blog

BOX21: Drsná severská detektivka vás dostane

25.04. 2012

Když se mi dostal do ruky BOX 21, říkal jsem si, že je to jenom další severské krimi, které se drží na špici prodejnosti pouze díky tomu, že to prostě JE severské krimi. Rozhodl jsem se mu ale dát šanci a udělal jsem dobře, protože je to jedna z nejlepších detektivek, které jsem dosud četl.

Opravdu zvědavý jsem byl na dvojici autorů Anderse Roslunda a Börge Hellströma. Důvěru v příběh mi dávalo už to, že Roslund pracoval několik let jako televizní reportér ve švédské televizi. Dokonce vedl zprávy dvou hlavních televizních kanálů, měl tedy kriminalitu ve Stockholmu teoreticky perfektně zvládnutou. Ten musí vědět, o čem to je, říkal jsem si! Hellström v knize zase těží ze zkušeností ze zakládáním a vedením organizace KRIS, která se snažila zařadit kriminálníky a drogově závislé zpět do společnosti. Dohromady to už předem vypadalo jako skvělá autorská dvojka.

A taky že byla. Kniha vás okamžitě hodí do víru příběhu. Stejně jak začíná, se nese i její zbytek. “Žena v bezvědomí, identita nezjištěna, přivezena sanitkou v 9.05, nalezena v byt+ ve Völundově ulici 3, soused kontaktoval tísňovou linku.” A jste tam. Stojíte před zbičovanou (jak se později dozvíte) mladou ženou na JIP. Lydii.

Lydie je prostitutka, nebo lépe řečeno – je k prostituci nucena. Dmitrij, její pasák, ji drží v bytě a nehodlá ji jen tak vrátit doklady. Občas, jako teď, ji potrestá. Jenomže teď to trochu přehnal. A Lydie se chce pomstít. 

Na první pohled to vypadá jako typický případ prostitutky z východu, kterou někdo trochu přizabil. To si asi musel myslet i detektiv Ewert Grens, který případ dostane na starost. Jaké je ale jeho překvapení, když jde za Lydii do nemocnice ji vyslechnout a nenajde ji na JIPce, ale dole v márnici. Drží rukojmí a chce vyjednávat.

Čtěte také  Manazuru: Hluboký příběh o ztrátě a paměti

Jakoby toho Grens neměl dost! Zrovna pouští na svobodu Jochuma Langa, který mu zmrzačil lásku a kterému se on chce stůj co stůj pomstít. Jak rád by šel za feťákem, co leží v nemocnici, a zeptal se ho na Langa. Konečně by ho dostal. Jenomže ono né, on musí za tou litevskou kurvou, jen se jí zeptá na pár věcí a půjde si po svém. No to se přepočítal.

BOX21 je drsná kniha. Je v ní mnoho násilí, sexu a drog. Celá absurdita toho všeho vás praští až tehdy, když si v autorském doslovu přečtete poděkování Damile a Ireně, z jejichž zážitků autoři čerpali. Nenápadná závorka s poznámkou “Doufáme, že jste stále ještě naživu!” vás vytrhne z vašeho pohodlného středoevropského života, kde hlavním problémem je, jaké kafe si uvaříte a jestli nepůjdete zítra do práce až na desátou.

BOX21 má spád, rychlost, ponurou deštivou atmosféru a severskou drsnost. Chvílemi je vám čtení nepříjemné, protože žádné postavě vlastně nefandíte, žádnou nemáte rád, protože všichni jsou nemorální a bezcitní. Prostě drsný svět jak má být. Určitě je to jedna z nejlepších detektivek, které jsou momentálně na trhu.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.