blog

Rovnoprávnost začíná v hlavě

19.11. 2013

Před pár týdny jsem seděla s Michelle Losekoot na kávě a během diskuze o mých čerstvě nabývaných zkušenostech z volné nohy jsem zabrousila na téma svých obav ohledně znalostí a zkušeností, které klientům předávám. Druhý den mi Michelle poslala fotku stránky z knihy Lean In – Opřete se do toho. Ty dva odstavce byly o mně!

Minulý týden jsem knihu Lean In dočetla, a Sheryl Sandbergová, provozní ředitelka Facebooku, ji napsala celou pro mne. V každé kapitole jsem našla myšlenky, které se mi zavrtaly hluboko pod kůži a ve kterých jsem se nechala nachytat vlastním ženským myšlením a hluboce se zastyděla. Od chvíle, kdy jsem začala knihu číst, narážím neustále v rozhovorech na moment, kdy říkám: “Musíš si přečíst jednu knížku, tam se mluví přesně o tomhle.” Dělám to, co v prvním kroku udělala Michelle. Sdílím. Protože cítím, že je potřeba sdílet. Mám chuť si vyrobit vizitky “Doporučuji knihu Sheryl Sandbergová: Lean In – Opřete se do toho” a rovnou je kolem sebe rozhazovat po hrstech.

Opřete se do toho v žádném případně není o tom, jak jsme utlačovány muži a jaké jsme chudinky. Dává nám možnost si uvědomit, že jsou to naše postoje, naše pocity a naše vlastní jednání, které většinou vede ke snižování našeho pracovního přínosu, nevyrovnaným platům a pracovním podmínkám.

Chceme stejné odměny, ale často se bojíme si o ně říct. Chceme rovnocenného partnera, ale pokud uvidíme muže na mateřské, možná jako první zapochybujeme o jeho pracovních schopnostech. Máme silně vštípenou výchovu, že muž má vydělávat a žena se má starat o potomky a domácnost. Mateřská má stále dovětek “dovolená”. A tahle historická, geneticky zakořeněná informace, jakkoliv se proti ní snažíme brojit, tam někde hluboko stále je a ovlivňuje naše reakce a chování. Mužů i žen. A pokud my, ženy, chceme rovnoprávnost, musíme začít ve své hlavě.

Čtěte také  Puberta za dveřmi? To chce knihu!

Budu velmi ráda, pokud si uděláte 15 minut času na TED Talk, který Sheryl přednesla v roce 2010 na TEDWomen. Lze u něj zapnout i české titulky. “Přátelé a kolegové – muži i ženy – mě varovali, že bych si proslovem mohla poškodit kariéru, protože bych se tím zapsala jako “ženská provozní ředitelka”, a ne jako skutečná profesionálka ve vedoucí roli. Přestala bych splývat s okolím,” píše v knize. “Říkala jsem si, jestli nemají pravdu, a začala jsem se trochu bát. Ale ohlas, který můj TED Talk vyvolal, mi jasně ukázal, že se věci začnou měnit, pokud budu o tématu mluvit otevřeně. Ženy si proslov posílaly mezi sebou a přeposílaly ho svým kamarádkám, kolegyním, dcerám a sestrám. Začaly mi chodit e-maily a dopisy od žen z celého světa, které se se mnou chtěly podělit o svůj příběh, jak získaly odvahu sáhnout po více příležitostech, sedět u více jednacích stolů a více věřit samy v sebe.

Sheryl se nesnaží uplatňovat obecná moudra, ale vypráví svůj vlastní příběh o cestě vzhůru. Popisuje všechny nejistoty, přešlapy a pochybení. A právě to je přidanou hodnotou knihy.

Dozvíme se mnoho čísel, výsledky mnoha průzkumů a pozorování, ale ta jsou doložena osobními zkušenostmi ženy, která postupně hledala rovnováhu mezi rodinou a prací, utíkala za dětmi z práce zadními dveřmi (protože se styděla, že odchází už v pět) a přesto, zdá se, zvládla obojí. A při tom se ještě dostala do žebříčku nejvlivnějších žen světa podle časopisu Forbes. Možná vám právě teď proletělo hlavou: “No jasně, vsadím se, že na to měla chůvy.” Zastavte se prosím na chvíli a popřemýšlejte, zda by vás tohle napadlo, pokud bych psala o muži. Ha?! A přesně o tom Lean in je.

Čtěte také  Šťastně až na věky: Autentická sonda do vztahových modelů 21. století

 

Lean in. Oprete se do toho (Sheryl Sandbergova)

Lean in. Opřete se do toho

Sheryl Sandbergová  ·  Vydavatelství: Dokořán, 2013

Už přes 30 let absolvuje americké vysoké školy více žen než mužů. Ve vedení veřejných i soukromých institucí jsou však ženy v naprosté menšině. V rozhodnutích, která se dotýkají nás všech, tak nejsou hlasy žen přiměřeně zastoupeny. Kniha Opřete se do toho zkoumá, proč se ženy navzdory svým akademickým úspěchům nedostávají do vedení klíčových institucí a nabízí přesvědčivá a rozumná řešení, jak mohou ženy plně využít svůj potenciál.
Sheryl Sandbergová je první ženou (COO, tedy provozní ředitelkou) mediálního gigantu Facebook a jednou ze stovky nejvlivnějších lidí na světě podle žebříčku časopisu Time. Tato kniha je vyústěním jejích snah upozornit na zažité genderové předsudky, které ovlivňují chování žen, a uzavírají tak bludný kruh jejich společenské pozice. Pomocí četných studií a humorných historek z vlastního života vykresluje problematiku žen na trhu práce a nabízí rady, jak z tohoto bludného kruhu vystoupit a vybudovat skutečnou rovnost mezi pohlavími. Opřete se do toho je působivým apelem na odbourání společenských předsudků, které ženám svazují ruce v dosahování vysněných cílů.

Kniha vychází v úzké kooperaci se Sheryl Sandbergovou. Autorkou předmluvy českého vydání je ředitelka ING Pojišťovny pro Českou republiku a Slovensko Renata Mrázová.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.