blog

Mezi láskou a smrtí Meg Cabotové

1.10. 2012

Když Pierce Olivierová zemřela, bylo jí patnáct let. V první chvíli ani nevěděla, co se s ní děje. Ale potom zjistila, kam se dostala. Podsvětí. Tam, kde se objeví mrtvé duše a nasednou na loď, která je přenese dál. Ale Pierce se podařilo uniknout a vrátit se zpět mezi živé. Doktoři si mysleli, že to byla šťastná náhoda a prožila pouze klinickou smrt bez větších následků. Ale nikdo jí tu pravdu nevěřil.

Potkala tajemného cizince, který si ji chtěl v podsvětí nechat. A možná ji ani nyní nechce pustit. Protože Pierce má neustále pocit, že ji sleduje a čeká na okamžik, kdy se k ní bude moci znovu vrátit. Otázkou ale je, jestli po tom sama Pierce také trochu netouží…

Pierce se po své nehodě odstěhuje na Ostrov kostí, kde vyrůstala její matka a kde chce začít nový život. Ovšem i tam ji pronásleduje tajemný cizinec, který je jí neustále nablízku.

Celý příběh je provázen citáty z Pekla od Danta Alighieriho. Dante sám ve své knize popisuje, jak procházel peklem  ale až tam se snad hlavní hrdinka Pierce nedostane. Autor totiž vytvořil novodobou podobu bájného řeckého podsvětí a mýtu o Persefoně. Když se vládce podsvětí Hádes zamiloval do Persefony, vynořil se z podsvětí, unesl ji a chtěl ji donutit, aby s ním žila po zbytek svého života. Ale poté se objeví její matka a zachrání ji. To je i základní dějová linie, na které stojí příběh Pierce Olivierové. Pierce má ale o trochu větší problém, než měla Persefona.

 

Všichni chtějí věřit, že na ně na druhé straně něco čeká. Něco velkého. Ráj.

Valhala.

Nebe.

Jejich příští – snad méně hrozný – život.

Akorát že na druhé straně jsem byla jen já. Takže já vím, co se tam nachází. Není to žádný ráj. Každopádně ne hned od začátku.

 

Meg Cabotová nám znovu přináší příběh, který je nadpřirozený a tajemný. O mladé dívce, která má problém zapadnout do společnosti svých vrstevníků a potýká se s tajemným nápadníkem. Pierce je v tomto příběhu nevinnou a občas možná i naivní dívkou, která má po tom, co se vrátila z podsvětí, problém znovu se soustředit na skutečný svět. Je pronásledovaná a nedokáže uniknout tomu, co se jí stalo.

Čtěte také  Trápení všeho druhu: Příběhy všedního života, ve kterých pravděpodobně poznáme sami sebe i své blízké

V jiné sérii od Meg Cabotové Mediátor, kde je hlavní hrdinkou neohrožená rebelka, která dokáže komunikovat s duchy, nenavštívila mediátorka Susannah Simon nikdy podsvětí. I přesto se ale zamilovala do ducha. Mezi těmito řadami lze tedy najít jisté podobnosti, jako například zvláštní spojení mezi dvojicí, která nikdy nemůže být spolu, protože oba patří do jiných světů.

Mezi láskou a smrtí je příběh, který se opírá o mýty z bájného Řecka. A to mu možná dodává takovou tajemnou přitažlivost, která každého upoutá. Navíc se tam objeví jisté spekulace o tom, co se stane poté, až umřeme. Může být něco pravdivého na mýtu o vládci podsvětí a o duších, které hlídá? Spojení řeckého mýtu, smrti a milostného příběhu je podle mě skvělou kombinací, která zaujme každého. Vždycky mě zajímaly báje a mýty; zřejmě proto jsem nemohla od knížky odejít. Přišlo mi, jako kdyby se přede mnou objevil skutečný příběh, který je plný něčeho tajemného a nevysvětlitelného.

Zní to jako klasický milostný příběh plný nadpřirozena, ale tento příběh má něco navíc, protože Pierce je pronásledována něčím, co ji zároveň přitahuje a zároveň neskutečně děsí. A jestli si nedá velký pozor, tak ztratí všechno a vrátí se tam, kde ji to děsí nejvíc. Do podsvětí.

 

Mezi láskou a smrtí

Meg Cabotová  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2012

Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit… Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti?
První díl nové strhující „podsvětní“ řady.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

Čtěte také  Srpny: Kniha, kterou si ponesete v hlavě ještě dlouho po dočtení