blog

Čistý a přirozený příběh srdce

25.08. 2013

V této knižní inspiraci vás opět pozvu na výlet. Tentokrát to bude výlet v podstatě dvojitý. Výlet za hlasem srdce a zároveň výlet do daleké exotické Barmy. Knížka Jít za hlasem svého srdce od Jana-Philippa Sendkera nás na prvních stránkách seznámí se sympatickou, avšak workoholickou právničkou Julií. Julia má ovšem i jedno trápení.

Před čtyřmi lety se z jejího rodinného života vytratil její otec – taktéž právník, původem z Barmy. Julii zjevně trápí i to, že se s otcem pořádně nerozloučila. Matka – ve snaze na svého manžela zapomenout – pošle Julii krabici s jeho věcmi, ve kterých dívka nalezne také starý dopis adresovaný jakési Mi Mi.Dopis v ní podnítí zvědavost a Julia se z minuty na minutu rozhoduje do Barmy odletět a ženu vyhledat.

Při svém pobytu v Barmě se setká s mužem, který jí vypráví příběh jejího otce. Příběh se Julii zpočátku jeví jako smyšlená pohádka, avšak čím více poslouchá vyprávění, tím více v něm svého otce poznává. Pochopí také, že otcův útěk od rodiny byl spíše návratem do milované země a k milovaným lidem.

Knihu jsem přečetla vyloženě jedním dechem.

Příběh malého chlapce, kterého opustí vlastní matka a který prochází nejrůznějšími životními peripetiemi, jistě ztíženými i podmínkami, ve kterých se nacházejí obyvatelé státu Barma, je popsán velice barvitě, až jsem měla chuť vzít si kloučka domů a postarat se o něj, jak nejlépe dovedu. Postupem doby, kdy klouček vyrostl v mladíka, jsem zjistila, že on by mou pomoc rozhodně nepotřeboval. Přestože v dětství oslepl, naučil se svět vnímat srdcem, a ne zrakem. Uměl tak rozeznat povahy i myšlenky lidí. Na této cestě poslechem mu velmi pomohla láska. Láska, která byla bezesporu tou opravdovou.

Co se mi na knížce líbilo, bylo i to, že ač nás její název trošku přivádí na myšlenku klasického románku, i přesto, že se láska v knize naprosto přirozeně objeví, vůbec není prvoplánová, ba právě naopak – výsostně čistá a přirozená.

Seznámíme se naprosto detailně s životem v Barmě, s jídlem (někdy jsem měla pocit, že díky popisu si umím představit i jeho vůni), s životem v chýších i s životem a filozofií zdejších mnichů. Knížka mě také donutila zastavit se v mém hektickém životě a porozhlédnout se po krásách přírody, zaposlouchat se do zpěvu ptáků a také přemýšlet o věcech, které můžeme vidět jen srdcem.

Čtěte také  Útěk na venkov: Tak trochu jiný „Romantický útěk“

 

Jit za hlasem sveho srdce (Jan-Philipp Sendker)

Jít za hlasem svého srdce

Jan-Philipp Sendker  ·  Vydavatelství: Motto, 2013

 

Úspěšná mladá newyorská právnička Julia má nevyřešené rodinné tajemství: před čtyřmi lety náhle tajemně zmizel její otec, který pocházel z Barmy. Náhodně nalezený starý dopis Julii podnítí, aby se vydala do jeho rodné země a pokusila se ho najít. Postupně odhaluje otcovo tajemství a začíná chápat, že to, co vypadalo jako podivný útěk od rodiny, byl ve skutečnosti návrat ke kořenům mnohem hlubším, než si kdy dokázala představit.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.