blog

Opravdový gentleman

20.11. 2013

Některé knihy dokáží člověku změnit život. Můžou to být foglarovky, může to být Pán much, nebo Opravdový gentleman od Bernharda Roetzela. Poprvé jsem na tuto knihu narazil v roce 2004 – bylo to kultovní „červené“ vydání. Svět gentlemanů mě chytnul a už nepustil. Opravdový gentleman – recenze + soutěž o gentlemanskou bibli

IMG_0504

Byl jsem hodně zvědavý, v čem se bude nové vydání lišit. Co nabídne nového? Přeci jen navazovat na takovou kultovní klasiku není jednoduché a klasická pánská móda se zase tak nemění, že?

Ne jinak, ale více

Bernhard Roetzel zvolil přidávací taktiku – zůstalo téměř vše z původního vydání, ale spousta nového materiálu byla přidána. I obrazový doprovod odpovídá 21. století, ne divokým devadesátkám, což byla jedna ze slabin dřívějšího vydání.

Podstatně rozšířené byly zejména kapitoly o botách, italském krejčovském umění i volnočasové módě.

IMG_0509

IMG_0500 copy

Co je tedy uvnitř?

Opravdový gentleman je skutečně Bible gentlemanského stylu. V částech se strohými názvy Vousy, Vlasy, Spodní prádlo, Košile, Kravaty a tak dále se dozvíte vždy to nejdůležitější z dané oblasti.

Obsah kapitol se točí okolo několika stěžejních témat:

  • jak poznat kvalitu?
  • z čeho a proč daná věc vznikla?
  • kde nakoupíte skutečně to nejlepší?
  • co se k čemu hodí (spíše textově)?
  • kdo je nošením toho či onoho proslulý?
  • reportáže z nejslavnějších dílen

Kromě toho ale kniha obsahuje i obrázkový návod na vázání kravaty,Ernesta Hemingwaye v šortkách, postup manikúry, honitbu, závan dekadence v podobě domácího oblečení a bláznivý knír Salvádora Dalího.

IMG_0502

Ideál, kterému se těžko blíží

Určitě si při čtení nejednou řeknete „to už je snad trochu moc“. No, někdy vážně je. Boty minimálně za 1000 EUR, chození na manikúru, obleky a košile jedině na zakázku (tedy ani ne na míru, jako děláme my v Le Premier), pánské punčochy místo ponožek a tak dále. Každý se určitě pozastaví u trochu něčeho jiného.

Čtěte také  Mateřství: Být, či nebýt matkou? To je oč tu Sheile Heti běží.

Důležité je Opravdového gentlemana brát jako ukázku, co vše je možné, něco, k čemu může člověk směřovat.

Ale pokud chcete být opravdoví gentlemani, jiná cesta není.

 

Opravdový gentleman

Průvodce klasickou pánskou módou

Bernhard Roetzel  ·  Vydavatelství: Slovart, 2013

 

Třetí přepracované a opravené vydání knihy pro znalce a milovníky klasické pánské módy. Kniha Opravdový gentleman je skutečnou studnicí vědění o klasickém pánském odívání a obsahuje nepřeberné množství rad týkajících se jednotlivých kombinací známých vzorů, materiálů a látek. Dále přináší celou řadu cenných a užitečných tipů týkajících se pánského odívání a adres míst, kde lze jednotlivé oděvní součástky a doplňky zakoupit; nabízí rady ohledně jednotlivých prvků a probouzí ve čtenáři lásku ke stylovému oblékání a výběru správných doplňků.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.