blog

Drakie aneb Upíři mají konečně konkurenci

17.09. 2012

Autorka Drakie, Sophie Jordanová, se s představováním postav příliš nepáře. Hned první stránkou vás vrhne přímo do děje a zorientujte se, jak umíte. V případě této knihy to ale není na škodu. Celá kniha se odehrává v rychlejším sledu, což osobně hodnotím jako pozitivum.

Šestnáctiletá Jacinda je zrzka. A má dvojče. Rovněž zrzavé. Pořád tam nevidíte tu pointu? Jacinda je navíc ohnivá drakie. Jediná ve svém kmeni a první po více než čtyřech stech letech. Drakiové jsou potomci draků, mají lidskou podobu, ale pokud se cítí ohroženi, promění se do své silnější podoby, kdy mohou vzdorovat nepříteli. Kromě slušivé přeměny rysů obličeje, prodloužení nohou a změny barvy kůže se drakiům z těla proderou křídla, což už na veřejnosti může být poněkud nápadné. Proto drakiové žijí ve vlastních městech s dokonalou infrastrukturou. Před lidmi je chrání drakie, která umí vyvolat mlhu a odradit lidi, aby zabloudili do jejich domovů.

Zakázané ovoce

Drakie to nemají jednoduché. Obzvlášť ty vzácné, silné a se zajímavými schopnostmi, jako je Jacinda. Jakmile se její schopnosti projevily, získal kmen naději v novou silnou generaci drakiů. Automaticky se začalo počítat s tím, že Jacinda svolí ke sňatku se synem alfa samce a ochotně přivede na svět další ohnivé drakie. To ale temperamentní rudovláska rozhodně nemá v úmyslu. Hned při první příležitosti se vydává s nejlepší kamarádkou užít si svých drakií, což je ale přísně zakázáno. A za porušení pravidel automaticky následuje trest. Obě dívky téměř chytí lovci, naštěstí je ale jeden z nich nechá utéct. Po návratu do města čeká Jacindu další rána. Alfa samec kmene uvažuje o jejím potrestání takovým způsobem, aby zkrotla a konečně se chopila své role po boku jeho syna. Jacindině matce se nekalé plány s její dcerou nelíbí, a proto potají odveze rodinu do domnělého bezpečí. Dvojče Tamra svou drakii probudit nedokázala a Jacindina matka tu svou dobrovolně zabila. To samé chce i po své dceři. Opravdu dokáže nudné městečko v poušti drakii v dívce zabít?  Podaří se Jacindě uniknout před osudem, který si nevybrala?  A co když se znovu setká s lovcem, který jí zachránil život? Ochrání ji před ostatními lovci i podruhé?

Čtěte také  Jak se stát jiným: Naštvané psaní se silným příběhem

Upíři jsou nuda

Pokud vás už neustálé přetřásání upírů, vlkodlaků a sukub omrzelo, sáhněte po Drakii. Není pravda, že všechny příběhy světa už byly sepsány a nikdo nemůže přijít s ničím originálním. Sophie Jordanová to dokázala a čtení je to opravdu dobré. Kniha Drakie okouzlí nejen mladší ročníky, které mají stále ještě problém vymanit se z vlivu Stmívání, ale i další, co rádi čtou o pohledných chlapcích s nadpřirozenými schopnostmi. Drakie je prvním dílem zamýšlené trilogie.

 

Drakie

Sophie Jordanová  ·  Vydavatelství: CooBoo, 2012
Série: Drakie
 Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. 
Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu.  Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit…

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.