blog

Kniha pro milovníky pohádek

17.07. 2013

Máte rádi tajemno? Pohádky? Čáry a kouzla? Příběhy o lásce, zradě, dobru, zlu a kouzlech? Pak je tahle knížka přesně pro vás. Bylo to krásné a kouzelné čtení, které se četlo doslova samo.Hlavním hrdinou příběhu je malý Váňa, který žije se svými rodiči na Ukrajině. Jako malý − a poté i v dospělosti − velmi rád běhal, a to hlavně do blízkých lesů. Jednoho dne narazil na velmi podivné místo, kde na kamenném podstavci spatřil spící dívku, kterou hlídala příšerná obluda ukrytá v listí. Tehdy se malý Váňa neuvěřitelně vyděsil a z místa utekl. Na spící princeznu však nikdy nezapomněl a teď se jako dospělý muž vrací z Ameriky, kam s rodiči emigroval, zpět na Ukrajinu, aby po ní znovu pátral.

Netuší, že spící dívka je skutečně zakletá princezna z dávné minulosti. Když ji probudí polibkem a zaváže se k ní manželskou přísahou, aby porazil nestvůru, která ji celá staletí střežila, dostane se na ještě podivnější místo, než byla samotná strž, kde princezna spala. Spolu s ní překročí most, který se náhle zjevil před propastí, a dostane se do devátého století − do doby, kdy byla princezna zakleta. Jeho jediným úkolem je vzít si Katherinu za manželku, počít s ní syna a zachránit její lid před krutou Babou Jagou.

 Celá knížka je velmi zajímavě napsaná a prolíná se v ní jak svět náš, tak i svět krásné Katheriny, kde ještě stále vládnou kouzla a čáry, muži se učí bojovat s meči a ženy nosí jen sukně, případně šaty − nikdy ne kalhoty.  Není to však žádná pohádka jak byste si mohli myslet − alespoň ne v pravém slova smyslu.

 V Zakleté jde o něco víc než jen o to probudit princeznu a stát se jejím manželem, jak tomu v pohádkách bývá.

Zde se autor zabývá samotným soužitím dvou lidí z odlišných světů, kultur, odlišného náboženství a smýšlení, takže v sobě kniha nese určité poselství a rady do našeho všedního a mnohdy až příliš uspěchaného života.

Čtěte také  Velké léto: Jízdenka do horkého prázdninového dne

Velmi mile, zábavně a nenásilně nám přináší příběh o lásce, která se vyvíjí − a to velmi pomalu a postupně. O vzájemném porozumění si, pochopení člověka člověkem a snaze o záchranu své rodiny a lidu před hrozícím nebezpečím, které může způsobit zkázu celé Katherininy země.

Navíc je knížka krásně a poutavě napsaná a věřte mi, že bude bavit i lidi, kteří zas až tak moc nečtou. Tahle knížka je jasná volba pro odpočinkové prázdninové počtení, které vám přinese jak ponaučení, tak i příjemný pocit z krásné knihy. Takže si ji musíte přečíst, protože to vážně stojí za to. Zakletá je prostě úžasná knížka a já jsem moc ráda, že jsem si ji mohla přečíst.

 

Zakletá

Orson Scott Card  ·  Vydavatelství: CooBoo, 2013

V okamžiku, kdy desetiletý Ivan narazí v hustém lese Karpat na tajemnou mýtinu, se jeho život navždy změní. Na vrcholu podstavce uprostřed mýtiny spatří ležet krásnou zakletou princeznu Katarinu, kterou hlídá tajemná nestvůra, jež ho zažene na útěk. Nyní je Ivan americký postgraduální student, který před sebou má slibnou budoucnost a je zasnoubený s ženou svých snů. Přesto stále nemůže zapomenout na ono setkání, i když se sám sebe snaží přesvědčit, že to byl pouze výplod dětské fantazie…

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.