blog

Jediná, která má dar a může naplnit proroctví

22.03. 2013

Další díl o osudech Wisterie a Whita Allgoodových. Přestože jim unesli rodiče a oni nevědí, jestli jsou naživu, tak se sourozenci dostanou do obchodního domu, jenž je obsazen dětmi, které utekly Novému řádu. Příběh je vskutku pohádkový, ale i děsivý. Byl napsán pro mladé čtenáře, a proto je jazyk jednoduchý, ale čtivý. Všechno se dozvídáme tak, jak nám to sami sourozenci popisují. Nevíme nic víc než oni a s tím se musíme smířit. 

Wisty je typická rebelka, která vždycky měla problémy s autoritou i s ovládáním. Možná proto z ní občas šlehají plameny, a navíc je odhodlaná, že všechno zvládne sama. Zatímco Whit je typickým dobrákem, který se řídí pravidly a ani mouše by neublížil. A také neustále trpí kvůli zavražděné lásce Celii, kterou spatřil už jenom jako ducha, a teď uvažuje o možnosti, že by se k ní mohl přidat, aby už nemuseli být dále odloučeni. Oba sourozenci mají jen dvě věci, které jim pomáhají. Wisty má kouzelnou hůlku a Whit má tajemný deník, ve kterém se objevují básně, zaklínadla a vzkazy zcela náhodně.

Dívá se na mě netečně a odtažitě, a já mu chci dát jednu do nosu. Nutkání ukojím tím, že mu z ruky vyrvu Wistyinu paličku. „Zabijou mě,“ zašeptá. Zarazím se. Ve skutečnosti nechci, aby toho kluka zabili. Ale jestli si mám vybrat mezi svojí sestrou a loutkou N.Ř., tak není pochyb o tom, co si vyberu. „To říkej někomu, komu na tom záleží,“odbudu ho a potom vyběhnu z restaurace. Ale mně na tom záleží. Někdy je to hnusný pocit, nasazovat si masku tvrdé, neochvějné statečnosti.

Na začátku prvního dílu se objevuje prolog, při kterém se odehrává poprava celé rodiny Allgoodových. A až v druhém díle se konečně dostáváme k tomu, jak se na popraviště dostali.

Čtěte také  Divine Rivals: Když rivalita zažehne jiskru, která vzplane v něco víc

První díl skončil tím, že se Wisty, Whit a Byron rozhodli bojovat proti Novému řádu. Rozhodli se, že se pokusí osvobodit co nejvíce zajatých dětí. Chtějí zabránit tomu, aby si z nich Jediný, který je jediný, dělal dále své loutky nebo je bezdůvodně zabíjel. Ale boj proti takovémuto režimu může být celkem náročný pro dva dospívající puberťáky.

Oba už byli dříve vězněni Novým řádem, ale v tomto díle poznají nové rozměry zajetí i utrpení. A přestože se jim pravděpodobně lasičák Byron snaží pomoci, tak není jisté, jestli je v dalším momentu nezradí. A to i přesto, že tvrdí, že se do Wisty nejspíš bezmezně zamiloval. Protože to on je nechal zajmout tu první noc, co je přepadli v jejich domě a oddělili od rodičů. A také jeho Wisty později proměnila v lasičku. Ale teď když tvrdí, že se změnil a chce jim pomoci, tak možná nebudou mít na výběr a budou muset nabízenou pomoc přijmout.

Čaroděj a čarodějka se stávají vůdci dětského odporu, který usiluje o oslabení Nového řádu. A pravděpodobně se pomalu vyplňuje proroctví, které říká, že jenom dva sourozenci můžou tento řád svrhnout a nastolit rovnováhu. Je možné, aby Wisty byla Jediná, která má dar? Nebo proč se pozornost Jediného, který je jediný, upírá pouze k ní?

Kniha plná děsivých, ale i běžných situací, kdy se tito dva sourozenci musí rozhodovat o každodenních věcech. Jako s kým se budou přátelit a koho budou milovat. Ale toto další strhující vyprávění nám odhalí další informace a posune nás trošku blíže k rozuzlení.

Obzvlášť se mi líbí dodatky, které jsou na konci knih. V této můžeme najít – Zvlášť pohoršlivé knihy, které byly zakázány (jak je nadiktoval Jediný, který zakazuje knihy): DRAK ELDEST: Tato epická pohádka nejenže proti veškeré logice naznačuje, že osoby, jež nedovršily dvacátý rok života, jsou vhodné na pozice vůdců, nýbrž je také pohoršlivá svým velebením jistého oheň dštícího ještěra. GOSSIP GHOST, NEBLAHÉ KAMENY. Dále tu máme – Několik obzvláště zavrženíhodných narušitelů klidu (jak je definoval Jediný, který monitoruje sluchové podněty): MADAM GOGO, JUSTIN BEEPER, THE RED-YED SLEAZES, SMILEY PYRUS, SWIFTLY TAYLOR.

Čtěte také  Dareba: Román o síle dívčího přátelství v mužském světě meziválečné Itálie

Po přečtení zjistíte, že jste odhalili úplně nový svět Nového řádu. Mně osobně se celé to téma líbí. Druhý díl série Čaroděj a čarodějka pro mládež o dystopickém světě.

Dar

James PattersonNed Rust  ·  Vydavatelství: Albatros, 2012

Edice: Witch a Wizard

Wisty a Whit Allgoodovi jsou obviněni za čarodějnictví. Tisíce patnáctiletých dětí jsou uvězněny na převýchovu. Nový režim zakazuje hudbu, knihy, umění – a také kouzla. V líčení absolutní kontroly nad lidmi připomíná kniha Orwellův román 1984. V hierarchii mocných je nejvyšší “Jediný, který je jediný.” Proč je patnáctiletá Wisty pro režim tak nebezpečná? Proč ji nazývají dívkou, která má dar? Mohou děti a jejich hnutí odporu zvrátit zločinný režim?

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.