blog

Bestseller o lidské duši

11.09. 2013

Představte si, že vaše duše je krajina a že každý váš skutek rozhoduje o tom, jak to na ní ve výsledku vypadá − jestli je to krajina pustá a znetvořená, nebo plná krásy a života. Jedná se o abstraktní krajinu kdesi daleko a  zároveň v nás, v bezčasí a zároveň právě v této chvíli. A teď si představte, že se jednoho dne fyzicky ocitnete přímo v ní, a vydáte se tak na objevitelskou cestu po vlastní duši.Kanadský spisovatel William Paul Young v posledních letech proslul svým „neplánovaným“ bestsellerem Chatrč, který původně napsal jen pro své děti a blízké přátele, aby jim přiblížil svou představu o křesťanské víře v Boha. Jenže poutavá novela nakonec oslovila miliony lidí (na obálce dokonce stojí, že se prodalo 18 milionů výtisků), a autor se tedy brzy pustil do psaní dalšího díla, románu Křižovatky, který v češtině vydal Knižní klub.

Hlavní postavou Křižovatek je Anthony Spencer, modelová ukázka zkaženého muže: nechutně bohatý, honící se za co největšími zisky, bez přátel i bez rodiny, kterou kvůli svému krutému a sebestřednému chování zřejmě nadobro ztratil. Určitá šablonovitost jeho postavy knize na začátku ubírá na důvěryhodnosti, ale v průběhu románu se o něm dozvídáme víc, a autor jí tak dodává tolik potřebnou hloubku.

Duch Svatý jako indiánská babička

Anthony se jednoho dne kvůli náhlému zranění ocitá na jednotce intenzivní péče. Leží v pokoji připojený na přístroje, jež ho udržují při životě, a jeho vědomí se najednou přenese do naprosto podivného světa.

Do záhadné nehostinné krajiny, přes kterou musí putovat a která − jak se později dozvídá − je jeho vlastní duší. Není ale tak dočista pustá, jak se může na první pohled zdát, a po určité době Anthony potkává mnohé postavy, kladné i záporné, které mu ukáží jeho vlastní život a životy druhých v úplně jiném světle.

Čtěte také  Výběr nejlepších knih první poloviny roku, které si musíte přečíst

Autor se i v této knize ve velké míře věnuje otázkám křesťanské víry − Anthony se dokonce setká i s Ježíšem (zábavným Ježíšem, nutno dodat) a Duchem svatým, který v Anthonyho duši existuje v dost překvapivé podobě indiánské babičky s dosti „prořízlou“ pusou. Rozmlouvá s nimi o nejrůznějších aspektech svého života, o křižovatkách, na kterých se ocitl, ale i o obecných tématech dobra, zla a jeho příčinách. A samozřejmě i o víře v Boha. V určitém aspektu tak W. P. Young navazuje na tradici středověkých křesťanských disputací a besed, které formou rozhovorů a příběhu přinášejí úvahu o křesťanství a Bohu.

V první řadě nekonečná fantazie

Přestože je otázkám víry v knize věnováno hodně prostoru, nebylo by správné tvrdit, že se jedná o nějakou náboženskou agitaci nebo snad skrytou církevní propagandu; v několika momentech se autor do systému církví a křesťanských obcí dokonce i bez ostychu naváží.

Nad veškerou křesťanskou tematikou zde ale stojí jedna důležitá věc, která Křižovatky dělá nadprůměrnou knihou: bezbřehost autorovy fantazie.

Od první do poslední stránky vás autor bude udivovat svými dokonale promyšlenými světy, jejich pravidly a vůbec celým transcendentálním putováním − v této recenzi jsem nastínila jen zlomek z toho, co všechno W. P. Young pro své čtenáře nachystal. Právě touto neuvěřitelně hravou fantazií, skvělou obrazností a spoustou zajímavých myšlenek mě příběh Křižovatek skutečně upoutal a já si čtení naprosto vychutnávala. Ačkoli nejsem věřící.

Kniha, která není pro každého

Přestože nejsem křesťan, čtení Křižovatek mě opravdu nadchlo. Nicméně si nemyslím, že by to mohlo platit pro každého − k tomu je nejspíš nutná určitá dávka otevřenosti k odlišnému způsobu uvažování. Zapřisáhlý ateista (nebo pochopitelně vyznavač jiného náboženství), kterého jakákoli zmínka o církvi a křesťanství rozpálí do ruda, by příběh Křižovatek s velkou pravděpodobností neocenil.

Pokud jste ale spíše otevřenějšího smýšlení, budou se vám Křižovatky určitě líbit. A pokud v Boha věříte, nemusíte váhat.

Román od Williama Paula Younga je napínavý, dojemný a místy dokonce i velmi vtipný − navíc jej nedostane z hlavy ještě dlouho poté, co jej odložíte, což je u knih jedna z nejbáječnějších věcí.

Krizovatky (William Paul Young)

Křižovatky

William Paul Young  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

Anthony Spencer je sebestředný bezcitný boháč, pyšný na své „úspěchy“ v práci, kde se ho všichni bojí, i v rodině, kterou chladnokrevně rozvrátil. Po úrazu hlavy se octne v kómatu na JIP. Jeho tělo leží bez hnutí obklopeno přístroji, jeho mysl se však probouzí v krajině, která zrcadlí Tonyho dosavadní život – zarostlá a nehostinná, opuštěná. Až na toho, který se rozhodl Tonyho nikdy neopustit a pomoci mu nalézt sílu, způsob a především důvody, proč se změnit… 

Stejně jako Chatrč, kultovní kniha (celosvětově prodáno více než 18 milionů výtisků), v níž se tragédie smrti střetává s věčností božího záměru, jsou i Křižovatky určeny všem, kdo v kolotoči moderního světa hledají naplnění slov, jako je víra, láska a odpuštění.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.