blog

Čtvrtý detektivní případ z pera Adlera-Olsena

14.11. 2013

Čtvrtý případ Carla Mørcka z oddělení Q. Tentokrát se jedná o zneužívání a týrání žen. V Dánsku byl zřízen ostrov Sprogø, kam byly deportované ženy, které byly shledány jako podřazené a nedostatečně inteligentní. Místní chovanky byly naprosto odkázány na ženské vedoucí, které s nimi neměly žádné slitování. Kniha začíná příběhem jedné z žen, která na ostrově zažila nepopsatelné utrpení. Nete Hermansenová našla způsob, jak se dostat z ostrova a začít nový život. Alespoň si myslela, že své minulosti může utéct.

“Všimla si, že manžel znechuceně potřásl hlavou. Ucítila, jak ji uchopil za ruku a táhne ji za sebou pryč. Na chvíli nemohla popadnout dech. Jejich kroky pleskaly o zem jako asynchronní ozvěna sebe samých. Pospěšme si, ať už jsme pryč, říkaly. Podařilo se jim dojít až do šatny, ale vtom se za nimi hlas ozval znovu. „Pane Rosene! Možná tedy netušíte, že vaše žena je děvka. Chovanka z ostrova Sprogø, které je úplně jedno, před kým roztáhne nohy. Asi ani nevíte, že její debilní mozek nepozná rozdíl mezi pravdou a lží a…“ Manžel se náhle prudce otočil, až ji zabolelo v zápěstí ruky, za kterou ji držel. Několik hostů se pokoušelo vysokého muže, který narušil slavnostní večer, zklidnit. Dva mladí lékaři, kteří se na místě také objevili, před něj výhrůžně předstoupili, aby mu dali jasně najevo, že jeho další přítomnost je nežádoucí.“

Carl Mørck je vedoucím oddělení Q, které má na starosti staré nevyřešené případy. Asistentka Rose svého šéfa přiměje, aby se znovu podíval na starý případ několika zmizelých osob. Tento běžný případ se ale časem mění jenom v malou součást něčeho mnohem většího a nebezpečnějšího.

Příběh se neustále posouvá v čase do minulosti, odkrývá střípky celého příběhu a tomu všemu se oddělení Q postupně dostává na kloub.

Současně s tím řeší komisař i své osobní problémy. Rozvádí se, bydlí s ním jeho bývalý kolega, který byl při přestřelce postřelen a nyní je ochrnutý. Jeho alkoholický bratranec, který začne roznášet zvěsti, že mu Carl pomohl s vraždou strýce. Všechno se dostává do souvislostí a odkrývá se děsivé spiknutí, které sahá až na nejvlivnější politická místa. Příběhy lidí z minulosti se prolínají a odkrývají děsivou skutečnost. Jussi Adler-Olsen napsal čtveřici románů o komisaři Carlu Mørckovi: Žena v kleci (2011), Zabijáci (2012), Vzkaz v láhvi (2012) a poslední román Složka 64 (2013).

Autor napsal poutavý a děsivý příběh, který se drží několika dějových linií a s každou přibývající stránkou odhaluje tajemství, která měla zůstat ukrytá.

Porušování ženských práv je jen jedním z témat, která se v knize objevují. Odhaluje i proces, který probíhá při vyšetřování dávno odložených případů, nebezpečí radikálních politických stran i brutálnost vražd. Další úspěšný detektivní příběh dánského autora.

Čtěte také  Shuggie Bain: Srdceryvný portrét chudoby a rodinných vztahů

Slozka 64 (Jussi Adler-Olsen)

Složka 64

Jussi Adler-Olsen  ·  Vydavatelství: Host, 2013

Zneužívání, nátlak a týrání patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogø. Některým z nich nabídl tamější život neomezenou moc, ale většině způsobil utrpení. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž se podařilo utéct. Alespoň si to myslela. Její případ se stane jedním z nejtěžších ve vyšetřování oddělení Q. Co ukrývá její minulost? Proč se na ostrov dostala? Kam zmizeli lidé z jejího okolí? A kdo za tím vším stojí?
Tvrdohlaví asistenti Asad a Rose přinutí svého šéfa Carla Mørcka znovu otevřít starý případ. Brzy však zjišťují, že se jedná jen o malou součást něčeho mnohem většího. O nejhorší možné zneužívání moci, kterému stále není konec. Carl mezitím řeší své vlastní problémy – starý případ úmrtí z roku 1978, kdy se za záhadných okolností utopil Carlův strýc. Vyšetřování, jež bylo nakonec uzavřeno pro nedostatek důkazů, mělo dva hlavní podezřelé: bratrance Ronnyho a Carla Mørckovy.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.