blog

Tráva, sex a divoši

12.12. 2012
Divoši jsme vlastně všichni. Bílí pro mexické nádeníky, mexičtí nádeníci pro bílé, dredaři pro lidi v obleku, muži v obleku pro dredaře. Záleží jen na úhlu pohledu. Uprostřed toho všeho se objeví dva pěstitelé trávy, kteří si prostě myslí, že na marihuaně není nic špatného.
Ta je pro ně bezstarostným potěšením, dokud se neobjeví drogové kartely. Pak totiž nezbývá nic jiného, než se sám stát divochem.

“Dělej co tě baví a nikdy v životě nebudeš muset pracovat.”

Což jim zní rozumně.

Fajn, co nás baví? Zeptá se Čon.

Sex

Volejbal

Pivo

Drogy

 

Porno nechtějí točit, takže sex je ze hry. Na světě se najdou všeho všudy tak dva chlapi, co se dokážou slušně uživit volejbalem, a celá ta věc se soukromými pivovary je podvod, takže…

Nalijme si čistého vína. Od knihy, která inspiruje člověka jako je Oliver Stone k natočení filmu, nemůžete čekat nějakou prvoplánovou hlubokou myšlenku. Ostatně divoši se o to ani nesnaží, protože v románu o dvou pěstitelích marihuany z jižní Kalifornie, pro ni ani není mnoho místa. Zato je tu spousta situací,nad kterými se budete při čtení v tramvaji tiše uchechtávat. Tyhle tři pseudohrdiny prostě budete milovat.

Don Wislow zhmotnil u svých postav v Divoších naprosto neuvěřitelné kombinace povahových rysů. Hlavní hrdinové jsou povrchní a ploší. Když mají náhodou prožít nějakou emoci, tak si zahulí a celý problém zazdí hláškou, které se budete smát ještě o 2 stránky dál. Nejsou ale jako ti tajuplní westernoví týpci. Ben, Čon i O mají duši a jejich zhuleneckou bezstarostnost jim budete žrát až do konce.

Čon je synáček kdysi slavného pěstitele marihuany. Nastoupil do armády, dal se k SEALs aby nakonec po letech výcviku ve vodě skončil na jediném místě kde není moře; v Afghánistánu. Objevil tam ale něco, co nikde jinde na světě nenajdete. Semínka té nejdokonalejší trávy. Čon také objeví a sám na sobě diagnostikuje SNPTS, syndrom nedostatku posttraumatického stresu. Ve zkratce, když hulíte, tak je vám válka jedno.

Čtěte také  Pouštní hvězda: Detektivka, při jejíž četbě zapomenete na okolní svět!

 

Drogy by měly být špatný, ale ve špatným světě jsou dobrý, protože v oblasti mravů platí, že dva minusy dávají plus, chápete? Čon říká, že drogy jsou “jedinou příčetnou reakcí na nepříčetnost”, a v jeho chronickém užívání tohoto chronického prostředku lze tím pádem spatřovat chronickou reakci na chronickou nepříčetnost.

Čon věří, že se tím udržuje rovnováha. Kdo v pokurveným světě není sám pokurvenec, ten…

     vypadne…

          z kola…

               ven”

 

Čonovým volejbalovým parťákem a obchodním partnerem je Ben. Synáček dvou psychiatrů, který ve škole exceloval v biologii. A ekonomii. Dát někomu takovému semínka bílé vdovy je jako postavit Michelangela před prázdný chrám. Ben vypěstoval tak zmutovanou trávu, že nechybělo málo, aby se sama zvedla, došla si pro zapalovač a sama se zhulila.

Jeden pacifista, druhý bývalý voják, oba doprovázeni krásnou “O”. Dokonale krásná, inteligentní, sarkastická, tolerantní a milující nymfomanka.

 

 

O napíše:

Dosáhnout fantastického několikanásobného orgasmu.

“Měly to být 3 věci,” pokárá ji Eleanor.

“Když se to povede tak budou tři, odvětí O.

Zadívá se O zpříma do očí a zeptá se: “A jaké tři kroky můžeš udělat, aby ses tomu cíli přiblížila?”

O přikývne a přečte:

– Připsat na mámin nákupní seznam baterky

– Postarat se, abych měla chvíli soukromí

– Myslet na toho hezounka, co nám chodí čistit bazén

 

Trojice hlavních hrdinů reprezentuje bezstarostnost dnešní doby, ztělesňují to, co starší generace nepochopí. Svobodu myšlení, jednání. Pěstují trávu, platí důchodové pojištění svým překupníkům a peníze ukládají do Skérofondu ze kterého zachraňují 3. svět. Divoši jsou protikladem všech omílaných dogmat, zobrazují svět lehkých grog jako otevřený a liberální. Hlavní hrdinové se nechtějí prát, nechtějí peníze, nechtějí starosti.

I přes povrchní ústřední téma a vražedně sarkastické poznámky se tak do knihy vkládá hlubší téma. Porozumění, tolerance. Kulturní a společenské rozdíly. Don Winslow zachytil tu tenkou hranici mladistvé naivity, která pomalu mizí v každodenních starostech dospělých. Kratičký okamžik, který prožijeme ve svém životě všichni, moment přijetí a odmítnutí pravidel, zařazení se do systému, nebo vzbouření proti němu.

Čtěte také  Carrie Soto se vrací: Příběh o odvaze, nebo o strachu z prohry?

Divoši

Don Winslow  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2012

Chon a Ben pěstují marihuanu, velmi kvalitní marihuanu. Svým zákazníkům ji dodávají přímo, a to se samozřejmě nelíbí ani drogovým kartelům, ani jejich bossům. Proto unesou a uvězní Chonovu a Benovu milou O a přislíbí její navrácení, pokud jim budou Chon a Ben tři roky dodávat své vyhlášené zboží. Nebo ji vyplatí – výše výkupného je však až podezřele podobná zisku za ono tříleté období pečlivé produkce. Chon a Ben peníze nemají – nezbývá tedy než okrást ty, kteří je okrádají o výdělek a milovanou O o svobodu… Svižný krimiromán ze současné Ameriky: New York Times jej zařadil mezi deset nejlepších knih roku 2010 a Oliver Stone podle něj natočil film (česká premiéra 27. 9. 2012, mj. John Travolta, Uma Thurman, Selma Hayek, Benicio del Toro).

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.