blog

Páté roční období s sebou nese chlad

9.10. 2014

Otec se prochází s dětmi v lese a najednou objeví zohavené ženské tělo. Takto začíná již pátý případ inspektorky Malin Forsové nazvaný Páté roční období. Knihu Monse Kallentofta vydalo nakladatelství Host. Malin Forsová je obdoba Harryho Holea z Nesböho detektivek, je nesmlouvavá, zcela zaujatá svým případem, potácí se ve vztazích s muži a pije. Občas. Občas zažívá i období bez alkoholu, kdy se i její svět vrací do normálu a její život se podobá těm tisícům ostatních. Až na ty mrtvoly…

Čtenář se opět ocitá ve švédském Linköpingu, kde Malin začíná rozplétat složitý případ, jehož počátky jsou kdesi hluboko v minulosti. Malin si dá do spojitosti několik věcí a začne pátrat, zjistí, že nešlo pouze o jednu ženu nalezenou v lese, to je jen kamínek v mozaice velké skládanky. Stopy vedou zcela jinam a prolínají se i s Malininým osobním světem. Zároveň ji veškeré události nemohou nechat chladnou – silně prožívá násilí páchané na ženách.

Mons Kallentoff je talentovaný autor a v České republice celkem populární. Čtenáře totiž dokáže strhnout k tomu, aby nepřestávali jeho knihu číst. Používá totiž vnitřní monology postav, které k publiku promlouvají. Ovšem čtenář se nedozví, co si myslí jen hlavní hrdinka, ale také oběti zločinů. Postup je to neotřelý a svým způsobem experimentální. Kallentoff děsivé událost plné hrůz lyrizuje, z násilné smrti se stává lyrická výpověď o světě zla.

Kniha je opět seversky temná, jak to můžou znát fanoušci dalších skandinávských autorů či stoupenci dánsko-švédského seriálu Most. Vedle toho člověk pocítí chlad – ale není to jen zima přechodu mezi zimou a jarem, a teď si, čtenáři vyber, ale také chlad ve společnosti, v níž se Malin pohybuje. Spolu s chladem je to pak samozřejmě i lhostejnost okolí – všichni jsou tak chladní vůči životům ve své blízkosti, až to dokáže vyprodukovat zlo. Takové, jež nelze popsat slovy…

 

Páté roční období

Mons Kallentoft  ·  Vydavatelství: Host, 2014

Překlad: Luisa Robovská
Série: Malin Forsová (díl 5 z vydaných 5)

Je začátek května a mladá rodina při procházce lesem narazí na mrtvé, značně zohavené ženské tělo. Mrtvola je děsivě zachovalá, s naprosto zřetelnými stopami po mučení. 
Inspektorka Malin Forsová si dá vraždu okamžitě do souvislosti s případem Marie Murvallové, mladé ženy, která byla před několika lety nalezena v lese znásilněná a brutálně zbitá a následně skončila v psychiatrické léčebně, kde v tichosti přežívá pohroužena do svého traumatu. Malin se shodou okolností setká s lékařkou z psychiatrické léčebny U svatého Larse v Lundu a ta jí řekne o podobném případu — a postupně vychází najevo, že Marie je jen malou součástí velké skládanky.
Ale co může být tak hrozného, že to nelze vyjádřit slovy? 
Malin posedlá hledáním pravdy o Mariině hrůzné minulosti je odhodlaná přijít případu na kloub bez ohledu na to, kam až ji může zavést.

KOUPIT KNIHU

Čtěte také  Dámský klub půlnočního plavání: Nechte všechny své starosti odplout v moři