blog

Asylum: Mrazivé čtení

17.08. 2014

Je jenom otázkou, koho mohlo napadnout, že bývalý ústav pro duševně choré je perfektním místem, kam ubytovat studenty v letní škole, když se opravují koleje. Šestnáctiletý Dan Crawford se netěší na prázdniny prožité u vody a s přáteli, ale jede radši do letní školy v New Hampshire, kde se setká konečně s ostatními dětmi, které sdílí jeho touhu po vědění. Dan si nikdy nebyl schopný udělat moc kamarádů, hlavně proto že měl rád učení a navíc byl doopravdy zvláštní. Jeho nadšení z tohoto prázdninového dobrodružství ale ničí místo, kde ho ubytují. Ze starého nepřátelského domu se vyklube ústav, kde přebývali zločinci, vrazi a šílenci. Přestože to zní děsivě, tak neodolá a nechá se svými novými přáteli Abby a Jordanem strhnout nadšením a jdou společně prohledávat tajuplné chodby, kam mají studenti přístup zakázán.

Atmosféru knihy podtrhuje její ilustrace. Dobové fotografie ze skutečných ústavů nám přibližují to, co hrdinové knihy vidí, a místa na která narážejí. Ačkoliv to jsou obyčejné fotografie, tak přispívají k znepokojující náladě, která se nad třemi přáteli vznáší. Protože pomalu zjišťují, že jejich setkání na tomhle místě možná nemusí být náhodné. Odkrývají děsivou minulost toho místa a objevují spojení se svojí vlastní minulostí. A se svými vlastními démony.

Pořád si musel představovat, jak se v těch dobách pacienti asi cítili, když je zavírali do blázince. Věděli o tom? Zmocnil se některých ten stejný panický pocit jako právě teď jeho, nebo už to šlo mimo ne? Potom jen zakroutil hlavou. Takové absurdní myšlenky… Je přece student, ne pacient.

Hororový příběh, který je zasazený do nejlepšího možného prostředí. Tam, kde se dřív odehrávali děsivé záhady a kde neexistovalo slovo normální. Postupně se děj rozvíjí a z obyčejného studijního léta se stává něco nevysvětlitelného. Fotografie ze skutečných ústavů přidávají příběhu na strašidelnosti, protože nemocniční pokoje ani pacienti už nebudou jen představou, ale dostanou skutečné tváře.

Čtěte také  Vzpomínky na něj: Colleen Hoover opět nezklamala

Knížka, která se hodí především pro mladší čtenáře, kterým způsobí mrazení. Především když se ztotožní s věkem i s příběhem hlavních hrdinů, kteří jsou zvědavý jako každý teenager. Jenom prostě nemohli tušit, že když se budou procházet starými fotkami, složkami a haraburdím, tak se minulost ústavu probudí a ukáže jim své tajemství

 

Asylum: Ustav pro dusevne chore (Madeleine Rouxova)

Asylum: Ústav pro duševně choré

Madeleine Rouxová

Kdo tam jednou vkročí, není pro něj cesty ven!
Příběh odehrávající se na hranici mezi minulostí a současností. 
Pro šestnáctiletého Dana Crawforda je letní kurz pro nadané studenty životní šancí. Spolužákům na střední škole připadá spíš divný se svým až fanatickým zájmem o dějepis a vědní obory, ale studijní program na přípravné škole New Hampshire College je pro takové podivíny jako stvořený. Hned po příjezdu se Dan dozvídá, že koleje jsou uzavřené a studenti budou letos bydlet ve zchátralé ubytovně Brookline – někdejší psychiatrické léčebně. Se svými novými kamarády Abby a Jordanem začne zvídavý mladík zkoumat spletité chodby Brooklinu s jeho utajeným suterénem. Před očima jim vyvstávají strašidelná tajemství… tajemství, která Dana a jeho přátele spojují s temnou minulostí blázince. Postupně vychází najevo, že Brookline nebyl jen tak obyčejný ústav… A jistá tajemství se derou na povrch. Originální kniha vyvolává mrazení v zádech a připraví čtenáři nejeden šok, až se mu před očima začnou stírat hranice mezi minulostí a současností, přátelstvím a posedlostí, genialitou a šílenstvím. Atmosféru příběhu výstižně umocňují znepokojivé fotografie ze skutečných psychiatrických ústavů.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE