blog

Jedenáct propletených životů

24.10. 2012

Knižní klub vydává první román britského komika Marka Watsona

Román, v němž se míchají lidé a všechno závisí na všem. Tak bychom mohli označit knihu Marka Watsona Jedenáct. Kniha vyšla v Británii již v roce 2010, k českým čtenářům se dostává s dvouletým zpožděním. Doposud nebyly přeloženy ani další autorovy tituly.

Mark Watson (*1980) je známý britský moderátor a komik. Pravidelně se objevuje v televizi, kde vystupuje v různých show. Zároveň vysílá v rádiu, velmi populárním se stal jeho pořad, který vysílalo BBC Radio 4: Mark Watson Makes the World Substantially Better (Mark Watson dělá svět podstatně lepším). A k tomu fušuje do literatury. V tradici britské ironie a humoru. Není to špatné.

Není možné říci, že se životní osudy autora nezobrazí v jeho díle. Své životní osudy využil Charles Dickens či Agatha Christie. Nejinak je tomu i u Marka Watsona. Hlavní hrdina jeho knihy Xavier Ireland je totiž moderátor. Britské noční show, do níž volají ztracené duše. A on všem těm nespavcům radí. Má pěkný hlas a na dálku to dokáže. Jinak je však skryt ve své ulitě, z níž odmítá vylézt. Je lhostejný k osudům druhým a rýpe se ve svých bolístkách. Jeho život se však rapidně změní, když se seznámí s uklízečkou Pippou.

Román je zvláštním propletencem vztahů: kdo je právě v dané chvíli na správném místě, má větší štěstí, než ten, kdo stojí na kanálu. Watson jemně, s nadsázkou naznačuje, že lidské osudy jsou nevyzpytatelné a že nikdy nikdo neví, co se stane, kde koho potkáte, kdo vás okrade nebo kdo bude mluvit. Musíte si ale pomáhat. Hlavní hrdina Xavier je jakoby nad tím. On je ten, kdo pomáhá. Zároveň však právě kolem jeho osoby se točí celý děj románu. Je vyvolený?

Čtěte také  Nesčetně hvězd: Poetické čtení, které si nejlépe vychutnáte u dobrého čaje

Watsonovi nelze vytknout pozorovací schopnosti, skvěle popisuje prostředí rádia. Vystihuje také spolupráci Xaviera a jeho koktavého kolegy Murraye, kterému to tak strašně nejde s holkami, a proto odtáhne kolegu na seznamovací večírek. Opět následuje dokonalý popis speed date, rychlého rande. Také všem dalším postavám, které jsou sice vedlejší, ale pro spletenec románu zásadní, věříte. Psycholožce, kterou otravují praštění klienti; zoufalé matce, jež nemá sílu krotit své dítě; tlustému chlapci, jenž chce zhubnout; ženě, která má tajný poměr. Jediný, kdo je trochu nadplán, je uklízečka. Pippa. Vtrhne do Xavierova života jako uragán a začnou se dít věci.

Watson dobře ví, jak funguje nečekaný vpád někoho do vaší domácnosti. Anglie a její poetika se v jeho knize nezapřou. Pippa je takovou novodobou Mary Poppins. Stejně jako tato postava britské dětské literatury pohybující se pomocí kouzelného deštníku vlétne do Xavierovy domácnosti a začne kouzlit. A na rozdíl od Mary Poppins k tomu nepotřebuje kouzelnou brašnu. Stačí jí vysavač a saponáty. A jak postupně odstraňuje nánosy špíny (zřejmě podobné těm, jako nalezneme v bytě Bernarda Blacka v britském komediálním seriálu z prostředí knihkupectví Black Books), odpadají tuhé slupky Xavierovy osobnosti. Věci, kvůli nimž se uzamkl před celým světem.

Román slepujete podobně jako střepy zrcadla, aby se vám ve finále vyloupl celý. Několik dějových linek do sebe zapadne až v samém závěru. Watson vnímá svět tak, jak to známe například z filmů Knoflíkáři nebo 21 gramů.

Čtenář nebude zklamán. Před jeho očima se mu objeví Anglie. Taková, jakou má rád. Jediné, co Watson nezvládl, je konec. Vyvrcholí v něm sice sled událostí, jedenácti osudů, ale… Nevíme, co si o tom máme myslet. Je dobrý, nebo špatný? Nebo snad má být konců více? A ty, čtenáři, domysli si sám…Možná, že to není tak podstatné, protože i naše životy jsou knihy otevřené. Otevřít román Jedenáct rozhodně nebude na škodu.

Čtěte také  Počkej na moře: Výjimečný příběh, který si vychutnáte

 

Jedenáct

Mark Watson  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2012

Xavier Ireland utíká před minulostí a snaží se nezasahovat nikomu do života. Skrývá se za svou prací nočního rozhlasového moderátora, při níž ovšem paradoxně radí nespavcům, co si mají počít se svými problémy, a urputně se vyhýbá svým sousedům i novým vztahům. Přesto jeho čin, nebo spíš to, co neudělá, spustí řetězec událostí, které ovlivní životy jedenácti lidí. Navíc mu do jeho staromládeneckého bytu vpadne Pippa a obrátí všechno kolem doslova vzhůru nohama…

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.