blog

Dobrá četba na zimní večery

15.11. 2012

Wallander, stárnoucí policista, kterého stvořilo pero švédského autora Henninga Mankella, se v novém krimi románu nakladatelství Host musí potýkat s nesnadným případem. Ačkoliv je náš hlavní hrdina zvyklý na řešení podivuhodných příběhů s nešťastným koncem, nyní je postaven do situace, která ho vyvádí z míry. Týká se totiž přímo jeho vlastní rodiny. Jeho jediná dcera Linda mu sděluje, že je těhotná.

Přestože je Wallander touto novinkou zaskočen, brzy se dokáže ztotožnit s rolí dědečka. Seznamuje se s Lindiným partnerem a jeho rodiči a snaží se o nastolení dobrých rodinných vztahů. To však ještě netuší, jaké důsledky tato spřízněnost s rodinou von Enkeových bude mít.

Jednoho dne totiž dostává zprávu, že potenciální Lindin tchán H?kan von Enke zmizel a nezůstala po něm ani stopa. Souvisí nějak zmizení s jeho původním povoláním námořního důstojníka? Uchovával informace o tajuplné události ze 60. let, kdy se ve švédských vodách objevila ponorka neznámého původu? Věděl o skutečnostech ohrožujících švédský stát?

Pocit, že jste u toho

Aniž by se podařilo místní policii zodpovědět na výše uvedené otázky, stala se další nečekaná věc – manželka H?kana von Enkeho se stala také nezvěstnou. Wallander je nyní postaven před nevysvětlitelnou ztrátu dvou lidí, kteří navíc patří do jeho rodiny. Tráví dny a noci přemýšlením o příčinách těchto událostí, když jej zastihne další šokující zpráva – von Enkeovi mají kromě syna také dceru, jež je však kvůli svému těžkému postižení odkázána na péči speciálního ústavu. Dva zmizelí lidé a jedna znovuobjevená žena, to vše a ještě více můžete nalézt na stránkách románu Neklidný muž.

Kromě napínavého děje nabízí kniha švédského autora Henninga Mankella i další přednosti. Konkrétně se jedná o čtivý jazyk, jenž dokáže čtenáře vtáhnout do děje a s lehkostí přenést od první stránky až do poslední. Nejen díky němu, ale i přispěním tajuplných událostí týkajících se přímo rodiny komisaře Wallandera se čtenář snadno vžívá do děje a získává pocit, že stojí na švédské půdě a přímo se účastní probíhajících událostí.

Čtěte také  Nové detektivní příběhy, které vás nenechají vydechnout

Mankell nenudí

Přestože je kniha Neklidný muž většího rozsahu, nevěnuje v ní autor pozornost zdlouhavým a únavným popisům krajiny, míst či postav. Naopak formou jazyka zaměřujícího se na sdělení konkrétních faktů zvyšuje Henning Mankell pocity napětí a vyvolává touhu nepřestat číst a dozvědět se co nejdříve, jak události nadále plynuly.

Svou tematikou dotýkající se politiky, ale i soukromých záležitostí v podobě rodinných a mezilidských vztahů dokáže román Neklidný muž zaujmout i ty čtenáře, kteří se k milovníkům kriminálních příběhů nehlásí. A proto ti z vás, kdo si rádi naplní dlouhé večery dobrou četbou, neváhejte a vezměte si nový příběh komisaře Wallandera do rukou.

 

Neklidný muž

Henning Mankell ·  Vydavatelství: Host, 2012

Henning Mankell vytvořil v komisaři Wallanderovi jednu z nejzajímavějších postav současného detektivního světa. Mankell dvakrát získal Cenu švédské akademie autorů detektivní literatury, za své knihy obdržel různá uznání ve Skandinávii, Evropě i Americe. Práva na poslední díl série o komisaři Wallanderovi se prodala do více než dvaadvaceti zemí.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.