blog

Další zapeklitá detektivka od Agathy Christie

9.09. 2013

Hercule Poirot cestuje poledním spojem z Paříže do Londýna společně s dalšími 16 cestujícími. Všechno probíhá v pořádku, dokud kolem neproletí vosa − a za chvilku stevardi naleznou jednu cestující mrtvou. Alergická reakce? Je to vražda! Smrtící zbraň se najde pod sedadlem slavného detektiva a on se opět tuto vraždu rozhodne vyřešit.

Agatha Christie je jednoduše královna detektivek a skvěle si umí s čtenářovým odhadem na vraha zahrát. Její styl psaní je velmi osobitě čtivý, takže se z vás na chvilku společně s Herculem Poirotem stane detektiv a váš mozek musí začít uvažovat podobně jako Hercule. Ovšem na konci vás pravda stejně překvapí společně se všemi okolnostmi, které k vraždě vedly.

V tomto příběhu tomu nebylo jinak. Máme tu 17 podezřelých a 2 stevardy, a jelikož se to stalo na palubě letadla, víme, že vrah musí být jeden z nich.

A tak pomalu zjišťujeme okolní vztahy s cestujícími a zavražděnou a pomalu vylučujeme podezřelé a zase naopak se utvrzujeme v tom, kdo to udělal. Pohybujeme se mezi Anglií a Francií a Hercule Poirot zatím tají to, co si myslí.

Já osobně měla odhadů na vraha několik a taky jsem se do jednoho z nich trefila, i když bych to třeba vůbec neřekla. Poznáte všechny cestující, jejich myšlenky, ale obrátí se to nakonec jinak. To je právě ta nejlepší věc na knihách od Agathy Christie, jak to má všechno geniálně vymyšlené a ke konci to dává naprostý smysl. Jestli máte rádi Agathu Christie anebo aspoň zapeklité detektivky, touto knihou nic nezkazíte a je to velmi příjemné čtení na dlouhé letní lenivé dny.

 

Smrt v oblacich (Agatha Christie)

Smrt v oblacích

Agatha Christie  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2013

Hercule Poirot cestuje letadlem z Paříže do Londýna. Společně s dalšími deseti pasažéry sdílí kabinu letadla Prometheus a zdá se, že jeho pozorovatelským schopnostem jen tak něco neunikne, byť se neděje nic neobvyklého – až na nepříjemnost s vosou. Opak je však pravdou – v půli cesty stevard zjistí, že jedna z cestujících je mrtvá. Nehodu vyloučí vzápětí sám Poirot, když na podlaze najde foukací šipku. Vražednou zbraň však policie objeví tam, kde by to nikdy nečekala – pod sedadlem slavného Belgičana! Poirotovi nezbývá než očistit své jméno a dopadnout pachatele zločinu, jejž nikdo neviděl a přece se odehrál před zraky několika pár očí včetně těch nejslavnějšího detektiva všech dob.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Pohádka: Mistr hororu píše fantasy, může to mít šťastný konec?