blog

Zahrajme si hru…

6.05. 2013

Představte si, že je normální všední den a vy jedete jako každé ráno podzemkou do práce. Na jedné zastávce vystoupí muž a vy si všimnete, že na místě, kde seděl, zůstal jeho telefon. Co byste udělali? Nechali byste si mobil, anebo byste ho na nejbližších informacích vrátili? Většina lidí by určitě neodolala a nechala si ho.

Neoznačený mobil zůstal ležet na sedadle v metru a HP samozřejmě neodolá a mobil si nechává. Jede z nočního tahu do práce a přemýšlí, jestli nemá mobil prodat. Věčně je bez peněz a peníze na nájem by se určitě hodily. Najednou mobil zabliká a objevuje se zpráva: Wanna play a Game? HP odpovídá několikrát NO. A když se objeví Wanna play a Game, Henrik Pettersson?, tak se vyděsí. Jak vědí jeho jméno, kdo si z něj dělá srandu? Napřed podezírá kamaráda Mangeho a rozhlíží se kolem sebe. Nikoho známého nevidí a skoro každý drží v ruce mobil. Nakonec odpovídá YES a ani neví, co ho čeká.

Jeho první úkol je vzít deštník, za to je odměna 100 bodů. Navíc když tento úkol splní, může mobil plně využívat.

HP vnímal, jak se mu zrychluje tep. Musel se přiznat, že je to vlastně celkem napínavé. Štípnout něco, když ho někdo nahrává… Ta situace ho něčím vzrušovala, neuměl to vysvětlit. Každopádně neměl chuť se ztrapnit. Opatrně přistoupil ještě o pár kroků k muži, ale ten nedal ani jediným pohledem najevo, že by o něm věděl. HP udělal ještě pár kroků. Here we go!

HP splnil první úkol a hra ho úplně uchvátila. Zjistil, že je to největší vzrušení, co kdy zažil, a čtením pravidel se moc nezabývá. Za další úkoly dostává kromě dalších peněz přístup na svůj herní profil a body. Díky bodům se dostává na vrchol před ostatními Hráči. Brzy získává velký fanklub a další výhody. Hra ho úplně pohltí a úkoly jsou čím dál nebezpečnější. Netuší, že může ohrozit i svou sestru Rebeccu a vlastní život. Game není jen o HP, ale také o jeho sestře Rebecce. Její příběh je zajímavý, i když nějaké pasáže o ní bych vynechal.

Čtěte také  Rozložíš paměť: Vír vzpomínek hlavního hrdiny vás strhne

Game vás vlastně upozorní, jak jsme hodně obklopeni technikou. Stačí se jen porozhlédnout v autobuse, ve škole a co uvidíte? V dnešní době má skoro každý mobil nebo počítač. Bez technologií už by se nám žilo velice těžko, jsme zvyklí všechno kdykoliv vyhledat, jak se říká vygooglit.

Konec byl více než překvapivý a otevřený. Game je první díl z trilogie a ještě v roce 2013 má vyjít druhý díl pod názvem Buzz. 
Hodně se mi líbí obal knihy, budí dojem, že krev na obalu je skutečná. Pokud chcete zažít změnu od světa romantických knih a chcete zažít příběh plný napětí, zvolte knihu GAME. Je to příjemná změna a nudit se určitě nebudete.

Game

Anders de la Motte · Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Edice: Světový bestseller

Třicetiletý Henrik Pettersson, zvaný HP, se vrací z nočního tahu stockholmskou podzemní dráhou domů. Na sedadle proti němu leží mobilní telefon, který po chvíli zabliká a vyzve ho esemeskou ke vstupu do hry. Naivní Henrik neodolá, přestože zpráva ho varuje, aby si vše pořádně rozmyslel. Za první splněný úkol (krádež deštníku) obdrží na účet finanční odměnu. Díky další dobře odvedené práci získá přístup na svůj herní profil – a zjistí, že už ho podporuje menší fanklub… Zadání jsou stále nebezpečnější, ohlasy stále větší a částky v dolarech stále vyšší. Pak přijde úkol, jehož splnění obnáší útok na lidské životy. HP netuší, že půjde i o jeho blízké. Ze hry však není cesty zpátky… Nejlepší švédský kriminální debut roku 2010, úvodní díl trilogie překládané do sedmadvaceti jazyků, thriller o moderních IT technologiích, nabitý akcí, překvapivými zvraty a nečekanými rozuzleními.

 

Autor textu je knižní bloger. Text najdete na jeho blogu.

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder