blog

Tak trouchu úžasní jsou více než úžasní

8.07. 2012

Tak trochu úžasní si titul nejprodávanější humoristické knihy roku 2010 opravdu zaslouží. Myslíte si, že všechny rodiny jsou dokonalé a panují v nich idylické vztahy, jen ta vaše prostě není normální? Pak jistě rádi poznáte Battleovy.


Battleovy jsou na první pohled jednou z obyčejných anglických rodin. Nebo že by nebyli tak obyčejní? Každý z členů je jiný, má odlišný pohled na svět a jejich zájmy jsou zcela rozdílné. Padesátiletá Mo je dětská psycholožka, která své zaměstnání zastává s grácií, ale s vlastními dětmi si příliš neví rady. Její dcera Dora si prochází rebelským obdobím teenagerů a matce přidělává starosti, kde může. Veškeré dobré úmysly Mo obrátí Dora tak, že vypadá její matka jako hrozivý tyran a diktátor.

Dořin bratr Peter si o obou ženách myslí své, respektuje jejich osobnosti a pro některé maličkosti je má rád. Peter je posedlý módou a cítí se spřízněn s Oscarem Wildem, což způsobí nejednu vrásku na čele Mo. A pak je tu Manžel, ten manžel, který svou ženu miluje, ale také už není tím mužem, za něhož se provdala, pravý opak Mo po všech stránkách. Útočiště každému z členů rodiny poskytuje babička Pamela. Ta je vrbou celé rodiny, vyslechne, poradí a ztrápeným duším naservíruje některý ze svých famózních dortů.

Mo najednou zjišťuje, že je stará, nelíbí se sama sobě a stereotyp malého městečka a stále stejní lidé ji ubíjí. Dora se hledá, prochází vzpurným obdobím a z rebelky se stává odbarvená blondýna věčně vysedávající u Facebooku. Chce si plnit své sny, ale neví, zda to zvládne sama. Oscar opovrhuje lidmi bez špetky vkusu v oblékání. Ve společnosti není příliš oblíben. Dívky ho zbožňují, ale trochu jiným způsobem. Oscar je totiž studnicí těch nejnovějších módních trendů. A jako kdyby nebylo všech starostí málo, zkomplikuje jim životy ještě láska. Celou rodinu však naštěstí drží pohromadě Manžel, který je vždy připraven zakročit při nespravedlnosti a chránit svou ženu i děti, když se ocitnou v nebezpečí.

Čtěte také  Vraní oko: Nový případ pro Josefa Bergmana

Autorka s ladností a vtipem realisticky popisuje opravdové vztahy v rodině.

Vykreslené situace a postavy jsou velmi realistické, určitě v nich poznáte sebe nebo své známé. A co když vás přepadne chuť na banánovo-karamelový dort nebo zatoužíte po Dořině obráceném ananasovém koláči? Dawn Frenchová pro takové mlsné jazýčky připravila kuchařku s recepty na dorty rodiny Battelových, kterou naleznete na konci knihy.

 

Tak trochu úžasní

Dawn Frenchová

Vydavatelství: Argo, 2012

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.