blog

Útulek pro padlé ženy: Kniha, která vás donutí číst ještě o trochu déle

17.08. 2012

Při čtení této knížky vás okamžitě pohltí temná atmosféra Anglie v 19. století. Už po pár stránkách vás do děje vtáhne vyprávění Edwarda Frasera, který píše dopis vlastnímu synovi, aby mu odhalil některá temná tajemství ze své minulosti. Všechno je tak skutečné, jak to hlavní hrdina doopravdy prožíval, od studentských kolejí v Oxfordu až po temné uličky plné prostitutek ve čtvrti Jericho.

Kniha je vlastně sbírkou zpovědí a dopisů, které Edward nashromáždil, aby mohl odvyprávět celý a pravdivý příběh. Je to vlastně až děsivou ukázkou toho, jak se některé historky a pomluvy mohou šířit celou Anglií a svého viníka znovu dostihnout a potrestat. Čtenář se rychle vžije do pozice Edwarda, který se celou dobu snaží předejít zkáze svých milovaných, ale dost pravděpodobně jim nevědomky on sám uškodí.

Útulek pro padlé ženy nám ukazuje, jak fungovalo nejstarší povolání na světě v zapadlých částech Oxfordu. Je to podivuhodná a děsivá zpověď Edwarda, který byl nucen přihlížet tolikrát smrti svých přátel za tragických okolností.  Příběh, který si musíte přečíst, jestli vás alespoň trochu zajímá děsivá pravda, která se skrývá v útulku pro padlé ženy. Protože Oxford skrývá pár děsivých tajemstvích i zrůdy s lidskou tváří.

Celé to začíná tím, že Edward Fraser právě pohřbil svého nejlepšího přítele Stephana Chapmana a rozhodne se odvyprávět celý pravdivý příběh, aby odlehčil svému vlastnímu svědomí. Stephan a Edward se potkali jako spolubydlící v Oxfordu, kde si až nečekaně rychle padli do oka. Chapman byl velice šikovný gynekolog, Fraser byl studentem teologie a bohoslovectví. Tito dva mladí studenti se spřátelili a stali se nejlepšími přáteli, i přes jejich rozdílná povolání a morální zásady. Chapman jednoho dne přijde za svým přítelem Fraserem s tím, že potkal mladou vdovu Dianu Pelhamovou, která mu nabídla práci ve svém útulku pro padlé ženy. A Chapman se rozhodne tuto nabídku přijmout, i když netuší, že je to jeho osudové a smrtelné rozhodnutí.

Čtěte také  Kdo ví: Autofikce, která bolí, ale nemůžete ji přestat číst

Edward Fraser se s Dianou Pelhamovou setkal již dříve, ale už měla tolik různých jmen. Diana, Anna, Venuše. Musí se ze své temné minulosti vyzpovídat svému nejlepšímu příteli a donutit ho, aby mu uvěřil. A pravděpodobně mu tím i zlomí srdce. Ale snaží se ho pouze ochránit před zhoubou, kterou sebou paní Pelhamová přináší. Nebo není už příliš pozdě?

Mě osobně se líbilo nahlédnout zpět v čase do doby, kdy svět nebyl plný elektřiny a moderních hraček. Kdy se ulicemi potloukaly prostitutky a nikdo nevěděl, co přinese další den. Při čtení jsem se doopravdy cítila, jako kdybych se ocitla na místě, kde právě byl sám Edward.

Román, ve kterém budeme moci pozorovat pevné a zvláštní přátelství hlavních hrdinů a také jim budeme moci pomoci odhalovat tajemství, která skrývá tajemná a krásná vdova paní Pelhamová.

Příběh, který každého čtenáře donutí, aby si četl alespoň ještě o trochu déle.

 

Útulek pro padlé ženy

Vydavatelství: Knižní klub, 2012

Literární historický román z Anglie 19. století. Teolog Frazer a medik Chapman jsou nadaní studenti a oddaní přátelé. Jejich pouto přetrhne až Chapmanovo šokující rozhodnutí propůjčit své lékařské znalosti osvětě mezi padlými ženami v útulku pro prostitutky. Útulek vede Diana Pelhamová, krásná a tajemná vdova, jejíž minulost je však plná šokujících tajemství. Kdysi stála modelem malíři, který později zemřel za temných okolností. A jak se zapletla s libertinem Vilmotem a jeho otřesně proslulým „pánským klubem“?

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.