blog

Kdo se skrývá za knihami

22.04. 2014

Než se k nám kniha dostane, čeká ji dlouhá cesta, při které si ji z ruky do ruky předává spousta lidí, nejen autor. Nakladatel, redaktor, korektor, literární agent, překladatel, typograf, distributor, knihkupec, antikvář, knihovník, recenzent… Těch lidí, bez kterých by se k nám ta která kniha vůbec nemusela dostat, je neskutečně mnoho. Také si jako já říkáte, že je škoda, že o nich vlastně skoro nic nevíme?

 

Publikace Knihy a jejich lidé s podtitulem Čtenářské životopisy mě zaujala hned, jak jsem ji objevila v edičním plánu nakladatelství Host. Jejím editorem je totiž Jiří Trávníček, který kromě toho, že učí na filozofických fakultách UK a MU a působí v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd, napsal také řadu knih, například i velmi zajímavou knihu Čteme? (Host, 2008), ve které se zabývá tím, jaký mezi obyvateli České republiky vládne vztah ke knihám.

Jeho nejnovější práce Knihy a jejich lidé je z podobného soudku, avšak místo „běžných“ čtenářů se zabývá těmi, jejichž vztah ke knihám je v jejich životě klíčový, a dokonce určil i jejich povolání. Jedná se o knihu plnou několikastránkových „čtenářských životopisů“ třiatřiceti vybraných osobností, se kterými Jiří Trávníček v průběhu tří let nahrával rozhovory a následně je přepisoval do podoby souvislého vyprávění.

 

 

Ač se délka jednotlivých životopisů různí, struktura je vždy podobná. Zpovídaný člověk se rozhovoří na téma, jak to bylo se čtením a knihami v jeho dětství – kterou knihu si zamiloval, jestli mu četli rodiče, jaké měl zážitky ve škole a tak dále. Plynule se přejde v léta dospívání, studií, prvních zaměstnání a dost prostoru dostane samozřejmě i současnost. Skrze vyprávění potom zazní nějaké ty názory na literární branži, která se někde chválí, jinde kritizuje, většinou v závislosti na zkušenostech a pohledu toho kterého člověka.

Pobavilo mě, že hned na několika místech zazněla také dost ostrá kritika mladé generace a jejího vkusu – hlavně co se týče literatury pro děti a mládež, fantasy, Harryho Pottera a podobně.

Každý „medailonek“ je v něčem jiný, shodují se ovšem ve struktuře a také v tom, že každý pro vás bude svým způsobem zajímavý, pokud vás zajímá literatura i z hlediska všech těch procesů, které probíhají kolem ní. Výběr Jiřího Trávníčka je dost pestrý, ať už co se týče profesí, ale i povah, a právě tahle pestrost je to, co dělá tuto knihu tak příjemnou ke čtení.

Čtěte také  Tři důvody, proč si přečíst Život na míru

Dobrou volbou bylo také to, že všechna vyprávění jsou psána v ich-formě a upravována prý jen mírně, a tak se před vámi jednotliví lidé skoro až reálně zhmotňují, každý text vyzní jinak a rozhodně se nemusíte obávat hutného a „suchécho“ čtení. Některé osobnosti jsou vyloženě sympatické, že bych je snad hned ráda poznala i osobně, ale narazila jsem i na takové, ze kterých jsem měla dojmy přesně opačné.

 

 

Některá z těch jmen jsem znala už z dřívějška (Jiří Padevět, Jan Kanzelsberger, J. H. Krchovský, Simona Monyová, Jaroslav Med… a mnohá další), o jiných jsem se dozvěděla až díky této knize. Byla to pěkná a inspirativní setkání, nad kterými jsem strávila několik příjemných večerů, a já nemůžu jinak než je doporučit i všem ostatním, koho by podobné téma byť jen trochu zajímalo. Jedinou nevýhodu vidím snad jen v tom, že i přes svých 536 stran rozhodně neobsáhla všechny, kteří by si v takové knize zasloužili být.Za mě tedy palec nahoru za pestrou sbírku zajímavého povídání, které si nikde jinde jen tak nepřečtete.

 

Knihy a jejich lide (Jiri Travnicek)

Knihy a jejich lidé

Čtenářské životopisy

Jiří Trávníček  ·  Vydavatelství: Host, 2014

Jiří Trávníček se už řadu let zabývá čtenářstvím.
Jeho publikace, založené na kvantitativním výzkumu (Čteme? a Čtenáři a internauti), přinesly po mnoha letech konečně důležitá data o oblasti, která zůstávala stranou zájmu literární vědy. Lidé od knihy pak představují další krok v tomto směru. Nejde již o sumu dat ani o odbornou disputaci, ale o jednotlivé čtenářské životopisy konkrétních lidí (celkem jich je 33), jak je sami narátoři zaznamenali, editor zapsal a upravil. Jsou zde zastoupeni spisovatelé (například S. Monyová, J. H. Krchovský a A. Bajaja), nakladatelé (F. Tomáš, J. Padevět, J. Říha), překladatelé (například H. Stachová či J. Pelán), editoři (M. Machovec, P. Voit), knihkupci (P. Bouda, J. Kanzelsberger), propagátoři knihy a čtení (E. Katrušáková, J. Císař), literární kritici a vědci (O. Horák, J. Med ad.) a knihovníci (H. Hanáčková, L. Kurka, T. Řehák ad.).

Každá z biografií sleduje nejen jejich individuální čtenářský vývoj (jaké knihy kdy četli, které byly ty iniciační, ke kterým se vracejí, které odvrhli, co je ovlivnilo), ale současně i jejich reflexi vlastní profese; v závěru pak dochází i na výhled do budoucna — jak bude vypadat čtenářská kultura (knihy, čtení, knihovny, knižní trh) za padesát let?

Publikace tak poskytuje sumu osobitých — čtenářských, profesních i lidských — osudů, stejně jako vhled do jednotlivých oblastí světa kolem knih. Svým způsobem je také zprávou o vývoji české knižní kultury v posledních padesáti letech… a rovněž seznamem doporučené četby „ve stavu tekutém“.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Den: Zameditujte si o životě v novém románu od Cunninghama