blog

Proroctví, které otřese světem Jiných

26.11. 2012

Další volné pokračování od ruského spisovatele fantastické literatury Sergeje Lukjaněnka. Už předtím jste se mohli seznámit se světem Jiných v dílech Noční hlídka a Denní hlídka. Přestože jsem žádnou z těchto knížek nečetla, tak jsem byla schopná pochopit okamžitě celý tento spletitý svět magie.

Svět Jiných je rozdělený na Světlé a Temné. Denní hlídka hlídá Světlé a Noční hlídka hlídá Temné. Proto se zde můžete potkat s upíry, vědmami i Nejvyššími mágy. Ale všechno je to vyprávěné z takového realistického a uvěřitelného pohledu, že jsem se nikdy nad ničím nepozastavila.

“Světlí a Temní, to není totéž co dobří a špatní, hodní a zlí,” řekl Fardach. “Když už to chceme měřit lidskými měřítky… tak jsou to spíš altruisti a egoisti. Jedni, kteří chtějí dobro pro lidi kolem sebe, a druzí, kteří ho chtějí pro sebe.”

Anton Goroděckij je Nejvyšší Světlý a provází nás celým příběhem. Možná právě proto se proroctví zajímá o něj. Hned na začátku příběhu Anton pozná v malém chlapci, který věští pád letadla, proroka. Proto ho vezme na stanici Temné hlídky, kde se o chlapce postarají.

Ale současně s chlapcem se objevuje Tygr, osoba, kterou vytváří šero. Tygr je odhodlaný zabít proroka dříve, než bude moci vyslovit proroctví, které když se dostane k lidem, tak už se nenávratně vyplní.

Protože přichází pravé proroctví, které rozhodne o celém čarodějném světě. A jestli se vyplní, tak už možná nebudou existovat Hlídky Světla a Tmy. Možná už nebude existovat žádná magie…

Je to tak, poté co vyšly knížky Rowlingové, se nám začalo pracovat podstatně líp. Ten základ děti přijmou prostě tak mimochodem. Jen jsou naštvané, že nemáme Bradavice. Gesser tvrdí, že Rowlingová napsala své knížky na objednávku londýnské Hlídky, respektive obou, a že povolení na dávkované sdělování informací Rowlingové udělovala Inkvizice.

Když se do příběhu dostane i Antonova dcera Naděžda, absolutní kouzelnice, které je ale pouze deset let, tak možná na ní bude, jak to dopadne s celým světem Jiných. Anton proto musí o proroctví zjistit co nejvíce, aby odhalil, co Tygr, stvoření z nočních můr Williama Blakea, chce.

Čtěte také  Nebe: Explicitní a přece citlivá kniha o šikaně

Celý svět Jiných je v knize popsán tak, až jsem měla chuť natáhnout ruku a sama se šera dotknout. Možná v předchozích dílech se zabývali více upíry a čaroději, ale tento díl je zaměřen hlavně na proroka a jeho rychlou smrt, která přichází s Tygrem. Jiní většinou žijí stovky let a nestárnou, ale proroci mají tu smůlu, že je většinou, než stihnou říct své první hlavní proroctví, najde Tygr a zabrání jim v tom.

Nu což. Tři sta let je dost nejen na to, aby člověk získal kousek opatství v centru Londýna, ale i na to, aby se stal alkoholikem.

Příběh Nové hlídky plyne tak samozřejmě a s takovou lehkostí, že jsem si ani nevšimla, že už jsem na konci. Navíc jsem musela ocenit autorovy časté a ironické vtípky. Protože přestože je to příběh fantasy, plný magie a čar, tak jsem měla pocit, jako kdyby se snažil o to, aby nám přiblížil, jak se v Rusku přemýšlí a žije. Protože po přečtení jsem měla pocit, jako kdybych byla v Moskvě na návštěvě a mohla pozorovat chování lidí. A když se Anton vydal na průzkumný výlet na Tchaj-wan, tak se samozřejmě seznámil i s pravidly, které tam platí.

Jen takový ty banality. Rozhodně v hovoru nenačínej téma dvou Čín. Tchaj-wan chval, ale žádný protičínský řeči! Zdrž se jakejchkoli fyzickejch kontaktů. A nemám na mysli sex. Jen prostě nevstupuj do jejich osobního prostoru. Nedotýkej se lidí při rozhovoru, nepoplácávej nikoho na ramenou. Je to nezdvořilý.

A přestože jsem si přečetla pravděpodobně poslední díl, který se zabývá světem Jiných, tak si asi půjdu brzy půjčit nějaký předchozí.

Nová hlídka

Sergej Lukjaněnko  ·  Vydavatelství: Triton, 2012  · Edice: Trifid

Čtěte také  Dny v knihkupectví Morisaki: Tichý příběh v japonských kulisách

Proroctví pro celý čarodějný svět. Podaří se je utajit? Uslyší je Jiní anebo všichni lidé? Je vůbec ještě zapotřebí světa Hlídek, Světla, Tmy a čarodějů?

Přichází prorok, neiniciovaný desetiletý chlapec, Jiný, Světlý. A přichází také Tygr, stvoření z nočních děsů Williama Blakea. Nikdo ho nezná. Ví se jen, že jde po prorokovi a Inkvizice odmítá pomoci. Bdí ještě někdo jiný nad rovnováhou Světla a Tmy?

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.