blog

Magická novela vás okouzlí životem

29.12. 2012

Čtrnáctiletý Georg žije docela obyčejný život. Bydlí se svou matkou, otčímem a malou sestřičkou, chodí do školy, připravuje si referáty, začínají se mu líbit slečny a najednou… Najednou se u babičky najde schovaný dopis. Dopis adresovaný Georgovi. Dopis od otce, který zemřel před jedenácti lety.

Georg si dopis vezme a zavře se s ním v pokoji. Zbytek rodiny nedočkavě vyčkává, protože dopis, který napsal Jan Olav před svou smrtí, zřejmě bude obsahovat něco důležitého. On by nic nepsal jen tak.

A tak se Georg pustí do dlouhého čtení. Otec mu v dopise vypráví příběh, který by podle jeho názoru měl Georg znát. Po jedenácti letech konečně dochází k dialogu, po kterém tolik toužil. Vypráví mu záhadný, křehký a téměř pohádkový příběh o dívce s pomeranči, příběh jeho života, založený na čiré skutečnosti. Je vyprávěn naléhavě a poutavě, s takovou intenzitou a citlivostí, jakou lze očekávat jen od člověka, který vypráví s vědomím, že se jedná o jeho poslední setkání s vlastním synem.

Vyprávění prokládá ale i naléhavými otázkami a svého syna žádá, aby se na ně pokusil odpovědět. Uvažuje o životě, o smrti, o vesmíru, plynutí času i podstatě samotného člověka. Dochází k tomu, že… Žijeme jen teď a jen tady. Tohle je naše chvíle. Uvažuje také nad tím, zda vůbec stojí za to žít tak krásný život, když o to bolestnější je vědomí, že jednoho dne jej budeme muset opustit.

 Tahle krásná a do jisté míry magická novela − jejíž kouzlo ovšem nespočívá v klasické magii ve stylu pohádek a fantasy příběhů, ale v samotném okouzlení životem − se reálně odehrává během několika dní, kdy Georg čte dopis, přemýšlí o něm a nějak na něj reaguje. Ve své podstatě ale v sobě zahrnuje celou věčnost.

Dívka s pomeranči mě mile překvapila a vlastně se mi díky ní okruh knižních oblíbenců po dlouhé době zase o jeden kousek rozšířil. Je to romantický příběh, který má hluboký myšlenkový přesah, ale zároveň je podán lehce a jednoduše, takže si jej přebere jak dětský čtenář, tak i člověk, který školním lavicím už dávno odrostl. Jak se říká, je to kniha pro děti od 12 do 99 let. 🙂

Čtěte také  Rozložíš paměť: Vír vzpomínek hlavního hrdiny vás strhne

Jostein Gaarder (*1952) je norský filozof a spisovatel, který se ve své tvorbě zaměřuje především na dětského čtenáře. Jeho zatím nejslavnějším dílem je román Sofiin svět, který mu na počátku devadesátých let umožnil živit se psaním a otevřel mu dveře nejen do norské, ale i do světové dětské literaturyDívku s pomeranči vydal v norštině v roce 2003, v českém překladu vyšla v roce 2004 a letos v listopadu ji nakladatelství Albatros připravilo již k druhému vydání.

 

Dívka s pomeranči

Jostein Gaarder  ·  Vydavatelství: Albatros, 2012

Oduševněle napsaný zamilovaný příběh, který osloví čtenáře všech věkových kategorií. V průběhu jednoho večera, během něhož 15letý hrdina Georg čte dopis od svého otce, probíhá před jeho očima celý příběh. Georgův otec zemřel před jedenácti lety, ale jeho dopis byl nalezen teprve nyní. Vedle líčení prostého příběhu lásky, pokládá otec synovi nejednoduché otázky, které se dotýkají samotné podstaty lidské existence.

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

Autorka je knižní blogerka. Článek byl původně publikován na jejím blogu.