blog

Konečně kriminálka, která se odlišuje

23.04. 2014

Český přebal knihy švédského dua Jerkera Erikssona a Hakana Axlandera Sundquista hlásí viditelným červeným páskem “Jen pro silné povahy”. V kombinaci se strašidelným obrázkem může vzbudit (tak jako u mne) dojem, že se budeme bát. Vraní dívku jsem otevřela před spaním, tudíž se mi celkem ulevilo, když jsem zjistila, že nepůjde o paranormálno. Ale nejásejme předčasně. Usmívat se rozhodně nebudete.

Autoři jsou často přirovnáváni ke Stiegu Larssonovi. Možná pro ulehčení komunikace běžnému čtenáři. Pokud jste ale četli alespoň knihu Muži, kteří nenávidí ženy a nebylo vám dobře po těle, u Vraní dívky prožijete stejné pocity. Sexuálního násilí (a další hromady násilí) je na stránkách knihy až moc. Na druhou stranu je náramně napínavá a v žádném případě nenudí.

A co velmi oceňuji, je fakt, že je opravdu originální, zatímco některé severské autory už nestíhám rozeznávat.

Hlavními hrdinkami jsou komisařka Jeanette Kihlbergová, která začíná vyšetřovat případ brutálně umučeného chlapce, a psychoterapeutka Sofia Zetterlundová, jejiž pacienti začínají být s případem zdánlivě propojeni. Tyto dvě ženy se setkají během vyšetřování a my se zatajeným dechem sledujeme jejich pracovní i osobní schůzky, a tušíme, že nebezpečí je velmi blízko. Kniha nijak neporušuje pravidla severských detektivek – je nepříjemně temná, ale zároveň čtivá a nikdy nevíme, kdy se nás autoři snaží svést na špatnou stopu a kdy nám dávají ta správná vodítka.

Vraní dívka je výborně napsaná a ne nadarmo se z ní stal obrovský hit.

Jedná se o první díl trilogie a naštěstí jsou překlady dalších dvou dílů už na cestě. Věřím, že až knihu dočtete, zatoužíte po pokračování. Já tedy zatoužila velmi intenzivně. A začínám si říkat, co se to tam na tom severu děje. Je to tím chladným počasím, nebo jenom nechtějí zbytečně moc přistěhovalců? Já se začínám bát vyrazit tam i na výlet.

Čtěte také  Kalmann: Forrest Gump z Islandu

 

Vrani divka (Erik Axl Sund)

Vraní dívka

Vraždy a psychoterapie

Erik Axl Sund  ·  Vydavatelství: Knižní klub, 2014

Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette… Temný severský psychothriller jen pro silné povahy. První díl trilogie, která oblétla a zasáhla doslova celý svět (vychází ve 35 zemích).

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.