blog

Neviditelný dopaden

17.04. 2012

Ačkoli jsme byli v poslední době svědky boomu detektivek ze severských zemí, Mari Jungstedtová se se svým Neviditelným rozhodně nesnaží svézt na vlně popularity a má co nabídnout. Autorka tráví každý rok dovolenou na ostrově Gotland, který se stal dějištěm jejích příběhů. Společnou mají i postavu policejního komisaře Anderse Knutase.

Švédská Agatha Christie nám tentokrát naservírovala svižnou detektivku, od které se pravděpodobně hned tak neodtrhnete. Z osobní zkušenosti musím uznat, že se dá přečíst jedním dechem. Autorka si nepotrpí na zdlouhavé popisy, ale postavy a vztahy mezi nimi jsou vykresleny velice detailně a věrohodně. Stejně tak popis a fungování policejních složek a chodu redakce švédských novin.

Detaily, detaily, detaily

Za velký klad považuji i to, že každá z důležitějších postav má svůj vlastní život, do kterého jí vražda zasahuje a  výrazně jej komplikuje. Celý příběh se tedy stává daleko uvěřitelnějším a snáz vás vtáhne do děje. Na své si přijdou i puntičkáři, součástí knihy je totiž slovník se správnou výslovností jmen a míst.

Sérii vražd odstartuje nalezení ženského těla s velkým množstvím ran od sekyry a s kalhotkami v ústech. Gotland je šokován a případu se okamžitě ujímá policejní komisař Anders Knutas. Za podezřelého je označen přítel oběti, který se se svou přítelkyní minulou noc pohádal a uhodil ji. Brzy však dojde k nálezu druhé oběti. Vražda je totožná, ale vrah stále chybí, neboť přítel první oběti byl v noc vraždy ve vazbě. Panika na ostrově Gotland stoupá a třetí vražda ji jen znásobí.

Strach v Gotlandu

Policie ani kriminální reportér Johan Berg vyslaný na ostrov švédskou redakcí netuší, kdo by mohl být vrahem. Nemají žádné další podezřelé v Gotlandu ani ve Stockholmu a média i veřejnost tlačí na odhalení vraha. Policie stále neprokázala, že by oběti měly něco společného. Řádí snad v Gotlandu opravdu sériový vrah? Kdy se podaří dopadnout vraha a vyřešit případ? A dokáže to komisař Knutas vůbec?

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?

Kniha je napínavá do poslední stránky.

Nechybí jí boj, láska, tajemství, falešné stopy ani vrah, kterého asi jen tak neuhodnete.

Zkrátka vše, co má pořádná detektivka mít. 

 

Překlad: Karolína Kloučková

Vydalo nakladatelství Kniha Zlín

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.