blog

A na zasněžené pláni číhá levhart

30.10. 2013

Další holeovka je spíše thriller. Velmi napínavý. Nebudete chtít přestat…

Úvod klasický: Harry Hole na dně – bez peněz, na opiu, pronásledován vymahači. Krajina: Hongkong. Norsko zcela nenávratně uloženo k ledu, protože hrdina musí zapomenout. Na Sněhuláka, který mu vzal definitivní naději.Dlouho jsme sledovali Harryho Holea jako kriminalistu, ale nyní sledujeme i jeho životní příběh a osudy – v Nesbøových románech vždy leží zničen, aby pak najednou vstal z popela a rozlouskl tajemnou mystérii. Zároveň zkoumáme i jeho soukromý život, sázkové kanceláře by mohly vypsat kurz na to, zda se dá konečně definitivně dohromady s Ráchel, či nikoli. A konečně znamená svatební zvony a rozloučení se s alkoholem. Konkrétně s kamarádem Jimem B.

Jenže pak Norsko vydá své krutosti: opět (pokolikáté už) se zjevuje sériový vrah a policie je bezradná. Harry je chycen na krásnou návnadu a ujímá se vyšetřování, v němž nejde jen o vraždu. Souboj o ženu se tu zrcadlí v mnoha podobách a může být rovněž důvodem pro dávnou nenávist.

Úmrtí hrdinů jsou podivná, vypadá to, že se utopili ve vlastní krvi, která jim začala crčet ze stejně zhotovených děr v dutině ústní. Nálezy mrtvých těl jsou tak trochu spektákl, visící poslankyně na koupališti či tělo dívky na dně jezera naplněné kameny. A dle hybatele na šachovnici je policie hloupá, přicházejí další a další vraždy. I Harry se plete ve svých odhadech, odsuzuje lidi, kterým by měl věřit, protože kromě vražd se v Levhartovi odehrává ještě něco – boj o pozice mezi dvěma odděleními policie.

Velmi povedené jsou pasáže odehrávající se v horách, narozdíl od předchozích dílů působí Nesbø na vizuální představivost – zasněžené pláně a malé horské chatky, kde může násilí být ještě temnější než ve městě. Levhart je vskutku násilný až do morku kostí.

K Harrymu se přidává nová vyšetřovatelka, odkazuje-li její příjmení k Ibsenově hře Stavitel Solness, je otázkou pro samotného autora. Vášní pro jediného světoznámého norského dramatika se Nesbø netají, stejně tak jako všichni jeho fanoušci vědí, že je bývalý rocker, což opět promítne i do Levharta. Pravdou však je, že Kaja Solnessová chce budovat. Harry ne. Harry je dekonstruktér světa a životů i poslední spravedlivý v momentě, kdy se opět setkává se Sněhulákem. Sadistický vrah, kterého mu jeho poslední protivník pomáhá honit – což je samo o sobě dost paradoxní, stále uniká a Harry uniká také. Před minulostí.

Kromě vyšetřování vražd řeší román i jiná citlivá témata, jako je problematika eutanasie a práva si vybrat. Zároveň je i dílem až naturalistickým, připravujícím genetickou determinovanost jako jedinou volbu.

Harrymu se však vyhnula a opět propásl šanci. Mohlo by se zdát, že tento věčný loser tak nakonec čtenáře přestane bavit, protože přiznejme si to, skvělý příběh, skvělé mordy, ale už to známe. Na konci do sebe Harry zase obrátí flašku, případ skončil, adios, čtenáři. Zase za rok! V tomhle přijímá Nesbø strategii scenáristy komerčně úspěšného seriálu.

Čtěte také  Takové maličkosti: Svíravé napětí mezi řádky

Další dva díly – Fantom a Policie, alespoň dle anglických anotací a recenzí budou jiné. I když… Škoda, že vyjdou až v příštích letech.

 

Levhart

Jo Nesbo  ·  Vydavatelství: Kniha Zlín, 2013

Edice: Fleet   Série: Harry Hole (díl 8 z vydaných 10)

Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.