Zacni behat (Matt Roberts)

Začni běhat

Matt Roberts  ·  Vydavatelství: Slovart CZ, 2014

V knize najdete veškeré základy, od dobré běžecké techniky přes stanovení cílů a motivaci až po plány, přípravu a rady ohledně častých poranění a namožení. Své poznatky v ní sděluje tým trenérů a zdravotníků a nechybí ani rady ohledně výběru běžecké obuvi, oblečení, doplňků a elektronických pomůcek včetně tipů, kde je seženete. 

Kniha pojednává o všech typech světových běžeckých podniků, od běhů pro radost a charitativních akcí až po maratony a ultradlouhé běhy. Ať už se připravujete na svůj první dobročinný pochod nebo pracujete na překonání osobního maratonského rekordu, kniha vám dodá potřebné informace i chuť probojovat se až na vrchol.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.