blog

Konečně další kniha ze současnosti

31.10. 2013

Hrozně jsem se na ni těšila. Rozečetla jsem ji ihned poté, co mi přistála na pracovním stole, ale pak jsem ji tak nějak četla ještě dlouho. Zčásti proto, že mě iritovaly příběhy úspěšných startupistů, zčásti proto, že jsem si chtěla knížku užít. Konečně totiž zase vyšla knížka, která je o době, kterou žijeme teď a tady. 

21.století

Těchhle knih je strašně málo. Knih, které jdou proti naší české výchově, kdy nás místo nového podnikání učí ve škole skákat přes kozu a šplhat. Na střední by nám možná místo toho měli říkat, jaké jsou druhy firem, co potřebuji k OSVČ, jaké jsou výhody a nevýhody stálého zaměstnání… a měly by citovat některé pasáže ze Startupu za pakatel. Ty, kde Chris Guillebeau dává jasné návody na to, co si vůbec na začátku promyslet a dát dohromady, abyste se nakonec živili tím, co vás baví.

Ďůlek, srdce, průnik

Trochu mi to ze začátku připomínalo Tomáše Hajzlera a jeho knihu Peníze, nebo životGuillebeau říká v podstatě to samé, jen k tomu dává konkrétní návod a udává miliony příběhů, se kterými se setkal. (Sice se mi nechtělo ani jednomu příkladu z knihy věřit, resp. kdyby mě jakýkoliv nápad z té knihy napadl, vždy bych ho zavrhla s tím, že takhle debilní věci / služby si nikdo kupovat nebude.) Jen nestaví práci sám na sebe do rozporu z penězi a společenským postavením. Kouká se spíš na každého takového člověka jako na malý startup, než na “prozřelého, který si uvědomil, že už nebude makat na někoho jiného.”

Dává freelancerovství a sturtupistům nádech svobody a ne revolty a tvrdí, že se tak dá i celkem dobře zbohatnout.

Náhoda jak sviň?

Trochu mě zarazilo, že někdo napíše knihu o tom, jak začít své vlastní podnikání, na základě výzkumů a příběhů lidé, kteří ke svému vysněnému podnikání přišli jako slepí k houslím – všichni brutální náhodou. Něco někde ukázali a ono se to zalíbilo, něco vyhodili online a ono se to začalo kupovat. Můžu na principu náhody postavit reálně fungující návod, jak ten úspěch zopakovat? A pak – kolika milionům lidí se to nepovedlo i přesto, že měli business plán, dobrý produkt a velkou chuť do práce?

Čtěte také  Šťastně až na věky: Autentická sonda do vztahových modelů 21. století

Ale zpět ke knize

Není užvaněná, je přehledně rozdělena do kapitol, díky kterým projdete všechna témata, která by vás mohla trápit, a zaměřuje se dokonce i na samotné vymýšlení toho, co byste mohli dělat. Nakopne vás a dodá vám odvahu.

Víc takových knih. Víc knih, které řeší nové podnikání, freelancerovství, osobní branding, a vůbec problémy mladé generace 21. století. Je to dobré čtení.

Jediné, co mi na ní vadí, je, že tvrdí, že téměř každý dospělý si s trochou nadšení a umu zvládne založit vlastní startup a živit se tím, co ho baví. A to TÉMĚŘ v té knížce není podrtženo, zvýrazněno, ani napsáno kapitálkama. A po dočtení té knížky už ho nevidíte vůbec. A já si myslím, že to TÉMĚŘ  je druhé největší téma na volnoscéně – že uspěje jen hrstka a zbytek si ošklivě natluče hubu.

Ale třeba si ji s touhle knihou buď natlučete míň, nebo díky ní budete ta hrstka.

 

Startup za pakatel

Objevte způsob, jak pracovat na sebe a živit se tím, co vás baví

Chris Guillebeau  ·  Vydavatelství: Jan Melvil publishing, 2013

 

Doba je nelehká a vaše finanční situace se “sama od sebe” nezlepší. Na každém z nás leží tíha rozhodnutí, co se svým životem a co se svou obživou. Chris Guillebeau ve své knize Startup za pakatel – Objevte způsob, jak pracovat na sebe a živit se tím, co vás baví – přináší čerstvý pohled na to, jak se postavit na vlastní nohy. Autor ukazuje, že s trochou vůle a entuziazmu je téměř každý dospělý člověk schopen vytvořit svůj vlastní malý byznys, jehož smysl pak je nejen v příjmu, ale i v radosti, kterou přináší.

 

Čtěte také  Mateřství: Být, či nebýt matkou? To je oč tu Sheile Heti běží.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.