blog

I v Čechách máme dobré detektivky

7.08. 2013

Dušičky, Vánoce, masopust. Tři krátké příběhy, tři záhadná úmrtí. Tři Sváteční vraždy. Bratři Královi jsou jednovaječná dvojčata. Medard, zvaný Darda a Silvestr, zvaný Sísa, si na základní škole byli k nerozeznání podobní. Dnes je jim však 66 let a jejich životní zkušenosti a rozdílné povahy z nich udělaly velmi odlišné osobnosti. Zatímco lingvista a muzikant Sísa je rozpustilý bavič, věčně mladý, často rozčílený, zbrklý a trochu lehkovážný, jeho bratr Darda je spíše klidný, systematický skeptik, bývalý válečný reportér a hlídač v kasinu. Trojici hlavních postav doplňuje Medardova přítelkyně, divadelní nápovědka v penzi, Kristinka. Všechny tři spojuje naprostá vzájemná důvěra a úcta, ale také velká dávka zvědavosti a detektivního talentu.

Sísa si nikdy nemyslel, že poslouchat za dveřmi je něco morálně pochybného, naopak. Přitiskl ucho na dubové dřevo. Právo na informace pokládal za srdcové eso lidských práv.

Sváteční vraždy jsou druhým souborem detektivních povídek české spisovatelky Daniely Fischerové a jsou zároveň volným pokračováním její poslední knihy Tři vraždy a král. Dříve se autorka věnovala především tvorbě pro děti a psaní divadelních a rozhlasových her. Přestože je pro ni žánr detektivky poměrně nový, jejím příběhům nechybí promyšlená zápletka a vytříbený styl.
V úvodní povídce se trojice hlavních hrdinů dostane na zámek Nechtěnice, kde v prvních listopadových dnech probíhá výzkum chování pod vedením profesora Záruby. Akce se účastní celkem deset lidí, mezi nimiž se nachází také Sísa s Dardou a Kristinkou. Pomocí psychologických her mají vytvořit efektivní tým, brzy se však projeví různé charaktery jednotlivých postav a jejich postranní motivy a ve skupině pomalu roste napětí a vzájemná nevraživost.

Druhý příběh se odehrává v adventním čase na venkově. Sísa se jako host malého rodinného penzionu náhodou připlete k zákeřným intrikám a vydírání. Medard a Kristinka naštěstí nejsou daleko a společně rozplétají lži a tajemství, která osamělou vilu obklopují. V poslední povídce již přichází jaro a Kristinka s Medardem vyrazí ke staré známé na chalupu. Tam se má sejít malý divadelní soubor, aby nazkoušel hru o starých tradicích masopustu. Spolupráce ale skřípe a venkovská idyla se rychle rozpadá.

Čtěte také  Kosení: Povídková senzace pro fanoušky Smrtky

Ve všech případech dojde na odlehlém místě v uzavřené skupině lidí k záhadnému úmrtí. Brzy je jasné, že se jedná o vraždu, a že pachatelem musí být jeden z přítomných. Než dorazí policie, Královi se pouštějí do pátrání na vlastní pěst. Nemají k dispozici žádnou moderní techniku nebo laboratoř, zato naplno využívají své znalosti lidské povahy, bystrý zrak a sluch a smysl pro detail.

Vždycky věřil, že rozpozná lháře, že je přímo expert na lháře. Zachytil ten nejletmější pohyb očí. Notek nosu. Přešlápnutí, skousnutí dolního rtu. Křivý úsměv, zorničky rozšířené strachem.

Povídky jsou poměrně krátké a mají náboj. Na rozdíl od jiných detektivek to není zkušený policejní inspektor nebo soukromý detektiv, kdo řeší zapeklité případy. Hlavní hrdinové této knihy jsou obyčejní lidé. Sympatická trojice penzistů vám ukáže, že ještě nepatří do starého železa. Sváteční vraždy jsou skvělou volbou nejen pro milovníky kriminálních příběhů. Vynikající čtení na dlouhé večery nebo na dovolenou.

Svatecni vrazdy (Daniela Fischerova)

Sváteční vraždy

Daniela Fischerová  ·  Vydavatelství: Mladá fronta, 2013

Detektivní novely Sváteční vraždy navazují na první úspěšnou knihu Tři vraždy a král.
Opět potkáváme trojici amatérských pátračů: zkušeného Medarda Krále, jeho výstředního bratra Silvestra a nenápadnou nápovědku Kristinku. Nepotřebují snímat otisky prstů ani provádět analýzy DNA, na všechno přijdou díky své znalosti lidí a schopnosti vidět i to, co druzí přehlédnou. Tři příběhy, tři vraždy. Na zamčeném zámku se stmívá, jinde pláče nikdy nespatřené dítě a o půlnoci vystupují z vody dávno utonulé oběti.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

Další zajímavé příspěvky