blog

Svědectví o smrti Usámy bin Ládina

20.05. 2013

Kniha Nelehký den, kterou v českém překladu vydal Knižní klub, popisuje bez okolků zabití nejhledanějšího teroristy Usámy bin Ládina. Ještě předtím, než kniha ve Spojených státech vůbec vyšla a dostala se do čela žebříčků prodejnosti, vyvolala pěkný rozruch. Pentagon se rozčiloval kvůli údajnému prozrazení tajných informací a odlišnému popisu zabití předáka teroristické sítě Al-Káida oproti oficiální verzi Washingtonu. Spisovatelské ambice elitního vojáka zřejmě nikdo nečekal.

Autorem knihy je dnes už bývalý člen speciálních sil SEAL amerického námořnictva Matt BissonnetteNelehký den napsal za pomoci novináře Kevina Maurera pod pseudonymem Mark Owen, ale jak už bystřejším došlo, snaha o anonymitu byla marná. Ještě než Matt Bissonnette armádu opustil, stačil se zúčastnit utajené operace s krycím názvem Neptunův trojzubec v pákistánském Abbottabádu, na jejímž konci bylo dopadení muže zodpovědného za 11. září.

Ačkoliv se o knize Nelehký den mluvilo především ve spojitosti s likvidací Usámy bin Ládina, tajnou misí se Bissonnette zabývá až ve druhé části příběhu. V první polovině knihy se věnuje své vojenské kariéře a dlouholetému působení v jednotkách SEAL. Dozvíte se tak o velmi náročných výcvicích a jeho častých nasazeních v Iráku či Afghánistánu. Na konec je vám odměnou nejdetailnější a zřejmě i nejpravdivější popis dopadení šéfa Al-Káidy.

Pokud čekáte dojemný příběh svalnatého frajera, který je dvojníkem Channinga Tatuma, budete zklamaní. Žádné milostné vztahy, žádné srdceryvné dopisy od milé. V knize Nelehký den se nedozvíte o soukromí člena jednotky SEAL team Six téměř nic. A upřímně? Je to fuk. Tohle je úplně jiný příběh. Je to zkrátka sonda do duše elitního vojáka amerického námořnictva, který to myslí skutečně vážně. A i když celou dobu víte, jak likvidace nejhledanějšího teroristy světa nakonec dopadne, budete celou dobu napnutí jak kšandy. Časem si zvyknete i na vojenskou hantýrku. Popis samotné operace je velmi dramatický. Pravděpodobně tak, jak tomu i ve skutečnosti bylo.

Čtěte také  Trápení všeho druhu: Příběhy všedního života, ve kterých pravděpodobně poznáme sami sebe i své blízké

Zapomeňte na oficiální vyjádření Washingtonu, nechte se unést silným příběhem a užijte si občasné šťouchnutí do Baracka Obamy, kterého chlapci v SEAL zrovna nemají moc v lásce.

 

 

Nelehký den – Příběh člena týmu Seal

Mise, která zabila bin Ládina, v líčení přímého účastníka

Mark Owen, Kevin Maurer · Vydavatelství: Knižní klub, 2013 · Edice: Světový bestseller

Kniha bývalého člena zvláštní jednotky amerického námořnictva Navy Seals, který se účastnil operace vedoucí k zabití Usámy bin Ládina popisuje nejen tuto operaci s krycím názvem Neptunův trojzubec, ale i řadu předchozích nasazení svého týmu, především v Iráku a Afghánistánu. Otevřená výpověď nabízí průběh zabití bin Ládina z pohledu očitého svědka, především je to však zajímavá zpráva o výcviku, každodenním životě i náročných úkolech příslušníků speciálních jednotek.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.