blog

Božský bastard aneb Jak jsem (tenkrát poprvé) četla erotický román pro ženy

20.09. 2013

Jelikož mezi literárními žánry je teď velice in to, čemu se říká „porno pro matky“, rozhodla jsem se, že se jako správná matka nenechám zahanbit. Svedena internetovým knihkupectvím Martinus.cz, uvolila jsem se k recenzi románu Božský bastard od Christine Laurenové (vyšlo letos v nakladatelství Jota v překladu Nadi Funiokové). Na začátek několik faktů: Christina Laurenová je ve skutečnosti dvojice autorek Christina Hobbsová a Lauren Billingsová. První jmenovaná zveřejnila roku 2009 na internetu původní verzi románu s názvem The Office. Byla to údajně tzv. fanfiction (neboli originální dílo napsané fanoušky jiného díla vycházející z toho díla, jemuž fanoušci fandí − já to taky nevěděla) na ságu Twilight. Ta ale autorku asi přece jen tak moc neovlivnila − křídově bílí pubertální upíři se v knize totiž vůbec nevyskytují. Původní verzi románu Hobbsová společně s Billingsovou upravily do knižní podoby s titulem Beautiful Bastard. Nyní se uvažuje o zfilmování díla.

Příběh Božského bastarda je prostý: mladičká ambiciózní stážistka jménem Chloe Millsová má šéfa jménem Bennett Ryan, který ji neustále trýzní nesmyslnými výtkami a příkazy. Chloe, ačkoliv jí cloumá nenávist k šéfovi, i přes tuto šikanu zvládá svou práci naprosto dokonale, a navíc u toho ještě vypadá neskutečně sexy. I Bennett vypadá neskutečně sexy, a tak není divu, že brzy podlehnou svým pudům a začnou se tajně oddávat… neskutečnému sexu.

Bylo by jednoduché říct, že zbytek románu se odehrává v posteli, ale není tomu tak.

Odehrává se v kanceláři, na schodišti, ve výtahu, v domě Bennettových rodičů, v obchodě se značkovým prádlem − a to jsme teprve asi ve třetině knihy. Následuje lehký pokus o zápletku na konci knihy a end (nebudu říkat, jestli happy, ale asi si to dokážete domyslet).

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Je mi samozřejmě jasné, že od erotického románu není fér očekávat zrovna (držme se tematické terminologie) intelektuální orgasmus, proto nechci hodnotit hloubku děje ani jeho jednostrannost. Přesto si dovolím vytknout několik věcí. Předně je to přemíra vulgarismů. I když častokrát  sama nejdu  pro hrubší slovo daleko, neustálé používání  úsloví „do p**ele“ jako univerzálního citoslovce na mě působilo poněkud únavně. A budu asi působit jako puritánka, když řeknu, že v knize bylo na můj vkus příliš mnoho sexu. Samozřejmě je naprosto v pořádku, že se tam vyskytoval v hojné míře, přesto ale natolik zastínil zápletku, že si opravdu nedokážu představit, že román někdo zfilmuje pro promítání v nespecializovaných kinosálech. Dále bych vytkla ještě stálé opakování situací a sousloví. Téměř na každé desáté stránce se trhají kalhotky a skoro po každém sexu je pro hlavní hrdiny „místnost najednou moc malá“. 

Erotické romány jsou určeny k relaxaci a Božský bastard je kniha, která patří na noční stolek, a ne do knihovny.

I když mám k žánru i ke knize samotné celou řadu výhrad, dočetla jsem ji do konce a nedělalo mi to žádné problémy. Proč? Protože když trávíte celé dny přebalováním tvorečka, po jehož obědě vypadá vaše oblečení jako abstraktní obraz, tak přijdou chvíle, kdy vás tolik nebere hloubka myšlenek a vytříbený jazykový humor, jako to, že někde tam venku je možná svět, v němž ambiciózní upravené ženy v šatech bez fleků tráví necudné chvilky se svými šéfy v místnostech, které jsou pro ně najednou až příliš malé… A když vás všechen ten sex v půlce knihy omrzí? Nechte si druhou půlku na později, nebo se prostě jen uklidňujte tím, že máte ještě tolik životního nadhledu, abyste se bavily nedostatky tohoto románu.

Čtěte také  Babylon: Skvělý fantasy příběh pro začátečníky

 

Bozsky bastard (Christina Laurenova)

Božský bastard

Christina Laurenová  ·  Vydavatelství: Jota, 2013

Ambiciózní praktikantka. Perfekcionistický šéf. A pořádná spousta šikany.

Chloe Millsová, zatraceně chytrá a pracovitá studentka obchodní administrativy, má jediný problém: svého šéfa, Bennetta Ryana. Je náročný, neomalený, bezohledný – a naprosto neodolatelný. Božský bastard.
Bennett se vrátil z Francie do Chicaga, aby zaujal významný post v obrovském rodinném podniku. Vůbec nečekal, že ta asistentka, která mu v zahraničí na dálku pomáhala, je nádherné, nevinně provokativní – naprosto nesnesitelné – stvoření, se kterým se teď bude muset vídat každý den. Navzdory drbům nikdy nebyl příznivce románků na pracovišti. Jenže Chloe pro něj představuje takové pokušení, že je ochotný pravidla ohnout – nebo je rovnou poslat k čertu –, pokud to znamená, že bude jeho. Kdykoli a kdekoli.
Když ovšem jejich vzájemná touha dostoupí zlomového bodu, budou se muset Bennett a Chloe rozhodnout, co všechno jsou ochotni obětovat, aby jeden druhého získali.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.