blog

Dan Brown trochu jinak

13.05. 2013

Vatikánský novinář Petr Adam se snaží najít zmizelého papeže Jana Pavla III., který po své abdikaci záhadně zmizel. Dostává se na stopu tajemného řádu, který po celá staletí potajmu a plíživě velmi radikálně bojuje proti církvi. Petr však nemá na rozluštění dávného tajemství středověkého proroctví, o které se řád opírá, mnoho času.

Petra navíc trápí silné migrény, při nichž má vize, kterým tak docela nerozumí. Hořící Vatikán, který z neznámého důvodu vyletí do povětří (a kdy zemřou všichni kardinálové, kteří se účastní konkláve), je jen jednou z nich. Stihne Petr rozlousknout děsivé proroctví včas? A podaří se mu najít zmizelého Jana Pavla III., který se možná nachází ve smrtelném nebezpečí?

Apokalypsa nás zavede do květnového Říma v roce 2011 − některé z kapitol ukazují události, které se staly v předchozím roce, tedy v roce 2010. Děj příběhu se tak odehrává ve dvou časových rovinách, které spolu zdánlivě příliš nesouvisí, ale v konečném rozuzlení do sebe zapadnou jako jednotlivé dílky skládačky. Tato dějová kompozice nás tak nechává po celou dobu v napětí a hlavou se nám budou honit nejrůznější teorie, kdo všechno je do událostí zapletený a kdo je jen pouhou obětí. Tyto teorie se navíc budou v průběhu děje proměňovat s tím, jak budeme poznávat úmysly jednotlivých postav a více poznávat jejich charaktery.

Po celou knihu sledujeme několik příběhů, které se navzájem prolínají a mísí. Jedná se o příběh samotného papeže Jana Pavla III., novináře Petra Adama a v neposlední řadě tajemné skupiny Nositelů světla, kteří mají svůj hrůzný plán, k jehož uskutečnění udělají cokoliv. S posledním příběhem sledujeme průběh samotné konkláve a volbu nového papeže.

Knížka se mi moc líbila a přečetla jsem ji jedním dechem, protože jsem prostě nebyla schopná ji odložit. Hodně připomíná díla Dana BrownaŠifra mistra Leonarda“ nebo „Andělé a démoni“, což mi ale až zas tak nevadilo, protože každý z autorů toto natolik si podobné téma zpracoval odlišnou formou a po svém, a bylo docela zajímavé pozorovat, jak si s jednotlivými situacemi poradil Mario Giordano a jak Dan Brown.

Čtěte také  Tíživé ticho: Trochu jiná detektivka od Roberta Bryndzy

Román určitě všem vřele doporučuji, protože je to velmi dobře napsaný, udržuje vás v napětí a nenechá ani na okamžik chladnými. Takže… pokud se vám líbily knížky Dana Browna nebo vás baví takováhle knižní témata, určitě po Apokalypse sáhněte, protože její čtení stojí vážně za to. Navíc má úplně nádhernou obálku, která o knize hodně vypovídá, i když se to na první pohled tak jevit nemusí. A to se mi strašně moc líbí a celou knihu to jen podtrhuje. Je to taková třešnička na dortu, kterým tento příběh je − a to bez diskuse.

Apokalypsa

Mario Giordano · Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Řím. Vzpoura ve Věčném městě. Papež Jan Pavel III. abdikuje a beze stopy zmizí. Nikdo neví, kde se nachází, ani zda je naživu. Současně jsou bestiálně vražděni jeho nejbližší důvěrníci. Zatímco se chystá konkláve, jež má zvolit novou hlavu církve, vatikánský reportér Petr Adam se vydává hledat zmizelého papeže. Stopa vede k mysterióznímu řádu, jenž po staletí v ilegalitě bojuje proti církvi a jeho stoupenci se opírají o středověké proroctví. Nadchází čas Apokalypsy? A přinese naplnění věčného snu lidstva, nebo zánik světa?

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.