blog

Takový nechutně vtipný román

16.07. 2012

Ve střílečkách zabíjíme hory oživlých mrtvol. V hororech vstávají z hrobů. A protože dobro vítězí, tak to nakonec zombíci vždycky projedou. Má to takový zombík těžký! Biologické pochody nefungují jak by měly, paměť skoro vůbec, všechno je takový prázdný. Když se do toho přidá ještě krize středního věku, na které vás navíc znervózňuje fakt, že nevíte kolik vám vlastně je, je na průšvih zaděláno. Tedy spíš na námět pěkného hororového románu.

Hlavní hrdina “R” je ze začátku prostě divnej chlapík. Zombík, který se zavírá v opuštěném letadle na ještě opuštěnějším letišti, pouští si Sinatru, jezdí po eskalátorech sem a tam a zprovozňuje auto, o kterém si nepamatuje, jak se řídí. Do toho ta divná krize středního věku; kdo jsem, kam kráčím, co jsem ve svém životě dokázal, to všechno jsou otázky dost na pytel, když si pamatujete možná tak poslední lov na Živé.

Zamilovaný zombík

Pak se jednou vydá pro jídlo a všechno začne jít tak nějak šejdrem, když sní křehoučký mladý mozek zamilovaného kluka. Mozek není jen lahoda, ale také zdroj vzpomínek a emocí. To se pak stihnete zamilovat dříve než svou drahou sežerete…

Issac Marion tak nějak pochopil, že cesta k sympatickému zombie nebude jednoduchá. Postava se pomalu vyvíjí, z morbidního humoru, který mě nutil se od první strany minimálně culit, přes sympatickou shovívavost k někomu naprosto nemožnému, až po upřímné fandění. A Julie? Odrostlou puberťačku s iPodem, která miluje sushi a nehodlá se nechat omezovat takovou banalitou jako je konec světa, jsem zbožňoval od první stránky.

Morbiditou k úsměvu

Zombík nezombík, od romantického románu se nedá očekávat příliš nápaditá hlavní dějová linie. Přesto mě to nějak netrápilo. Hlavnímu hrdinovi se toho do nemrtvého mozku vejde stejně tak málo, že jsme si toho ani jeden z nás neměli možnost všimnout. Udělalo na mě dojem, že ač jde o “hororový románmorbidita je vkusná a spíše úsměvná a není používána jako lepidlo do hluchých částí.

Jsem rád, že mám knížku doma.Rád se k ní vrátím. Rád ji pujčím. To o mnoha svých knihách říct nedokážu.“R” je prostě typický antihrdina, ale stát se jeho skalním fanouškem je překvapivě snadné a příjemné. Moje kniha léta 2012.

 

Čtěte také  Carrie Soto se vrací: Příběh o odvaze, nebo o strachu z prohry?

CHUTNÁ TĚLA

Issac Marion

 

Vydavatelství: Argo, 2012

Překlad: Marko Hauliš

Počet stran: 256 stran
ISBN: 9788025705612

 

Chcete mít knihu také doma? Zasoutěžte si s námi o ní!

Napište nám na email soutez(zavinac)martinus.cz, jméno herce, který bude hrát hlavní roli v připravovaném filmu natočeném podle této knížky. Odpověď najdete na této stránce. 🙂 Odpovědi můžete posílat až do středeční půlnoci. 🙂

Na tři pisatele odpovědi čeká knížka Chutná těla!

 

—————————————————-

Děkujeme Vám za množství správných odpovědí! 🙂

Jméno herce, který bude hrát hlavní roli v připravovaném filmu natočeném podle knížky Chutná těla je Nicholas Hoult.

VÝHERCI SOUTĚŽE JSOU:

Jana Vlčková

Zuzana Kelnarová

Martin Kucerak