blog

Komisař Wallander je zpět!

13.09. 2013

A máme tu podzim… Ještě ne astronomicky, ale za okny už ho pozorovat můžeme. Možná také čekáme, stejně jako hrdinové krimi románu, než přijde mráz. Kniha Než přijde mráz nás zavede do Skandinávie. Konečně, říkala jsem si. Všechno se začalo točit kolem Švédska, Dánska, a dokonce i Norska.

Je fakt, že Norsko v této knize není vylíčeno tak, jak ho znám já. Ale co naplat, Švédové mají zkrátka jiný pohled. A možná i jiné zkušenosti. Knihanás zavede do švédského městečka Ystadu. Právě sem se totiž vrací Linda Wallanderová, dcera komisaře Kurta Wallandera. Sama se má stát policistkou a popravdě − nemůže se dočkat, až se tak stane. Musí však několik týdnů vydržet − na přijetí nového člena policejního týmu nejsou totiž peníze okamžitě. Linda se tak setkává se svými kamarádkami z dětství Zebrou a Annou. Anna je však záhadnější, než jak si ji Linda pamatovala z dětství. Ano, lidé se mění. Bohužel, i naši dětští přátelé se často mění.

Anna se totiž záhadně ztratí poté, co má pocit, že na ulici v Malmö viděla svého otce, který od ní a její matky odešel již před 24 lety. Opravdu ho viděla? Kam a proč se ztratila?

Proč je její matka ohledně jejího zmizení naprosto klidná? Tyto otázky nevymizí, ani když se Anna stejně záhadně znovu objeví. Právě naopak, přidává se další − jaké tajemství Anna skrývá?

Souběžně s příběhem Anny se odvíjí také příběhy další. Komisař Wallander vyšetřuje případy uhořelých zvířat a také dvě vraždy, z toho jednu obzvlášť brutální. Je možné, že to všechno nějak souvisí s případem Annina zmizení a znovuobjevení? Nebo s její matkou, která se chová podivně, či dokonce s otcem?

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Kniha mě mile potěšila tím, že se nevěnuje jen jedné straně příběhu − totiž tomu, co nachází Linda či její otec Kurt. Čas od času − čím více příběh postupuje, tím častěji − se do příběhu Wallanderových „vloudí“ kapitolka z druhé strany. Dozvíme se, co prožívá Anna, a také se nám trošku pootevře mysl vraha. Sami se tak dopídíte toho (společně s policisty z Ystadu), kdo je oním vrahem.

Kniha své čtenáře také poučí o faktu, že lidé se po letech opravdu mění a že je možná lépe tyto „staré známé“ brát jako nového člověka v našem životě.

 

Nez prijde mraz (Henning Mankell)

Než přijde mráz

Henning Mankell  ·  Vydavatelství: Host, 2013

Jednoho srpnového večera roku 2001 zavolá na stanici v Ystadu člověk, který prý viděl na jezeře Marebo hejno hořících labutí. 
Kurt Wallander se k jezeru vydá, aby zjistil, co se stalo. Bere s sebou i dceru Lindu, která právě dokončila policejní akademii ve Stockholmu a má nastoupit k stadskému policejnímu sboru. U jezera žádné stopy nenajdou, ale za pár dní udeří zvířecí sadista znovu a brzy začnou mizet i lidé. Za záhadných okolností se ztratí také Lindina kamarádka z dětství Anna. Otec a dcera Wallanderovi se pouštějí společně, a přece každý po svém, po stopách vedoucích až do guayanské džungle a ke křesťanskému soudnému dni. Lindina policejní kariéra může být ohrožena dřív, než vůbec začala.

KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.