blog

Nikomu nevěř, obzvlášť jde-li o Oltář z kostí

15.09. 2012

Americký právník a spisovatel Philip Carter nám ve svém díle servíruje spletitý příběh odvíjející se napříč státy i časem. Nejprve zavede čtenáře do současnosti, kde je v ulicích San Francisca zavražděna neznámým mužem bezdomovkyně Rosie, jejíž poslední slova odkazují na oltář z kostí. Tento mystický prvek, který dokáže plnit jednu z odvěkých lidských tužeb, prostupuje celou knihou.

Na následujících stránkách sledujeme příběh lásky a zrady začínající roku 1937 útěkem milenecké dvojice z tábora nucených prací v Norilsku na Sibiři, těhotné zdravotní sestry Leny Orlovové a vězně Nikolaje Popova. Lena je zde představena jako strážkyně oltáře, jedna z čarodějného lidu toapotror, která však pro svou lásku selže v úloze, která jí byla svěřena.

Zdánlivě nesouvisejících postav přibývá a umírající muž v Texasu vypráví svému synovi neuvěřitelný příběh a poukazuje pro změnu na existenci filmu zachycujícího pravdu, která by neměla vyjít na světlo. Proto kdokoli nepohodlný musí být odstraněn. Po otcově smrti se tak oba jeho synové ocitají před hrozbou v podobě atraktivní rusovlasé vražedkyně, která si s chutí šílence užívá každou příležitost zabíjet.

Jsme zpět v současnosti a příběh se začíná pomalu propojovat. Vnučka zavražděné bezdomovkyně, odvážná právnička Zoe Dmitroffová, se pouští do pátrání. Co vše ví o smrti babičky její matka Anna Larina, boss ruské mafie? Když se jí dostane do rukou dopis, který babička stihla napsat před smrtí, zjišťuje, že ona sama je nyní strážkyní oltáře z kostí, jenže nemá ani ponětí, co to vlastně znamená. Podaří se jí získat vzácnou ruskou ikonu, je snad ta klíčem k rozluštění záhady oltáře? Proč se ji neustále někdo snaží zabít? A může vůbec věřit muži jménem Ry O’Malley, který se stal jejím partnerem v honbě za přežitím a rozluštěním všech hádanek? Zoe má spoustu otázek a na všechny musí postupně nalézt odpovědi.

Čtěte také  Koketujete s myšlenkou napsat vlastní knížku? Přečtěte si, co radí Ruta Sepetys

Čtenář se rozhodně nenudí, autor jej nenechá oddychnout a servíruje mu divoké honičky jako vystřižené z akčních filmů, které prokládá postupným odkrýváním souvislostí, a skládá tak příběh dílek po dílku. Celou knihou se táhne prvek nadpřirozena v podobě oltáře z kostí, ke kterému nás to zavádí znovu a znovu, a postupně se tak rozplétá příběh složitější, než se zpočátku zdálo. Jak se ukáže, na své si přijdou i milovníci konspiračních teorií.

Konec se dá jen těžko předvídat, a tak čtenář s napětím prahne po vytouženém rozuzlení, které by vše osvětlilo. Zklamán rozhodně nezůstane a všechny otázky budou zodpovězeny, jak se sluší a patří.

 

Oltář z kostí

Philip Carter  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2012

Dobrodružný konspirační román mezinárodně uznávaného autora, jenž se skrývá pod pseudonymem, v sobě snoubí to nejlepší z Dana Browna a Roberta Ludluma. Sanfranciská právnička Zoe Dmitroffová se nečekaně dozvídá, že někdo v noci v parku zavraždil její babičku Katyu, o níž se domnívala, že je už padesát let po smrti. Nedlouho poté obdrží Zoe dopis, v němž ji Katya informuje, že je to ona, kdo se nyní stává Strážkyní oltáře z kostí, tajemného artefaktu z minulosti, ukrytého v jeskyni na Sibiři a tak cenného, že se o něj začne zajímat ruská mafie, KGB, CIA i Zoeina matka, záhadná obchodní magnátka. Zoe se rázem ocitá v ohrožení, na scéně se však objevuje Ry O’Malley, drsný chlápek, který má své vlastní důvody, proč pátrat po vrazích Katyi Orlovové. Nechá se najmout na Zoeinu ochranu a společně se vydají na cestu, aby odhalili tajemství ikony obdařené nebývalou mocí…

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.